Logo Bouwend Nederland

digiDeal maakt van DICO dé standaard voor digitale gegevensuitwisseling

Vrijdag 19 april 2024

Aedes en OnderhoudNL gaan samen de inzet van de DICO standaard voor digitale gegevensuitwisseling stimuleren. Een digiDeal bezegelt de samenwerking met Ketenstandaard (eigenaar en beheerder van de DICO standaard) en digiGO (hét platform voor het versnellen van de digitale samenwerking in de ontwerp, bouw-, en technieksector). Voor bouwbedrijven die met corporaties samenwerken is dit een goede en belangrijke stap naar een efficiënte uitwisseling van gegevens.

Waarom is DICO nodig?

Woningcorporaties beheren in Nederland ongeveer één derde van alle woningen. Dat betekent dat zij veel samenwerken met aannemers voor het dagelijks onderhoudsproces aan die woningen. Jaarlijks worden er veel onnodige kosten gemaakt en gaat er veel tijd verloren aan fouten en miscommunicatie tussen woningcorporaties en onderhoudsbedrijven. Dit komt doordat beide partijen veel informatie en gegevens uitwisselen die van belang zijn bij het onderhoud. Praktische problemen ontstaan bijvoorbeeld door het steeds opnieuw opschrijven, invoeren en interpreteren van orders, leverbonnen, planningen, onderhoudsopdrachten en facturen. Met toepassing van de DICO standaard is dat verleden tijd. 

Wat doet DICO?

De DICO standaard is een set van afspraken die spelregels geeft voor het digitaal uitwisselen van informatie tussen alle organisaties in de bouw- en techniekketen: Fabrikanten, groothandelaren, bouw-, onderhouds-, installatiebedrijven én opdrachtgevers zoals overheid en woningcorporaties. De DICO standaard is door bijna alle softwareleveranciers geïntegreerd in hun softwarepakketten, wat maakt dat DICO deelnemers de informatie eenvoudig en eenduidig kunnen delen. 

Adoptie DICO opschalen

Hoewel de partijen in de bouw- en techniekketen positieve ervaringen met de standaard hebben, gebruikt nog zeker 40% van de corporaties de standaard niet. Dat potentieel wil Aedes graag aanspreken via een digiDeal waarmee de inzet van DICO wordt gestimuleerd en tot dé standaard wordt verklaard, zodat daarmee onnodige kosten worden bespaard en de dienstverlening voor huurders verbetert.

De onderhoudssector, vertegenwoordigd door OnderhoudNL, ziet in een effectievere en efficiënte invulling van administratieve en communicatieprocessen als grote winst voor haar leden en klanten. Beide organisaties richten zich, samen met Ketenstandaard als beheerder van de DICO standaard, op de actieve promotie en versnelde adoptie van deze standaard.  

Praktijkverhalen

We publiceerden eerder praktijkervaringen van bouwbedrijven die met DICO werken. Laat je gerust inspireren.

- Een hogere klanttevredenheid en lagere kosten door digitalisering

- Geen spookfacturen en malware dankzij DICO

- Aannemers willen onze facturen ontvangen via de DICO standaard

- Met DICO geen interpretatiefouten meer in de data

- Contactgroep Vastgoedonderhoud van start

 

Reina Uittenbogaard

Gerelateerd nieuws

Woensdag 1 mei 2024
Je kan nu inschrijven voor de digiDare Award

Met de DigiDare Award vragen we aandacht voor succesverhalen van digitale ketensamenwerking in de gebouwde omgeving. Het belangrijkste doel van de prijs is om anderen te inspireren met positieve voorbeelden van digitaal samenwerken—rechtstreeks uit de praktijk.

Donderdag 25 april 2024
Test jij mee onze nieuwe module van de Digiscan Bouw

We hebben samen met Techniek Nederland een nieuwe module ontwikkeld voor de digiscan. Deze nieuwe module toetst hoe goed jij digitaal samenwerkt in de keten en welke stappen je daarin mogelijk kan zetten. We vinden het fijn als je deze nieuwe module mee wil testen.

Woensdag 24 april 2024
Contactgroep Digitalisering kijkt naar de toekomst van de sector, maar niet door een roze bril

De opkomst bij bijeenkomst van de contactgroep Digitalisering van donderdag 18 april was opvallend hoog. Een van de dingen die in Van der Valk hotel Deventer aan de orde kwamen, was namelijk AI, en veel professionals uit de sector zijn razend nieuwsgierig naar wat deze technologie voor de sector kan betekenen.