1. Home
  2. Nieuws
  3. Economische krimp en gemengde vooruitzichten in de bouwketen in voorjaar 2024

Economische krimp en gemengde vooruitzichten in bouwketen in voorjaar 2024

Dinsdag 2 juli 2024

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) heeft vandaag de Monitor Bouwketen Voorjaar 2024 gepubliceerd, waarin de recente economische ontwikkelingen en de stand van de conjunctuur binnen de bouwketen worden beschreven.

Volgens de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de Nederlandse economie in het eerste kwartaal van 2024 met 0,1% gekrompen ten opzichte van het laatste kwartaal van 2023. De bouwnijverheid zag een daling van 1,8%. Het totale aantal werkenden in de bouwnijverheid bleef stabiel met 508 duizend personen, waaronder 350 duizend werknemers. Het aantal openstaande vacatures bleef op hetzelfde niveau als in het eerste kwartaal van 2023, met 72 vacatures per duizend banen. Het aantal WW-uitkeringen in de bouwnijverheid steeg tot 3.298, wat ruim 500 meer is dan een jaar eerder.

Conjunctuur binnen de bouwketen

De bouwketen, bestaande uit architectenbureaus, ingenieursbureaus, bouwbedrijven en installatiebedrijven, vertoont gemengde vooruitzichten. De orderportefeuilles namen toe bij ingenieursbureaus en installatiebedrijven, terwijl deze licht daalden bij architecten- en bouwbedrijven. Bij bouwbedrijven en architectenbureaus zijn de omzetverwachtingen min of meer gelijk gebleven aan de vorige meting, terwijl de omzetverwachting bij installatiebedrijven een stuk minder positief zijn geworden en bij de ingenieursbureaus juist veel positiever zijn geworden. De verwachtingen rondom het personeelsbestand zijn positief bij de meeste schakels, behalve bij de architectenbureaus waar lichte negatieve verwachtingen heersen.

Uiteenlopend beeld

Architectenbureaus:

De gemiddelde werkvoorraad daalde licht naar 4,8 maanden werk. Ongeveer een kwart van de bureaus verwacht een omzetdaling, terwijl één op de vijf bureaus een hogere omzet verwacht. De verwachtingen rondom het personeelsbestand zijn licht negatief. In de orderportefeuille wordt een hoger belang verwacht in de marktsegmenten stedenbouw, woningen en gemengde projecten.

Ingenieursbureaus:

De werkvoorraad steeg naar 6,7 maanden werk. Ongeveer 45% van de ingenieursbureaus verwacht een hogere omzet, terwijl 9% een lagere omzet verwacht. De personeelsverwachtingen zijn licht verbeterd, met per saldo 15% van de bureaus die een uitbreiding van het personeelsbestand verwachten.

Bouwbedrijven:

De werkvoorraad daalde licht naar 10,4 maanden werk. De omzetverwachtingen bleven stabiel, met een lichte positieve verwachting. Ongeveer 15% van de bouwbedrijven verwacht personeel aan te nemen, een stijging ten opzichte van de vorige meting.

Installatiebedrijven:

De werkvoorraad steeg significant naar 11,8 maanden werk. De omzetverwachtingen zijn verslechterd, maar 24% van de bedrijven verwacht nog steeds een omzetstijging. De personeelsverwachtingen zijn hoog, met 68% van de bedrijven die een uitbreiding van het personeelsbestand verwachten, hoewel dit een daling is ten opzichte van de vorige meting.

Conclusie

Deze gemengde signalen binnen de bouwketen weerspiegelen de complexe economische omstandigheden waarmee de sector wordt geconfronteerd. De volledige rapportage van de Monitor Bouwketen Voorjaar 2024 biedt een gedetailleerde analyse van deze ontwikkelingen en is beschikbaar via de EIB.

Pieter Jan Halma
Strategisch onderzoekscoördinator
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 22 oktober 2024
Dit is onze inzet voor het begrotingsdebat volkshuisvesting

Dinsdag 22 oktober 2024 debatteert de Tweede Kamer over de begroting van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Dit is een belangrijke begroting die grote impact kan hebben op de bouw en infra. Waar zetten we op in?

Maandag 14 oktober 2024
Harde afspraken over 100.000 vergunningen

Voorzitter Arno Visser besprak afgelopen zondag het woningtekort bij WNL Op Zondag met Kamerlid Merlien Welzijn van NSC. Hij benadrukte dat niet het gebrek aan wetgeving ertoe heeft geleidt dat het woningtekort de 400.000 is gepasseerd, maar het gebrek aan afgegeven vergunningen. Op minister Keijzers voorgenomen Woontop moeten afdwingbare afspraken worden gemaakt die ervoor zorgen dat er jaarlijks 100.000 bouwvergunningen worden afgegeven. Kamerlid Welzijn kon zich vinden in deze oproep.

Maandag 7 oktober 2024
Bouwend Nederland aan Tweede Kamer: investeer in de Nederlandse infrastructuur

Het is positief dat het kabinet erkent dat onze infrastructuur voor de ‘grootste instandhoudingsopgave ooit’ staat. De problematiek wordt nu eindelijk erkent. Maar bij de grootste opgave ooit hoort een bijbehorend budget. Helaas wordt er niet extra geïnvesteerd in infrastructuur. Bouwend Nederland roept de Tweede Kamer op om boter bij de vis te doen in aanloop naar het begrotingsdebat van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.