Internetconsultatie wijziging Besluit Bro toevoeging milieuhygiënisch bodemonderzoek
Maandag 25 september 2023
Tot 30 oktober kan iedereen via een internetconsultatie kennisnemen van het voorstel tot wijziging van het Besluit basisregistratie ondergrond (Bro). In dit besluit wordt het registratieobject milieuhygiënisch bodemonderzoek (SAD) toegevoegd en worden er bepalingen opgenomen over de leveringsplicht van drinkwaterbedrijven. Dit besluit treedt naar verwachting op 1 juli 2024 in werking. Lees verder en geef je reactie!
Overal waar professionele graafwerkzaamheden plaatsvinden, is milieukwaliteit aan de orde. Allereerst moeten degenen die graven weten waaraan zij al dan niet blootgesteld worden (ARBO wetgeving en CROW400). Maar het is ook belangrijk om te weten hoe het staat met de milieukwaliteit van bodem en ondergrond als je plannen maakt voor bijvoorbeeld woningbouw, klimaatadaptatie en energietransitie. Tevens is het belangrijk dat je weet wat je moet doen met de grond die vrijkomt bij werkzaamheden. Daarom wordt er veel milieuhygiënisch bodemonderzoek gedaan. De ontwikkelde storymap geeft inzicht in wat er verstaan wordt onder milieukwaliteit en hoe we samen kunnen werken aan een gezonde leefomgeving waarbij er inzicht is in de kwaliteit van bodem en ondergrond.
Wijziging
Met de wijziging van het Besluit Bro wordt de Basisregistratie Ondergrond (BRO) uitgebreid met het nieuwe domein milieukwaliteit én binnen dat domein met het nieuwe registratieobject milieuhygiënisch bodemonderzoek. Bestuursorganen zullen vanaf het moment van inwerkingtreding de bij hen beschikbare relevante gegevens aan de BRO gaan leveren. Deze uitbreiding kent een breed draagvlak (ook Bouwend Nederland) en is bovendien een invulling van de Tweede Kamermotie Ronnes-Van Gerven uit 2018. Verder bevat deze wijziging een aantal bepalingen die een uitwerking zijn van een wetsvoorstel om de drinkwaterbedrijven bronhouder te maken. Hierover zijn afspraken gemaakt met de koepel van drinkwaterbedrijven (Vewin).
Deelnemen en vervolg internetconsultatie
De internetconsultatie is bedoeld om reacties en commentaar te verzamelen op het voorstel. Tot en met 30 oktober 2023 kan iedereen een zienswijze indienen. De bijbehorende stukken en de mogelijkheid tot het indienen van een reactie vind je hier. Geef je een reactie dan wordt je geïnformeerd over het verdere verloop van de procedure. Tijdens of vlak na sluiting van de reactietermijn worden de reacties op de website geplaatst. In de toelichting bij het Besluit zal worden vermeld wat er met de reacties is gedaan. De ingediende zienswijzen worden verwerkt in het definitief voorstel dat aan de Ministerraad en de Staten-Generaal wordt aangeboden. Het besluit treedt naar verwachting op 1 juli 2024 in werking. De bepalingen over de drinkwaterbedrijven zullen tegelijk met de beoogde wetswijziging in werking treden.
Meer informatie
Wil je meer weten over Milieukwaliteit? Kijk op de informatieve pagina’s: Milieukwaliteit - Basisregistratieondergrond. Daarnaast kun je maandelijks deelnemen aan een sprintreview. Als Bouwend Nederland vinden we het logisch dat data die binnen projecten beschikbaar komt, wordt vastgelegd en hergebruikt. Veel data is nu al via de BRO te raadplegen en gebruiken vanuit fase 1 op de domeinen grondwatermonitoring, grondwatergebruik, bodem en grondonderzoek en mijnbouwwet. Daarnaast zijn er verschillende modellen ontwikkeld. Deze informatie is voor ons als leden van Bouwend Nederland handig, daarom is het ook belangrijk dat we input geven op de ontwikkeling. Voor meer informatie raadpleeg de website BRO of neem contact op met Yvonne de Rijck.
Gerelateerd nieuws
De Belastingdienst gaat per 1 januari 2025 weer controleren op de juiste inzet van zzp'ers en handhaven op schijnzelfstandigheid. Het kabinet heeft aangekondigd dat de handhaving per die datum start, zonder uitstel. Bouw- en infrabedrijven die niet volgens de wet- en regelgeving werken met zzp'ers lopen hierdoor het risico op een boete en naheffing. Wel zal de Belastingdienst het eerste jaar terughoudend zijn met het opleggen van boetes als bedrijven laten zien dat ze serieus werken aan het beter naleven van regels.
Dit jaar bestaat Opleidingscentrum Gelderpoort 35 jaar. Om dat te vieren was het donderdag 5 september groot feest in Hattem.
Op basis van onderzoek van Stichting RIONED en NSTT is nu ook robotfrezen van asbesthoudend voegenkit in riolering onder voorwaarden van risicoklasse 1 toegestaan. Het Ministerie SZW heeft dit na afstemming met het Ministerie I&W per brief van 24 juni 2024 bevestigd.