1. Home
  2. Nieuws
  3. Herziene ordeningsregels voor ondergrondse netten beschikbaar

Herziene ordeningsregels voor ondergrondse netten beschikbaar

Woensdag 21 februari 2024

De ondergrond wordt steeds voller. Ontwikkelingen als de energietransitie, klimaatadaptatie en het verdichten van woningbouw, hebben ook invloed op de ondergrondse infrastructuur. Activiteiten hebben zich meer en meer verplaatst van nieuwbouwlocaties naar bestaande bouw. Waarmee andere inzichten, materialen en technieken zijn ontstaan. Daarom is NEN 7171-1 'Ordening van ondergrondse netten' geüpdatet, aangepast en op 1 februari 2024 gepubliceerd.

Zorgvuldig omgaan met de bodem en ondergrond is voor elk project in Nederland een voorwaarde voor het slagen daarvan. NEN 7171-1 biedt daarbij een belangrijk handvat. NEN 7171-1 biedt een gedeeld uitgangspunt voor het ontwerpen en afspreken van maatregelen om de negatieve effecten van werkzaamheden in de bodem te beperken. Hierdoor kan de ondergrond efficiënt worden gebruikt.

NEN 7171-1 gepubliceerd

NEN 7171-1 'Ordening ondergrondse netten' is op 1 februari gepubliceerd. Deze norm verschaft inzicht in de eigenschappen, randvoorwaarden en eisen bij het ordenen van ondergrondse netten. Doordat de ondergrond steeds voller wordt door onder meer de energietransitie, klimaatadaptatie en het verdichten van woningbouw, is deze norm geüpdatet en aangepast. In deze norm worden de volgende onderwerpen behandeld:

  • welke kabels en leidingen op hoofdlijnen bestaan en welke eigenschappen deze bezitten;
  • welke functies en ontwikkelingen van invloed kunnen zijn op kabels en leidingen en waarom;
  • wanneer sprake kan zijn van onderlinge beïnvloeding;
  • aan welke afspraken en aan welke (richt)afstanden (bij voorkeur) wordt voldaan.

Publieke consultatie NPR 7171-2 en de bijdrage vakgroep

De vakgroep Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer heeft actief bijgedragen in de normcommissie en werkgroepen. Waarmee er een praktisch bruikbare norm, toepasbaar bij alle werkzaamheden waarbij ordening van ondergrondse netten een rol speelt is ontwikkeld. Daarnaast is de vakgroep betrokken bij de Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR) 7171-2 'Procesbeschrijving' die op 1 februari 2024 de commentaarronde is ingegaan. Dit deel bevat de afspraken over het proces tussen de betrokken partijen voor inrichting en ordening van de ondergrond. Denk aan de verantwoordelijkheden van de betrokken partijen en de bijbehorende activiteiten. Dossierhouder binnen de vakgroep is Yvonne de Rijck.

Informatie

NEN 7171-1:2024 kunt u hier verkrijgen. Voor informatie over deze norm of over het normalisatieproces, neem contact op met Sui Wan of Maarten Geel.

Yvonne de Rijck
Adviseur techniek vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 16 december 2024
Geef je reactie op de consultatie van het informatiemodel Kabels en Leidingen

Over de manier waarop informatie in de KLIC-registratie worden vastgelegd en gepresenteerd zijn afspraken gemaakt. Deze zijn vastgelegd in de KLIC-standaarden: Informatiemodel Kabels en Leidingen (IMKL) en het Visualisatiemodel (PMKL). Het huidige IMKL 2.0 heeft in 2024 een update gekregen naar versie IMKL 3.0, die nu ter consultatie wordt voorgelegd. Lees verder voor meer informatie over de consultatie en hoe te reageren.

Maandag 16 december 2024
Consultatie Beleidsregel zorgvuldig opdrachtgeverschap (Wibon)

Een concretere uitleg van zorgvuldig opdrachtgeverschap is belangrijk om graafschades en potentieel gevaarlijke incidenten te voorkomen. Het voorstel bevat een nadere invulling van de artikel, bedoeld in artikel 2, eerste lid, van de Wet van zorgvuldig opdrachtgeverschap informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken. Met de voorgestelde maatregelen wordt een zo goed mogelijke aansluiting gecreëerd met de sectornorm (CROW 500), maar bieden ze de toezichthouder ook de nodige basis om beter toezicht uit te kunnen voeren op goed opdrachtgeverschap.

Vrijdag 29 november 2024
Emissieloze bouwplaats bij groot kabelproject voor TenneT

Met het oog op een klimaatneutraal Europa in 2050 is Nederland bezig om het gebruik van windenergie op zee uit te breiden. Het doel is om tegen 2030 30 gigawatt aan windenergie te genereren. De energie die wordt opgewekt door windparken in de Noordzee speelt hierin een cruciale rol. NRG Group is een van de partners die ervoor zorgt dat de duurzaam opgewekte elektriciteit naar het vasteland wordt getransporteerd. Ze voeren het project 2GW Cable Civil Works emissieloos uit.