Logo Bouwend Nederland

HBO-studenten welkom bij asielzoekerscentrum in aanbouw

Dinsdag 19 maart 2024

Als opwarmer en aftrap van het 2-jarig traineeship voor gediplomeerde HBO studenten Bouwkunde of Bouwtechnische Bedrijfskunde is er op 25 maart a.s. een bijeenkomst voor studenten, georganiseerd door B-Oost uit Almelo. Die is op de bouwplek van het nieuwe Almelose AZC aan de Vriezenveenseweg. Daar bouwt aannemer Hegeman in opdracht van het Centraal Orgaan opvang azielzoekers aan een nieuw wooncomplex. De studenten krijgen naast informatie over het traineeship een rondleiding over het bouwterrein, een kennismaking met bouwprofessionals en een kijkje in het bouwproces.

B-oost, een samenwerkingsverband van 250 Twentse bedrijven in de bouw, heeft een tweejarig traject ontwikkeld voor net afgestudeerde jongeren met een diploma Bouwkunde. Ze werken twee jaar betaald bij drie Twentse bedrijven in de bouw, daarna mogen ze kiezen. Te veel jongeren verdwijnen na hun hbo-diploma Bouwkunde of Bouwtechnische Bedrijfskunde naar andere sectoren. Ze verlaten de bouw. Volgens Gert Meijer en Robert Herman van B-Oost komt dat vooral, omdat met name studenten met een havo-vooropleiding niet weten wat er allemaal te koop is. De stage is relatief kort en geeft maar beperkt zicht op de mogelijkheden. Met dit traineeship biedt B-Oost net afgestudeerden de mogelijkheid om twee jaar betaald 'rond te snuffelen' in de bouw en de veelzijdigheid en aantrekkelijkheid van de bouw te ervaren. Gert Meijer en Robert Herman hopen hiermee meer jongeren in de sector te houden.

Kennismaking met de bouw

In september begint dit traject die speciaal bedoeld is om bouwkundigen van Saxion, Windesheim of andere opleidingen in oost-Nederland kennis te laten maken met de vele aspecten van de bouw. Dat gaat via een zogenaamd traineeship. Het bedrijf betaalt het salaris. Na acht maanden 'snuffelen' en verdieping gaan ze naar het volgende bedrijf. Na twee jaar kunnen ze zo een betere keuze maken. Natuurlijk in de hoop dat het een van de bezochte bedrijven wordt. Bij B-Oost zijn ruim 250 Twentse (mkb-)bedrijven in de bouw aangesloten. Een tiental daarvan is bij dit project betrokken. Volgens Meijer gaat de opleiding verder dan alleen het vergroten van de vakgerichte kennis. "Het is een manier voor jongeren zich persoonlijk te ontwikkelen. Ze komen zo van school en moeten eerst wennen aan wat werken in een team is. Ze hebben wel theoretische kennis van bouwkunde, maar dan weet je nog niet hoe het er in een bedrijf aan toe gaat. Daarin moet je groeien." Robert Herman: "Zie het als een prachtige kans. Je krijgt een salaris en kansen om je te ontwikkelen en te groeien in je vak".

Traineeship

Als voorbereiding op dit traject heeft Gert Meijer studenten gesproken. Een groot deel weet eigenlijk nog niet wat ze straks willen doen. Tijdens dit traineeship kunnen de studenten nog eerst twee jaar rustig om zich heen kijken en zien wat ze wel of niet leuk vinden en waar ze goed in zijn. Er is namelijk veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling, intervisie en coaching tijdens deze twee jaren. Het is de bedoeling dat de studenten bij verschillende soorten bedrijven in de bouw gaan werken. Denk hierbij aan bouwmanagement, toelevering, uitvoering, etc.

Kom naar de bijeenkomst

Ken jij bijna afgestudeerde studenten bouwkunde of bouwtechnische bedrijfskunde of heb je binnen je bedrijf stagiaires aan het werk waar dit traineeship geschikt voor zou kunnen zijn? Attendeer ze dan op de bijeenkomst op 25 maart bij het nieuwe Almelose AZC. Inschrijven kan bij Gert Meijer door een mail te sturen. Zijn er nog vragen, dan kan Gert telefonisch benaderd worden op 06 22 95 73 88.

Esther ten Have
Adviseur onderwijs & arbeidsmarkt - Regio Oost
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Woensdag 24 april 2024
Contactgroep Digitalisering kijkt naar de toekomst van de sector, maar niet door een roze bril

De opkomst bij bijeenkomst van de contactgroep Digitalisering van donderdag 18 april was opvallend hoog. Een van de dingen die in Van der Valk hotel Deventer aan de orde kwamen, was namelijk AI, en veel professionals uit de sector zijn razend nieuwsgierig naar wat deze technologie voor de sector kan betekenen.

Dinsdag 23 april 2024
Opmars zij-instromers in de bouw en infra

Wist je dat er gemiddeld zo'n 50 kandidaten zich aan het oriënteren zijn voor een carrière in de bouw en infra in de regio Brabant en Limburg?

Donderdag 18 april 2024
Zero Emissiemiddag VolkerWessels Materieel & Logistiek

We nodigen je graag uit voor een interessante middag bij VolkerWessels Materieel & Logistiek in Rijssen op dinsdag 21 mei 2024. Als regio Oost willen we je zo goed mogelijk informeren over en voorbereiden op alles omtrent zero emissie. Tijdens deze middag is er volop ruimte om ervaringen en gedachten te delen over dit onderwerp samen met ondernemers uit de regio.