Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Handleiding en toolbox gevaarlijke stoffen bij bewerken oude verflagen

Handleiding en toolbox Gevaarlijke stoffen bij bewerken oude verflagen

Vrijdag 16 februari 2024

Op de website van Volandis is een nieuwe handleiding en toolbox Gevaarlijke stoffen bij het bewerken van oude verflagen beschikbaar. In deze handleiding en toolbox wordt ingegaan op de risico’s van o.a. Chroom-6 maar ook lood en fijnstof. De handleiding beschrijft de maatregelen om het werk veilig uit te voeren.

Over de nieuwe handreiking

Voor de handleiding is het Beheersregime 2.0 Chroom-6 en andere gevaarlijke stoffen als uitgangspunt genomen. Je vindt het beheersregime en het onderliggende rapport op het Arboportaal. 

 

Aan de nieuwe handleiding zijn enkele extra bewerkingen toegevoegd. Ook komen in de nieuwe versie aanvullende risico’s aan bod, zoals de blootstelling aan kwarts- en houtstof.

 

De essentie van de nieuwe handleiding is: door de blootstelling aan inhaleerbaar (verf)stof te beheersen, beheer je ook de blootstelling aan aanwezige gevaarlijke stoffen. Chroom-6 metingen zijn dan niet meer noodzakelijk.

Toolbox

Om je medewerkers goed voor te lichten, kan je de toolbox-meeting Gevaarlijke stoffen bij het bewerken van oude verflagen gebruiken. Ga voor de download naar de website van Volandis.

Christel Peppelenbos
Beleidsadviseur veiligheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 25 juli 2024
Podcast 'Verhalen in Veiligheid' vertelt belang van veiligheid in aanbestedingen

Hoe ziet veiligheid in aanbestedingen eruit? Hoe kunnen bedrijven de Veiligheidsladder gebruiken om houding en gedrag te kunnen meten? In de podcast 'Verhalen in Veiligheid' geeft Dea Snoeijer, expert veiligheid in de bouw, antwoord op deze vragen.

Woensdag 10 juli 2024
Bouw- en infrasector lanceert nieuw hitteprotocol

In reactie op de toenemende hittegolven en het veranderende klimaat, heeft Volandis in samenwerking met sociale partners AFNL, Bouwend Nederland, CNV, FNV en Waterbouwers een nieuw hitteprotocol ontwikkeld voor de bouw- en infrasector. Dit initiatief biedt een uitgebreide set richtlijnen en maatregelen om veilig te kunnen werken bij hoge temperaturen.

Zondag 7 juli 2024
Stappenplan handhavingsbeleid dieselmotorenemissies

Begin dit jaar kondigde de Nederlandse Arbeidsinspectie aan strenger te handhaven op de blootstelling aan dieselmotorenemissie. We hebben hierover - samen met andere branches – enkele keren met de inspectie gesproken. Het beleid blijft onveranderd, maar we helpen je graag op weg.