Het Skills Paspoort helpt (nieuw) personeel sneller en beter in te zetten
Maandag 12 mei 2025
De schaarste aan (technisch) personeel zal de komende tijd alleen maar toenemen. Om ons personeel niet te verliezen aan andere sectoren, zijn we als ondergrondse infra continu bezig processen te verbeteren om (nieuw) personeel sneller en beter in te kunnen zetten binnen onze branche. Eén van die processen is het inzetten van een Skills Paspoort.
Het Skills Paspoort is een app waarmee werknemers in de energiesector in één oogopslag kunnen laten zien welke diploma's, certificaten en vaardigheden zij bezitten. Daarmee is goed te zien waar de werknemer op dat moment staat. Wil een werknemer zich verder ontwikkelen binnen het bedrijf, dan is ook snel te zien welke vaardigheden er nog missen en welke certificaten of diploma's daar nog voor nodig zijn.
Wat zijn de voordelen van een Skills Paspoort?
Deelnemers aan pilot gezocht
Binnenkort start er een pilot vanuit de vakgroep ONG, Netbeheer Nederland, Techniek Nederland en stichting BLEI, waarmee we de voordelen van het Skills Paspoort verder kunnen onderzoeken en testen door degenen die er daadwerkelijk gebruik van gaan maken, onze werknemers. Met deelname aan de pilot en het leveren van feedback draag je bij aan de verdere ontwikkeling en vormgeving van het Skills Paspoort en draag je bij aan de flexibilisering van de huidige opleidingsstructuur.
Doe mee!
Help jij mee om (nieuw) personeel beter en sneller in te kunnen zetten in onze branche? Stuur een bericht naar Bernadette Maat voor meer informatie of om je direct aan te melden.
Gerelateerd nieuws
De komende jaren worden er nog zo’n twee miljoen glasvezel-huisaansluitingen gerealiseerd, waarbij de glasvezel al voor de deur ligt, vaak in het trottoir. De laatste handeling om de huizen te voorzien van een glasvezel aansluiting betekent vaak vanaf het trottoir het doorkruizen van, soms lange en bijzondere tuinen. De uitvoering middels een tuinboring kan in deze situaties zorgen voor minder overlast. De in de sector ontwikkelde instructie, als resultaat van de Gedragscode Veilige Aanleg digitale Infrastructuur (GVAD) biedt duidelijke richtlijnen voor het veilig uitvoeren van deze zogenoemde tuinboringen en draagt bij aan de verdere uniformering van bestaande veilige werkpraktijken binnen de glasvezelsector. Deze instructie is in basis te gebruiken bij alle tuinboringen.
De Nederlandse Arbeidsinspectie inspecteert dit jaar en in 2026 op fysieke belasting bij straatwerk. Er wordt nog te vaak handmatig bestraat, waar machinaal of mechanisch mogelijk was. We organiseerden samen met Straatwerk Nederland en MKB Infra twee bijeenkomsten om inbreng op te halen voor onze vervolgstappen.
In de komende jaren brengt netbeheerder TenneT windenergie van zee op de Maasvlakte aan land. Om de aanlanding van deze elektriciteitskabels mogelijk te maken, begint NRG deze week met zes boringen onder de duinen door. Na de zomer volgen er nog drie. Vanaf het infopunt aan de Noordzeeboulevard is de bijzondere boorklus live te volgen.