Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Internetconsultatie wijziging besluit bro toevoeging milieuhygienisch bodemonderzoek

Internetconsultatie wijziging Besluit Bro toevoeging milieuhygiënisch bodemonderzoek

Maandag 25 september 2023

Tot 30 oktober kan iedereen via een internetconsultatie kennisnemen van het voorstel tot wijziging van het Besluit basisregistratie ondergrond (Bro). In dit besluit wordt het registratieobject milieuhygiënisch bodemonderzoek (SAD) toegevoegd en worden er bepalingen opgenomen over de leveringsplicht van drinkwaterbedrijven. Dit besluit treedt naar verwachting op 1 juli 2024 in werking. Lees verder en geef je reactie!

Overal waar professionele graafwerkzaamheden plaatsvinden, is milieukwaliteit aan de orde. Allereerst moeten degenen die graven weten waaraan zij al dan niet blootgesteld worden (ARBO wetgeving en CROW400). Maar het is ook belangrijk om te weten hoe het staat met de milieukwaliteit van bodem en ondergrond als je plannen maakt voor bijvoorbeeld woningbouw, klimaatadaptatie en energietransitie. Tevens is het belangrijk dat je weet wat je moet doen met de grond die vrijkomt bij werkzaamheden. Daarom wordt er veel milieuhygiënisch bodemonderzoek gedaan. De ontwikkelde storymap geeft inzicht in wat er verstaan wordt onder milieukwaliteit en hoe we samen kunnen werken aan een gezonde leefomgeving waarbij er inzicht is in de kwaliteit van bodem en ondergrond.

Wijziging

Met de wijziging van het Besluit Bro wordt de Basisregistratie Ondergrond (BRO) uitgebreid met het nieuwe domein milieukwaliteit én binnen dat domein met het nieuwe registratieobject milieuhygiënisch bodemonderzoek. Bestuursorganen zullen vanaf het moment van inwerkingtreding de bij hen beschikbare relevante gegevens aan de BRO gaan leveren. Deze uitbreiding kent een breed draagvlak (ook Bouwend Nederland) en is bovendien een invulling van de Tweede Kamermotie Ronnes-Van Gerven uit 2018. Verder bevat deze wijziging een aantal bepalingen die een uitwerking zijn van een wetsvoorstel om de drinkwaterbedrijven bronhouder te maken. Hierover zijn afspraken gemaakt met de koepel van drinkwaterbedrijven (Vewin).

Deelnemen en vervolg internetconsultatie

De internetconsultatie is bedoeld om reacties en commentaar te verzamelen op het voorstel. Tot en met 30 oktober 2023 kan iedereen een zienswijze indienen. De bijbehorende stukken en de mogelijkheid tot het indienen van een reactie vind je hier. Geef je een reactie dan wordt je geïnformeerd over het verdere verloop van de procedure. Tijdens of vlak na sluiting van de reactietermijn worden de reacties op de website geplaatst. In de toelichting bij het Besluit zal worden vermeld wat er met de reacties is gedaan. De ingediende zienswijzen worden verwerkt in het definitief voorstel dat aan de Ministerraad en de Staten-Generaal wordt aangeboden. Het besluit treedt naar verwachting op 1 juli 2024 in werking. De bepalingen over de drinkwaterbedrijven zullen tegelijk met de beoogde wetswijziging in werking treden.

Meer informatie

Wil je meer weten over Milieukwaliteit? Kijk op de informatieve pagina’s: Milieukwaliteit - Basisregistratieondergrond. Daarnaast kun je maandelijks deelnemen aan een sprintreview. Als Bouwend Nederland vinden we het logisch dat data die binnen projecten beschikbaar komt, wordt vastgelegd en hergebruikt. Veel data is nu al via de BRO te raadplegen en gebruiken vanuit fase 1 op de domeinen grondwatermonitoring, grondwatergebruik, bodem en grondonderzoek en mijnbouwwet. Daarnaast zijn er verschillende modellen ontwikkeld. Deze informatie is voor ons als leden van Bouwend Nederland handig, daarom is het ook belangrijk dat we input geven op de ontwikkeling. Voor meer informatie raadpleeg de website BRO of neem contact op met Yvonne de Rijck.

Yvonne de Rijck
Adviseur techniek vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 22 juli 2024
GVE workshop van vorstverlet naar waterballet

De laatste jaren ervaren we steeds meer de effecten van klimaatverandering. Neerslag te korten met als gevolg uitdroging van de grond en lagere waterstanden in watergangen, heftige kortstondige buien waarbij de rivier de Geul buiten haar oevers ging én nauwelijks meer een echte winter met vorst. Ook bij de aanleg van ondergrondse infrastructuur moeten we ons bewust zijn van weerrisico’s. Maar hoe doe je dat? Deze vraag stond centraal tijdens de GVE workshop op 27 juni 2024.

Donderdag 11 juli 2024
Vrijstelling op asbestinventarisatieplicht

Vanaf 1 augustus is er een vrijstelling op asbestinventarisatieplicht voor het gas en elektriciteitsnet van de regionale netbeheerders.

Donderdag 4 juli 2024
Opleiding Eerste Monteur Hoogspanning Transport gereed

Na een intensieve samenwerking tussen de netwerkbedrijven en aannemers werkzaam in de Hoogspanning, een aantal ROC’s en het SBB, presenteren wij met trots de nieuwe opleiding Eerste monteur Hoogspanning Transport (EMHT).