1. Home
  2. Nieuws
  3. Duivelse dilemma s en smartlappen bij pre opening bouwacademie amsterdam

Duivelse dilemma’s en smartlappen bij pre-opening BouwAcademie Amsterdam

Dinsdag 30 januari 2024

Bij de officiële opening van de BouwAcademie Amsterdam, vrijdag 26 januari, werd er niet alleen een lintje geknipt en champagne genipt. De aanwezigen werden ook nadrukkelijk uitgenodigd om mee te denken over en mee te werken aan succesvol onderwijs.

De BouwAcademie Amsterdam in Diemen is weliswaar continu in gebruik geweest, toch was er alle reden voor een officiële pre-opening. Allereerst omdat die nog niet had plaatsgevonden, maar ook omdat de benodigde bouwwerkzaamheden voor de daadwerkelijke fysieke samenwerking tussen ROC en Bouwmensen – meer leslokalen, grotere werkplaats, nieuwe ingang – waren afgerond. En omdat er ongetwijfeld nog meer vernieuwd, veranderd en verbouwd gaat worden, was het nog geen echte opening maar een pre-opening.

EFRO-subsidie

Zo’n 70 aanwezigen, waaronder veel bouwers, vertegenwoordigers van de gemeente Amsterdam, partners en toeleveranciers, werden welkom geheten door Michel van Erkelens (Bouwmensen Amsterdam) en Jan Steur (ROC). Tijdens het officiële gedeelte waren er uiteraard veel dankwoorden, onder meer voor de Europese EFRO subsidie waarmee het project mogelijk is gemaakt. BouwAcademie kreeg een mooie gevelplaquette als blijvende herinnering overhandigd.

Dringende oproep, luchtige afsluiting

Heel prikkelend was vervolgens de oproep van Arjan Walinga van Bouwend Nederland. Aan de hand van een aantal duivelse dilemma’s maakt hij de aanwezigen duidelijk hoe belangrijk het is om samen na te denken over de toekomst van bouwen, en daarmee ook de toekomst van het bouwonderwijs. Als we blijven doen wat we altijd al deden, dan krijgen wat we altijd al kregen, was de boodschap; en duidelijk is dat daarmee de diverse transitie-opgaven die er liggen, niet adequaat kunnen worden aangepakt. En dat zou een gemiste kans zijn. Opzet van de BouwAcademie – een publiek private samenwerking tussen ROC Amsterdam, gemeente Amsterdam en Bouwend Nederland – is immers om onderwijs te realiseren dat gaat helpen bij de transitie-opgaves die er liggen. En daarvoor is het volgens Walinga noodzakelijk om gezamenlijk na te denken over nieuwe technieken, over betere ketensamenwerking, over de toekomst van bouwen dus. Door dat als opdrachtgevers, uitvoering en onderwijs samen uit te diepen en keuzes in te maken, kan het onderwijs goed worden afgestemd op de vraag, zodat je een goede match krijgt met de behoefte. Na de dringende oproep van Walinga zorgde de zingende timmerman Donny met zijn typisch Amsterdamse meezingers voor een luchtige afsluiting van de bijeenkomst.

Vivianne Hahn
Adviseur onderwijs & arbeidsmarkt - Regio Randstad Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 17 juli 2025
Derde tv-seizoen 'De bouw maakt het' vanaf 6 september op RTL4

In het derde seizoen van 'De bouw maakt het' krijgt Nederland weer een uniek kijkje achter de hekken van de mooiste bouw- en infraprojecten. Presentator Daan Nieber spreekt wekelijks de bouwers die werken aan ons land van de toekomst. Het programma is van 6 september tot en met 25 oktober elke zaterdag om 17.00 uur te zien op RTL4 en daarna terug te kijken via Videoland, het Youtubekanaal van 'De bouw maakt het' en debouwmaakthet.nl.

Dinsdag 8 juli 2025
Tien jaar MKB Kring Amsterdam: de dialoog tussen gemeente en markt loont

Op woensdag 2 juli vierde de MKB Kring Amsterdam – een structureel overleg tussen Ingenieursbureau Amsterdam en marktpartijen – haar tienjarig jubileum. Bouwend Nederland was erbij. Regiomanager Joost Swaan: “Wij zijn groot voorstander van dit soort gesprekken tussen opdrachtgevers en marktpartijen. Dialoog kan de samenwerking tussen de gemeente en de markt alleen maar ten goede komen.”

Dinsdag 1 juli 2025
Monitor Bouwketen: voornamelijk positieve verwachtingen in de bouwketen

Met een groei van 0,7% ontwikkelde de bouwnijverheid zich relatief gunstig in het eerste kwartaal van dit jaar. Het beeld is hiermee veel positiever dan vorig jaar, toen de toegevoegde waarde van de bouwproductie nog met 2,7% daalde. De Nederlandse economie groeide in het eerste kwartaal slechts met 0,1% ten opzichte van het voorgaande kwartaal.