Logo Bouwend Nederland

Nieuw Model Informatieprotocol beschikbaar

Maandag 22 april 2024

digiGO, het platform voor digitaal samenwerken in de ontwerp-, bouw- en technieksector, lanceert versie 1.0 van het Model Informatieprotocol. Hiermee kun je als opdrachtgever en opdrachtnemer in de bouw eenvoudig projectspecifieke contractuele afspraken vastleggen over digitale informatie-uitwisseling. Het protocol vormt daarmee een aanvulling op de gebruikelijke contractvoorwaarden zoals DNR, UAV, en UAV-GC.

Waarom een Informatieprotocol?

Voor succesvol BIM-project zijn goede afspraken tussen opdrachtgever en opdrachtnemer een voorwaarde. Het Informatieprotocol speelt hierbij – naast het BIM Uitvoeringsplan (BUP) – een belangrijke rol. Het Informatieprotocol legt specifieke contractuele afspraken vast over digitale informatie-uitwisseling in bouwprojecten. Het vormt daarmee een aanvulling op de gebruikelijke contractvoorwaarden zoals DNR, UAV, en UAV-GC. Het Informatieprotocol is een bijlage bij het contract tussen Opdrachtgever en Opdrachtnemer voor een project waarin digitaal wordt samengewerkt. Met tools zoals deze, draagt digiGO bij aan het versnellen van digitale samenwerking in de Ontwerp-, Bouw- en Techniekketen.

Model Informatieprotocol

Het Model Informatieprotocol is in lijn met de internationale normenserie NEN-EN-ISO 19650 en vervangt het oudere Model BIM Protocol. Het sluit aan bij de hedendaagse praktijk van informatiemanagement in bouwprojecten, dat over meer gaat dan alleen 3D-modellen.

Ter ondersteuning van het gebruik is een klikbare online infographic ontwikkeld, waarin stapsgewijs de toepassing van het Model wordt uitgelegd.

Nieuwe juridische aspecten opgenomen

De grootste verschillen met de vorige versie vind je in paragraaf 5.5 over eigendom en gebruik van datamodellen. Hiervoor is uitgebreid afgestemd met prof. mr. E.M. Bruggeman, auteur van het Handboek Juridische aspecten van het werken met BIM. Zo is vastgelegd dat een 3D informatiemodel juist geen unieke creatie moet zijn, maar zoveel mogelijk standaard om de uitwisseling en samenwerking met projectpartners soepel te laten verlopen.

Gebruikers van deze versie 1.0 worden nadrukkelijk uitgenodigd feedback te leveren, om het model verder te optimaliseren.

Rangorderegeling

Als je het protocol gebruikt, dan maak je daarin  mogelijk afspraken die al zijn geregeld in op het werk toepasselijke voorwaarden als de UAV en UAV-GC. Dat is in het algemeen niet erg. In de meeste gevallen kom je immers een rangorderegeling overeen, waarbij documenten een bepaalde volgorde krijgen toegewezen. Een document met een hogere rangorde heeft dan voorrang op het daarmee strijdige document met een lagere rangorde. Logischerwijs krijgen de UAV en UAV-GC een hogere rangorde toegewezen dan BIM protocollen.

Joppe Duindam
Manager Brancheontwikkeling & Verenigingszaken
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Woensdag 1 mei 2024
Je kan nu inschrijven voor de digiDare Award

Met de DigiDare Award vragen we aandacht voor succesverhalen van digitale ketensamenwerking in de gebouwde omgeving. Het belangrijkste doel van de prijs is om anderen te inspireren met positieve voorbeelden van digitaal samenwerken—rechtstreeks uit de praktijk.

Donderdag 25 april 2024
Test jij mee onze nieuwe module van de Digiscan Bouw

We hebben samen met Techniek Nederland een nieuwe module ontwikkeld voor de digiscan. Deze nieuwe module toetst hoe goed jij digitaal samenwerkt in de keten en welke stappen je daarin mogelijk kan zetten. We vinden het fijn als je deze nieuwe module mee wil testen.

Woensdag 24 april 2024
Contactgroep Digitalisering kijkt naar de toekomst van de sector, maar niet door een roze bril

De opkomst bij bijeenkomst van de contactgroep Digitalisering van donderdag 18 april was opvallend hoog. Een van de dingen die in Van der Valk hotel Deventer aan de orde kwamen, was namelijk AI, en veel professionals uit de sector zijn razend nieuwsgierig naar wat deze technologie voor de sector kan betekenen.