Logo Bouwend Nederland

Geslaagd 1e Y-ONG event van 2024

Dinsdag 5 maart 2024

Vrijdag 1 maart heeft Y-ONG weer een mooi event neergezet voor alle Y-ONG-leden. Het event vond plaats op Papendal waar op dat moment de zon volop scheen. We begonnen de ochtend met een inspirerend verhaal van oud hockeyer Dennis Warmerdam.

De destijds 23-jarige topsporter kreeg de diagnose kanker. Snel daarna heeft hij zijn krachten ten aanzien van winnen op het veld, omgezet in winnen van de kanker. Doordat hij jong was, niet rookte en fit was, heeft hij een arm-amputatie voorkomen. In plaats van amputatie is er een spier in zijn arm vervangen vanuit zijn been, waardoor hij nu kankervrij is en de arm bijna weer als vanouds functioneert. Zijn verhaal ging over het omgaan met tegenslagen en het zelf nemen van regie. Kwetsbaarheid hierin is moeilijk, maar het brengt je wel verder. Amper 4 jaar na de diagnostisering stond hij alweer op het veld met het Nederlands hockeyteam.

Winnende teams

Na dit inspirerende verhaal nam Dennis ons mee in de basis voor het bouwen van winnende teams. Hij wees ons op een cruciaal effect, genaamd het Ringelmann effect. De productiviteit van teams neemt af naarmate de groepsgrootte toeneemt. Wil je met een team een 'winnend' team vormen, dan zijn er volgens Lencioni vijf basisprincipes waaraan alle teamleden moeten voldoen: Vertrouwen, Conflict, Commitment, Verantwoordelijkheid en Gezamenlijke resultaten. Is er in beginsel geen vertrouwen in de teamgenoten, de leider en de weg naar het gezamenlijke doel, dan gaat het team het beoogde doel nooit halen.

Kettingreactie

Uiteraard hebben de deelnemers aan het event dit principe gelijk gecheckt en toegepast in de praktijk. Vertrouwen in elkaar was namelijk keihard nodig in de teamactiviteit Kettingreactie. De deelnemers werden in twee groepen verdeeld die elk een deel van een domino-parcours moesten bouwen. Er moest dus samengewerkt worden tussen beide teams, maar elk team afzonderlijk kon ook winnen door de meeste activiteiten te bouwen binnen het domino-parcours. Er werd gebouwd met wind-energie, zonne-energie, zwaartekracht en magneetkracht. 

Interesse?

We sloten dit Y-ONG event af met een gezellige en lekkere lunch. Wil jij de volgende keer ook aanwezig zijn? Stuur dan een berichtje naar Bernadette Maat-de Boer, dan kom je direct op de Y-ONG lijst te staan en word je vanzelf uitgenodigd voor het Y-ONG event 2025 en alle andere leuke activiteiten die Y-ONG organiseert.
Ben jij goed in netwerken, mensen verbinden en het organiseren van leuke events? Kom dan ons Y-ONG bestuur versterken. Bekijk hier de vacature.

Bernadette Maat - de Boer
Adviseur onderwijs & arbeidsmarkt vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 24 mei 2024
Warmtemanifest: maak warmtenetten weer HOT

In de toekomst zal ongeveer een kwart tot dertig procent van de warmtevraag met duurzame collectieve warmtenetten worden ingevuld. Deze uitdagende stip aan de horizon kunnen we alléén bereiken, wanneer we constructief samenwerken aan dit gemeenschappelijke doel. Dat is de kernboodschap van het Warmtemanifest, dat gisteren op het Warmtenetwerk Jaarcongres werd overhandigd aan Caroline Kollau, Directeur Energiemarkt en plaatsvervangend DG Klimaat en Energie bij het ministerie van EZK. In het Warmtemanifest worden tien concrete voorstellen gedaan en een uitnodiging om deze samen met de warmtebedrijven, netbeheerders, de bouwsector en overige sectoren op te pakken.

Vrijdag 24 mei 2024
Opleiding Eerste monteur Hoogspanning Transport gereed

Na een intensieve samenwerkingen tussen de netwerkbedrijven en aannemers werkzaam in de Hoogspanning, een aantal ROC’s en het SBB, presenteren wij met trots de nieuwe opleiding Eerste monteur Hoogspanning Transport (EMHT).

Maandag 20 mei 2024
“Kom bewoners tegemoet bij aanleg warmtenetten”

Warmtenetten zijn in dichtbebouwde gebieden 30% goedkoper dan individuele warmtepompen als je naar de maatschappelijke kosten kijkt. Bovendien wordt het elektriciteitsnet met een warmtenet significant minder zwaar belast. Alleen komt het financiële voordeel momenteel niet bij huishoudens terecht. Dat blijkt uit onderzoek van Berenschot naar de situatie in Den Haag. NVDE, Stedin, Energiebeheer Nederland en Bouwend Nederland pleiten ervoor dat bewoners meer worden ondersteund.