1. Home
  2. Nieuws
  3. Europese raad komt bouw en infra tegemoet bij waterkwaliteit

Europese Raad komt bouw en infra tegemoet bij waterkwaliteit

Donderdag 4 juli 2024

De Europese Raad heeft unaniem besloten om de tekst van de Kaderrichtlijn Water (KRW) te wijzigen. Deze wijziging staat tijdelijke verslechtering van de waterkwaliteit toe onder bepaalde voorwaarden, zoals die kan optreden bij bouw- en infraprojecten. Nederland had eerder een zogenaamd non-paper ingediend bij de Raad om dit onderwerp aan te kaarten.

Bij werkzaamheden in of nabij water, of bij het bemalen van bouwputten, kan de waterkwaliteit tijdelijk verslechteren. Uit een onderzoek door Witteveen+Bos, in opdracht van ons, bleek dat dit problemen met vergunningverlening kan veroorzaken. Daarom zijn we in gesprek gegaan met vertegenwoordigers van de Europese Commissie, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, waterschappen en andere relevante partijen. Daarnaast zijn er verdiepende sessies gehouden om de potentiële impact van de KRW beter in kaart te brengen.

Voorstel tot wijziging

De Europese Raad heeft nu een voorstel gedaan om de KRW te wijzigen, waardoor tijdelijke verslechtering door bijvoorbeeld bemalen of baggerwerkzaamheden onder voorwaarden wordt toegestaan. Dit kan in sommige gevallen leiden tot meer onderzoeksverplichtingen, maar voorkomt mogelijk grote problemen bij de vergunningverlening. We volgen dit proces met grote interesse en blijven hierover in gesprek, zowel in Europa als nationaal.

Een aanpassing van de KRW betekent niet dat het dossier voor ons is afgesloten. Het behalen van de KRW-doelen blijft belangrijk om problemen te voorkomen. Daarnaast draagt dit bij aan het halen van andere doelen, zoals die uit de Habitatrichtlijn. We blijven ons hier de komende jaren voor inzetten.

Martijn Verwoerd
beleidsadviseur publiekrecht
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 17 oktober 2024
Kom 5 november kijken naar werken met Waterstof

Ook benieuwd hoe je zero-emissie met waterstof werkt in de GWW? Op 5 november stellen Hoogheemraadschap van Rijnland en Verboon Maasland hun project open om in de praktijk te laten zien hoe je met waterstof aan de slag kunt zijn.

Maandag 7 oktober 2024
Bouwend Nederland aan Tweede Kamer: investeer in de Nederlandse infrastructuur

Het is positief dat het kabinet erkent dat onze infrastructuur voor de ‘grootste instandhoudingsopgave ooit’ staat. De problematiek wordt nu eindelijk erkent. Maar bij de grootste opgave ooit hoort een bijbehorend budget. Helaas wordt er niet extra geïnvesteerd in infrastructuur. Bouwend Nederland roept de Tweede Kamer op om boter bij de vis te doen in aanloop naar het begrotingsdebat van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Maandag 7 oktober 2024
Investeren in gelijkwaardig samenwerken: sleutel tot succes

Hoe kunnen we meer aandacht geven aan onderlinge samenwerking in de Assetmanagement-keten? Dat was de vraag die gesteld werd door de Klankbordgroep Markt en Assetmanagement (KGMAM). Aanleiding was de noodzaak van een betere samenwerking tussen markt en Rijkswaterstaat (RWS) rondom de nieuwe basisonderhoudscontracten (BOC’s). Het antwoord op die vraag is samengevat in het ‘Visiedocument Gelijkwaardig Samenwerken’ die in een intensieve samenwerking tussen Rijkswaterstaat en markt tot stand is gekomen.