Duurzame inzetbaarheid is een gezamenlijke opdracht van iedereen
Maandag 14 juli 2025
Werkgevers in de bouw en infra willen dat hun mensen gezond en gemotiveerd hun pensioen halen. Hoe pak je dat aan in een sector met zwaar werk en personeelstekorten? Volgens Guido Welter van het Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid (NPDI) is duurzame inzetbaarheid een gezamenlijke opdracht van individu, leidinggevende, groep en organisatie. Biggelaar Groep, een infrabedrijf uit Gelderland, introduceerde het programma Big Fit. Wat houdt dat in?
Big Fit richt zich op vier thema's: werk-privébalans, opleiding en ontwikkeling, gezondheid en vitaliteit, en motivatie en betrokkenheid. HR-hoofd Paula Verduijn: "Onze medewerkers zijn gemiddeld wat ouder. We willen dat ze zo gezond mogelijk blijven. Daarom maken we onderscheid in aanpak voor kantoor- en buitendienstmedewerkers, afgestemd op hun behoeften".
Brede kijk op inzetbaarheid
Duurzame inzetbaarheid draait niet alleen om fysieke gezondheid. Volgens Welter gaat het ook om mentale fitheid, werkplezier, passende vaardigheden en balans tussen werk en privé. In de bouw zijn gesprekken hierover nog niet vanzelfsprekend. Vooral het verschil tussen binnen- en buitendienst vraagt om maatwerk in beleid en interventies.
Veiligheid als voorwaarde
Tjeerd Willem Hobma van Volandis benadrukt dat duurzame inzetbaarheid hand in hand gaat met veilig werken. Volandis ondersteunt bedrijven met onder andere RI&E's en de Duurzame Inzetbaarheidsanalyse (DIA). Hierin zitten periodieke medische onderzoeken (PAGO), die verplicht zijn. Toch voert slechts de helft van de werkgevers een RI\&E uit. "We streven naar 60% deelname aan het PAGO, nu is dat nog 30 procent", aldus Hobma.
Verantwoordelijkheid bij alle lagen
De verantwoordelijkheid ligt niet alleen bij HR, stelt Verduijn. "De rol van de leidinggevende is cruciaal. Duurzame inzetbaarheid moet in het DNA van de organisatie zitten." Hobma vult aan: "Werkgevers kunnen het onderwerp op de agenda zetten, maar medewerkers en leidinggevenden moeten ook hun rol pakken".
Wat levert het op?
De opbrengst van duurzame inzetbaarheid is niet altijd in cijfers uit te drukken. Ziekteverzuim is meetbaar, maar de waarde van een gezonde leefstijl op lange termijn minder concreet. Wel ontwikkelden NPDI en TNO de tool KoBaDi, waarmee kosten en baten van inzetbaarheidsbeleid inzichtelijk worden gemaakt. Zo wordt duidelijk wat niet-fit zijn kost, en wat investeren in mensen oplevert.
Tijd om door te pakken
Steeds meer werkgevers voelen zich verantwoordelijk, zegt Welter. Toch is de urgentie hoog, benadrukt Hobma. "De werkdruk neemt toe en fijnstof is het nieuwe asbest. Veel bedrijven hebben hun basiszaken nog niet op orde. Het is tijd om echt werk te maken van duurzame inzetbaarheid."
Foto via Volandis. Dit artikel verscheen eerder in editie drie van ons verenigingsblad Bouwers.
Gerelateerd nieuws
Vanaf zaterdag 21 juni staan er op 15 verschillende bouwplaatsen in Nederland dispensers met zonnebrandcrème van Zilveren Kruis. Medewerkers in de bouw- en infrasector werken veel buiten en lopen daardoor een verhoogd risico op zonverbranding. UV-straling van zonlicht is de grootste veroorzaker van werkgerelateerde kanker * ‘Goede huidbescherming kan de kans op huidkanker verkleinen. En dáár zetten we ons sámen met Bouwend Nederland voor in.’ zegt Leonore de Bakker, directeur Verkoop en verantwoordelijk voor zakelijke klanten van Zilveren Kruis. ‘Met de zonnebrandcrème op de bouwplaatsen brengen we huidbescherming letterlijk dichtbij. Een voorbeeld van hoe we samen met brancheorganisaties en werkgevers een bijdrage willen leveren aan een betere gezondheid van medewerkers. Naast ieders eigen verantwoordelijkheid en die van de overheid, kunnen werkgevers hierin ook veel betekenen.’
De mogelijkheden binnen de bouw en infra zijn groot. Veel mensen die niet in de bouw of infra werken vragen zich af of deze sector bij hen past. Misschien stellen ze je wel vragen als je langs het voetbalveld staat, op een bbq of een verjaardag. Goed nieuws; met de beroepskeuzetest die de campagne JIJ gaat het maken lanceert geef je deze switcher direct een antwoord. Na het beantwoorden van een paar vragen krijg je een rits aan beroepen en suggesties om direct de switch te maken. De lancering van de nieuwe campagne is in mei gestart. In juni activeren we de beroepskeuzetest.
Hoe kunnen we onze vakmensen gezond laten doorwerken tot de pensioengerechtigde leeftijd? Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) gaat daar onderzoek naar doen. Het EIB wil onder meer inzicht krijgen in het verloop van uitval, wat hiervan de oorzaken zijn en het voorkomen van uitval.