Europese Raad komt bouw en infra tegemoet bij waterkwaliteit
Donderdag 4 juli 2024
De Europese Raad heeft unaniem besloten om de tekst van de Kaderrichtlijn Water (KRW) te wijzigen. Deze wijziging staat tijdelijke verslechtering van de waterkwaliteit toe onder bepaalde voorwaarden, zoals die kan optreden bij bouw- en infraprojecten. Nederland had eerder een zogenaamd non-paper ingediend bij de Raad om dit onderwerp aan te kaarten.
Bij werkzaamheden in of nabij water, of bij het bemalen van bouwputten, kan de waterkwaliteit tijdelijk verslechteren. Uit een onderzoek door Witteveen+Bos, in opdracht van ons, bleek dat dit problemen met vergunningverlening kan veroorzaken. Daarom zijn we in gesprek gegaan met vertegenwoordigers van de Europese Commissie, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, waterschappen en andere relevante partijen. Daarnaast zijn er verdiepende sessies gehouden om de potentiële impact van de KRW beter in kaart te brengen.
Voorstel tot wijziging
De Europese Raad heeft nu een voorstel gedaan om de KRW te wijzigen, waardoor tijdelijke verslechtering door bijvoorbeeld bemalen of baggerwerkzaamheden onder voorwaarden wordt toegestaan. Dit kan in sommige gevallen leiden tot meer onderzoeksverplichtingen, maar voorkomt mogelijk grote problemen bij de vergunningverlening. We volgen dit proces met grote interesse en blijven hierover in gesprek, zowel in Europa als nationaal.
Een aanpassing van de KRW betekent niet dat het dossier voor ons is afgesloten. Het behalen van de KRW-doelen blijft belangrijk om problemen te voorkomen. Daarnaast draagt dit bij aan het halen van andere doelen, zoals die uit de Habitatrichtlijn. We blijven ons hier de komende jaren voor inzetten.
Gerelateerd nieuws
Op woensdag 13 november vond de 'Ontmoetingsdag Infrastructuur Limburg' plaats. De organisatie, die we samen met de Provincie Limburg deden, mocht in totaal zo'n 130 deelnemers verwelkomen uit de grond-, weg- en waterbouw (GWW). Denk daarbij aan overheden (ministerie, provincie en gemeenten), kennisinstellingen en marktpartijen (aannemersbedrijven, ingenieursbureaus en leveranciers). "Het was een Limburgs samenkomen gericht op de gezamenlijke toekomst."
Vandaag is het de Dag van de Ondernemer! Wij zijn het als branchevereniging helemaal eens met initiatiefnemer MKB-Nederland dat ondernemers vandaag extra in het zonnetje gezet mogen worden. Daarom gingen we samen met politici op pad om hen het werk van onze leden te laten zien.
Het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer op donderdag 7 november markeerde een cruciale stap in het onder de aandacht brengen van de uitdagingen van infrastructuurprojecten. We hebben samen met Heijmans, Dura Vermeer en Mobilis TBI de politiek meegenomen in de uitdagingen die spelen in de markt. Ook opdrachtgevers en aanbestedingsexperts waren aanwezig, zodat het gesprek vanuit verschillende perspectieven kon worden gevoerd.