Europese Raad komt bouw en infra tegemoet bij waterkwaliteit
Donderdag 4 juli 2024
De Europese Raad heeft unaniem besloten om de tekst van de Kaderrichtlijn Water (KRW) te wijzigen. Deze wijziging staat tijdelijke verslechtering van de waterkwaliteit toe onder bepaalde voorwaarden, zoals die kan optreden bij bouw- en infraprojecten. Nederland had eerder een zogenaamd non-paper ingediend bij de Raad om dit onderwerp aan te kaarten.
Bij werkzaamheden in of nabij water, of bij het bemalen van bouwputten, kan de waterkwaliteit tijdelijk verslechteren. Uit een onderzoek door Witteveen+Bos, in opdracht van ons, bleek dat dit problemen met vergunningverlening kan veroorzaken. Daarom zijn we in gesprek gegaan met vertegenwoordigers van de Europese Commissie, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, waterschappen en andere relevante partijen. Daarnaast zijn er verdiepende sessies gehouden om de potentiële impact van de KRW beter in kaart te brengen.
Voorstel tot wijziging
De Europese Raad heeft nu een voorstel gedaan om de KRW te wijzigen, waardoor tijdelijke verslechtering door bijvoorbeeld bemalen of baggerwerkzaamheden onder voorwaarden wordt toegestaan. Dit kan in sommige gevallen leiden tot meer onderzoeksverplichtingen, maar voorkomt mogelijk grote problemen bij de vergunningverlening. We volgen dit proces met grote interesse en blijven hierover in gesprek, zowel in Europa als nationaal.
Een aanpassing van de KRW betekent niet dat het dossier voor ons is afgesloten. Het behalen van de KRW-doelen blijft belangrijk om problemen te voorkomen. Daarnaast draagt dit bij aan het halen van andere doelen, zoals die uit de Habitatrichtlijn. We blijven ons hier de komende jaren voor inzetten.
Gerelateerd nieuws
Emissieloos bouwen is geen verre toekomstmuziek meer. Het gebeurt nu al. Bij Van der Werff Groep uit Alphen aan den Rijn staat duurzaamheid niet op de agenda, het is de agenda. "Onze sector móét verduurzamen", zegt directeur Dennis van der Werff stellig. "Dat is haalbaar, maar het vraagt om een andere manier van organiseren én denken." Al jarenlang werkt het bedrijf actief aan het terugdringen van uitstoot, met als doel: volledig emissievrij bouwen als nieuwe standaard. Hoe maak je die ambitieuze missie waar?
De wereld van de zzp'er is volop in beweging en dat merken bedrijven in de bouw en civiele techniek als geen ander. Flexibiliteit blijft belangrijk, maar met de aangescherpte handhaving van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA) per 1 januari 2025 groeit de behoefte aan duidelijkheid. Wat mag nog wel, wat niet meer en hoe voorkom je als opdrachtgever of onderaannemer vervelende verrassingen? Ronson Wullems van Elshout Civiel uit Breda kijkt vooruit en deelt zijn visie, want alleen samen kom je tot werkbare afspraken.
Bij Bouwend Nederland hebben we ons ook in 2024 maximaal ingezet om te zorgen dat jullie de ruimte krijgen om te doen waar jullie goed in zijn. Samen met jullie bouwden we aan oplossingen voor de grote opgaven in woningbouw, infrastructuur en de energietransitie.