Logo Bouwend Nederland

Handleiding en toolbox Gevaarlijke stoffen bij bewerken oude verflagen

Vrijdag 16 februari 2024

Op de website van Volandis is een nieuwe handleiding en toolbox Gevaarlijke stoffen bij het bewerken van oude verflagen beschikbaar. In deze handleiding en toolbox wordt ingegaan op de risico’s van o.a. Chroom-6 maar ook lood en fijnstof. De handleiding beschrijft de maatregelen om het werk veilig uit te voeren.

Over de nieuwe handreiking

Voor de handleiding is het Beheersregime 2.0 Chroom-6 en andere gevaarlijke stoffen als uitgangspunt genomen. Je vindt het beheersregime en het onderliggende rapport op het Arboportaal. 

 

Aan de nieuwe handleiding zijn enkele extra bewerkingen toegevoegd. Ook komen in de nieuwe versie aanvullende risico’s aan bod, zoals de blootstelling aan kwarts- en houtstof.

 

De essentie van de nieuwe handleiding is: door de blootstelling aan inhaleerbaar (verf)stof te beheersen, beheer je ook de blootstelling aan aanwezige gevaarlijke stoffen. Chroom-6 metingen zijn dan niet meer noodzakelijk.

Toolbox

Om je medewerkers goed voor te lichten, kan je de toolbox-meeting Gevaarlijke stoffen bij het bewerken van oude verflagen gebruiken. Ga voor de download naar de website van Volandis.

Christel Peppelenbos
Beleidsadviseur veiligheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 30 mei 2024
6 juni: Werksymposium naar meer dagwerk in de infra

Veilig werken aan de weg zonder ongevallen: welke stappen kunnen we zetten. Hoe werken we vanaf de aanbesteding meer samen om het werk goed en veilig te organiseren. Wat zijn de dilemma’s. Tijdens een werksymposium op 6 juni zoeken ondernemers en Rijkswaterstaat samen naar oplossingen. Je bent van harte welkom!

Maandag 13 mei 2024
Van harte welkom bij de KAM-bijeenkomsten in jouw regio

Houd jij je bezig met veiligheid en arbozaken en wil je graag op een laagdrempelige manier kennis opdoen en bovendien vakgenoten ontmoeten? Kom dan vooral eens naar een van de KAM-bijeenkomsten in jouw regio. Tijdens deze bijeenkomsten komen inhoudsdeskundigen een presentatie geven of een praktische workshop geven, zoals dit jaar over verbindend adviseren.

Dinsdag 7 mei 2024
Lancering webtool constructieve veiligheid: Borgr

Tijdens het symposium van Kennisportaal Constructieve Veiligheid (KPCV) op 2 mei in Utrecht werd de nieuwe webtool Borgr met groot enthousiasme gelanceerd. Dura Vermeer heeft aan de wieg gestaan van dit product, dat zijn oorsprong heeft in het ongeval met het instorten van het tribunedak in aanbouw van stadion Grolsch Veste in 2011.