Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Koopmans bouwgroep veiligste bouwer van nederland 2023

Koopmans Bouwgroep veiligste Bouwer van Nederland 2023

Vrijdag 24 november 2023

‘Van de drie finalisten heeft Koopmans het meest de medewerker centraal gesteld. Medewerkers lijken te weten wat ze moeten doen en vooral waarom. De dwang van buiten heeft plaatsgemaakt voor een interne overtuiging’, aldus het juryrapport. Veiligheidscoördinator Tom Mulder en directeur Melcher Groenendijk van Koopmans zijn trots op deze erkenning en vertellen hoe ze dit hebben bereikt.

De Veiligste Bouwer van Nederland is een jaarlijks terugkerende award voor een bouw- of infrabedrijf dat veel grip heeft op de veiligheid in zijn werkprocessen. De prijs wordt uitgereikt door Brain Based Safety in samenwerking met KPE Bouw & Infra. Bij Koopmans Bouwgroep in Enschede zijn ze groot fan van de psychologie achter brain based safety, vertelt veiligheidscoördinator Tom Mulder. "Ons gedrag is voor het grootste deel onbewust. Daardoor maken we soms onveilige keuzes. Zelfs als we de veiligheidsprocedures en regels kennen én weten wat de gevaren zijn. Daarom is het zo belangrijk om inzicht te hebben in hoe gedrag werkt." En inzicht in breinkronkels zoals zelfoverschatting, vult directeur Melcher Groenendijk aan. "Een reëel zelfbeeld helpt om de dingen te mijden die je in gevaar kunnen brengen. Bij zelfoverschatting doen we dingen die onze vermogens te boven gaan en die fout kunnen aflopen."

De winst van het persoonlijke gesprek

Koopmans is al bijna vier jaar bezig met het brain based safety programma. Mulder: "We organiseren regelmatig veiligheidssessies, van facilitaire zaken tot bouwplaats tot directie. In zo’n sessie is er aandacht voor theorie en wordt er vooral veel geoefend. De oefeningen gaan over het herkennen van onbewust gedrag. Bij jezelf maar ook bij de ander. Want je hebt elkaar nodig als spiegel." Iedere leidinggevende geeft het goede voorbeeld en maakt veiligheid tot prioriteit, stelt Groenendijk. "Bij elk overleg, of het nu over de financiën of over de strategie gaat, is veiligheid het eerste agendapunt. Daarnaast stimuleren wij op ieder niveau in onze organisatie actief het goede gesprek over veilig werken. In de bouw hebben we onze systemen en instrumenten meestal wel op orde. Toch gebeuren er nog bedrijfsongevallen. Wij denken dat we alleen nog écht impact kunnen maken door ons te richten op de bedrijfscultuur en het gedrag van mensen."

Positief verrast door veiligheidsaanpak onderaannemers

Koopmans is een platte organisatie waarin ondernemerschap de basis is; de 350 medewerkers krijgen veel verantwoordelijkheid. Groenendijk: "Onze organisatiecultuur was al een goede voedingsbodem. Die zijn we nu verder aan het versterken." Waarbij het natuurlijk niet stopt bij de eigen organisatie, benadrukt hij. "We hebben partnerdagen georganiseerd met onze vaste onderaannemers. Niet om onze regels aan hen te doceren, maar om samen te kijken hoe het veiliger kan. In die gesprekken werd ik positief verrast. Iedere werkgever wil dat zijn of haar medewerkers veilig thuis komen. Verder maken wij veiligheid bespreekbaar bij opdrachtgevers. Overheidsopdrachtgevers hebben de Governance Code Veiligheid in de Bouw onderschreven. Maar bij sommige particuliere opdrachtgevers staat veiligheid nog onvoldoende op het netvlies. Het mag vooral geen geld kosten. Het gesprek aangaan en het gemeenschappelijke belang benadrukken helpt dan vaak. Een veilige bouwplaats leidt ook tot een efficiënter en effectiever werk. Als ontwikkelende bouwer hebben we dit ook nog zelf in de hand."

Maak écht impact met cultuur en gedrag

Wat er voor komend jaar op het programma staat? Mulder vertelt dat de focus nóg meer op samenwerking komt te liggen. "Zo komen er interne sessies waarbij de samenwerking tussen de verschillende functiegroepen centraal staat, gebaseerd op de fasering van onze werkzaamheden. Onze ontwikkelaars en technisch planontwikkelaars moeten samen met de architect al keuzes maken voor een veilig te realiseren ontwerp. En onze planners moeten tijd reserveren voor het opgeruimd houden van de bouwplaats. Daarnaast gaan we een partnerdag organiseren met onderaannemers én opdrachtgevers. Veiligheid versterkt als je samenwerkt, om met het motto van de Bewust Veilig-dag 2024 te spreken." Veilig werken vraagt in elk geval om een lange adem. Groenendijk: "Het voorkomen van ongevallen is onze continue aandacht als bedrijf en als sector meer dan waard. Zorg dat je de hygiënefactoren op orde hebt, en maak dan écht impact door te investeren in je bedrijfscultuur en veilig gedrag."

Ook meedoen met de Bewust Veilig-dag?

Schrijf je dan snel in en doe mee op 27 maart 2024! 

Christel Peppelenbos
Beleidsadviseur veiligheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 25 juli 2024
Podcast 'Verhalen in Veiligheid' vertelt belang van veiligheid in aanbestedingen

Hoe ziet veiligheid in aanbestedingen eruit? Hoe kunnen bedrijven de Veiligheidsladder gebruiken om houding en gedrag te kunnen meten? In de podcast 'Verhalen in Veiligheid' geeft Dea Snoeijer, expert veiligheid in de bouw, antwoord op deze vragen.

Woensdag 10 juli 2024
Bouw- en infrasector lanceert nieuw hitteprotocol

In reactie op de toenemende hittegolven en het veranderende klimaat, heeft Volandis in samenwerking met sociale partners AFNL, Bouwend Nederland, CNV, FNV en Waterbouwers een nieuw hitteprotocol ontwikkeld voor de bouw- en infrasector. Dit initiatief biedt een uitgebreide set richtlijnen en maatregelen om veilig te kunnen werken bij hoge temperaturen.

Zondag 7 juli 2024
Stappenplan handhavingsbeleid dieselmotorenemissies

Begin dit jaar kondigde de Nederlandse Arbeidsinspectie aan strenger te handhaven op de blootstelling aan dieselmotorenemissie. We hebben hierover - samen met andere branches – enkele keren met de inspectie gesproken. Het beleid blijft onveranderd, maar we helpen je graag op weg.