Gebrek aan investeringen in infra blijft zorgenkindje
Woensdag 24 januari 2024
De Telegraaf publiceerde op 24 januari een artikel dat het land vastloopt in bureaucratie. Ook als wij als brancheorganisatie voor de bouw en infra luiden de alarmklok over achterstallig onderhoud aan infra.
Vandaag benadrukken we met Techniek Nederland dat er al jarenlang structureel te weinig geld is gebudgetteerd voor de vervangings- en renovatieopgave. Dit concludeerde TNO in november 2023 ook in hun landelijke prognoserapport vernieuwingsopgave infrastructuur. Hoe langer de enorme vervanging- en renovatieopgave wordt uitgesteld, hoe groter de kans op ongeplande overlast en afsluitingen voor weggebruikers.
Eerlijke risicoverdeling cruciaal
De afgelopen tijd werkte Rijkswaterstaat samen met marktpartijen hard aan nieuwe samenwerkings- en contractvormen zoals de tweefasen- en de portfolioaanpak. Deze manier van werken is erop gericht om samen een realistisch plan te maken en onzekerheden die bij complexe projecten komen kijken gezamenlijk te managen. Bouwend Nederland roept bestuurders op om de problematiek rond de vervangings- en renovatieopgave niet langer voor zich uit te schuiven. Daarvoor moet meer budget worden gereserveerd en plannen moeten samen met de markt worden uitgewerkt. Een eerlijke risicoverdeling en een goede toepassing van een tweefasenaanpak spelen voor infrabouwers een cruciale rol bij het maken van een keuze om in te schrijven op een project. Meer nog dan de krapte op de arbeidsmarkt.
Gerelateerd nieuws
De wereld van de zzp'er is volop in beweging en dat merken bedrijven in de bouw en civiele techniek als geen ander. Flexibiliteit blijft belangrijk, maar met de aangescherpte handhaving van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA) per 1 januari 2025 groeit de behoefte aan duidelijkheid. Wat mag nog wel, wat niet meer en hoe voorkom je als opdrachtgever of onderaannemer vervelende verrassingen? Ronson Wullems van Elshout Civiel uit Breda kijkt vooruit en deelt zijn visie, want alleen samen kom je tot werkbare afspraken.
Bij Bouwend Nederland hebben we ons ook in 2024 maximaal ingezet om te zorgen dat jullie de ruimte krijgen om te doen waar jullie goed in zijn. Samen met jullie bouwden we aan oplossingen voor de grote opgaven in woningbouw, infrastructuur en de energietransitie.
We hebben veel positieve reacties mogen ontvangen op de vernieuwde opzet van ons ledenmagazine. Met praktijkverhalen en herkenbare rubrieken hopen we je iedere editie weer te inspireren. In de tweede editie lees je over slimme aanpakken voor de omvangrijke V&R-opgave van civiele werken.