1. Home
  2. Nieuws
  3. Geslaagd 1e y ong event van 2024

Geslaagd 1e Y-ONG event van 2024

Dinsdag 5 maart 2024

Vrijdag 1 maart heeft Y-ONG weer een mooi event neergezet voor alle Y-ONG-leden. Het event vond plaats op Papendal waar op dat moment de zon volop scheen. We begonnen de ochtend met een inspirerend verhaal van oud hockeyer Dennis Warmerdam.

De destijds 23-jarige topsporter kreeg de diagnose kanker. Snel daarna heeft hij zijn krachten ten aanzien van winnen op het veld, omgezet in winnen van de kanker. Doordat hij jong was, niet rookte en fit was, heeft hij een arm-amputatie voorkomen. In plaats van amputatie is er een spier in zijn arm vervangen vanuit zijn been, waardoor hij nu kankervrij is en de arm bijna weer als vanouds functioneert. Zijn verhaal ging over het omgaan met tegenslagen en het zelf nemen van regie. Kwetsbaarheid hierin is moeilijk, maar het brengt je wel verder. Amper 4 jaar na de diagnostisering stond hij alweer op het veld met het Nederlands hockeyteam.

Winnende teams

Na dit inspirerende verhaal nam Dennis ons mee in de basis voor het bouwen van winnende teams. Hij wees ons op een cruciaal effect, genaamd het Ringelmann effect. De productiviteit van teams neemt af naarmate de groepsgrootte toeneemt. Wil je met een team een 'winnend' team vormen, dan zijn er volgens Lencioni vijf basisprincipes waaraan alle teamleden moeten voldoen: Vertrouwen, Conflict, Commitment, Verantwoordelijkheid en Gezamenlijke resultaten. Is er in beginsel geen vertrouwen in de teamgenoten, de leider en de weg naar het gezamenlijke doel, dan gaat het team het beoogde doel nooit halen.

Kettingreactie

Uiteraard hebben de deelnemers aan het event dit principe gelijk gecheckt en toegepast in de praktijk. Vertrouwen in elkaar was namelijk keihard nodig in de teamactiviteit Kettingreactie. De deelnemers werden in twee groepen verdeeld die elk een deel van een domino-parcours moesten bouwen. Er moest dus samengewerkt worden tussen beide teams, maar elk team afzonderlijk kon ook winnen door de meeste activiteiten te bouwen binnen het domino-parcours. Er werd gebouwd met wind-energie, zonne-energie, zwaartekracht en magneetkracht. 

Interesse?

We sloten dit Y-ONG event af met een gezellige en lekkere lunch. Wil jij de volgende keer ook aanwezig zijn? Stuur dan een berichtje naar Bernadette Maat-de Boer, dan kom je direct op de Y-ONG lijst te staan en word je vanzelf uitgenodigd voor het Y-ONG event 2025 en alle andere leuke activiteiten die Y-ONG organiseert.
Ben jij goed in netwerken, mensen verbinden en het organiseren van leuke events? Kom dan ons Y-ONG bestuur versterken. Bekijk hier de vacature.

Bernadette Maat - de Boer
Adviseur onderwijs & arbeidsmarkt vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 1 mei 2025
Laat je onder druk niet verleiden tot onbevoegde handelingen

In woonwijken worden door de energietransitie meer en vaker werkzaamheden uitgevoerd aan het gas- en elektriciteitsnetten. Deze werkzaamheden kunnen mede door de omgeving zorgen voor onvoorziene omstandigheden. Wanneer er sprake is van tijdsdruk, is het extra moeilijk om hiermee om te gaan. De werkgroep Leren van Arbo-incidenten heeft een nieuwe toolboxfilm uitgebracht. In deze film wordt een voetganger aangereden door een kraan tijdens graafwerkzaamheden. Gelukkig is er in dit geval geen sprake van letsel. Doel van deze toolboxfilm is om met elkaar het gesprek aan te gaan over hoe met vergelijkbare situaties om te gaan.

Maandag 28 april 2025
Nieuwe update handhaving Arbeidsinspectie straatwerk

Zoals al eerder vermeld, inspecteert de Nederlandse Arbeidsinspectie dit jaar en in 2026 op fysieke belasting bij straatwerk. Dit heeft tot een groot aantal stilleggingen geleid omdat er niet machinaal/mechanisch werd bestraat waar dat wel mogelijk was. We hebben met de arbeidsinspectie gesproken om meer duidelijkheid te krijgen wanneer een project stilgelegd zal worden. We blijven hierover ook met hen in gesprek.

Dinsdag 22 april 2025
Graafsector in ontwikkeling tijdens het ZoARG Kickoff Symposium

In 2014 werd in Twente het initiatief Zorgvuldige Aanleg en Reductie van Graafschade (ZoARG) gelanceerd. Sindsdien hebben tientallen afstudeerders, een tiental Engineering Doctorate-graduates en vele studenten de graafsector leren kennen, evenals de cruciale rol die innovatieve oplossingen spelen in het ontwikkelen van een professionelere graafpraktijk.