1. Home
  2. Nieuws
  3. Nieuw model informatieprotocol beschikbaar

Nieuw Model Informatieprotocol beschikbaar

Maandag 22 april 2024

digiGO, het platform voor digitaal samenwerken in de ontwerp-, bouw- en technieksector, lanceert versie 1.0 van het Model Informatieprotocol. Hiermee kun je als opdrachtgever en opdrachtnemer in de bouw eenvoudig projectspecifieke contractuele afspraken vastleggen over digitale informatie-uitwisseling. Het protocol vormt daarmee een aanvulling op de gebruikelijke contractvoorwaarden zoals DNR, UAV, en UAV-GC.

Waarom een Informatieprotocol?

Voor succesvol BIM-project zijn goede afspraken tussen opdrachtgever en opdrachtnemer een voorwaarde. Het Informatieprotocol speelt hierbij – naast het BIM Uitvoeringsplan (BUP) – een belangrijke rol. Het Informatieprotocol legt specifieke contractuele afspraken vast over digitale informatie-uitwisseling in bouwprojecten. Het vormt daarmee een aanvulling op de gebruikelijke contractvoorwaarden zoals DNR, UAV, en UAV-GC. Het Informatieprotocol is een bijlage bij het contract tussen Opdrachtgever en Opdrachtnemer voor een project waarin digitaal wordt samengewerkt. Met tools zoals deze, draagt digiGO bij aan het versnellen van digitale samenwerking in de Ontwerp-, Bouw- en Techniekketen.

Model Informatieprotocol

Het Model Informatieprotocol is in lijn met de internationale normenserie NEN-EN-ISO 19650 en vervangt het oudere Model BIM Protocol. Het sluit aan bij de hedendaagse praktijk van informatiemanagement in bouwprojecten, dat over meer gaat dan alleen 3D-modellen.

Ter ondersteuning van het gebruik is een klikbare online infographic ontwikkeld, waarin stapsgewijs de toepassing van het Model wordt uitgelegd.

Nieuwe juridische aspecten opgenomen

De grootste verschillen met de vorige versie vind je in paragraaf 5.5 over eigendom en gebruik van datamodellen. Hiervoor is uitgebreid afgestemd met prof. mr. E.M. Bruggeman, auteur van het Handboek Juridische aspecten van het werken met BIM. Zo is vastgelegd dat een 3D informatiemodel juist geen unieke creatie moet zijn, maar zoveel mogelijk standaard om de uitwisseling en samenwerking met projectpartners soepel te laten verlopen.

Gebruikers van deze versie 1.0 worden nadrukkelijk uitgenodigd feedback te leveren, om het model verder te optimaliseren.

Rangorderegeling

Als je het protocol gebruikt, dan maak je daarin  mogelijk afspraken die al zijn geregeld in op het werk toepasselijke voorwaarden als de UAV en UAV-GC. Dat is in het algemeen niet erg. In de meeste gevallen kom je immers een rangorderegeling overeen, waarbij documenten een bepaalde volgorde krijgen toegewezen. Een document met een hogere rangorde heeft dan voorrang op het daarmee strijdige document met een lagere rangorde. Logischerwijs krijgen de UAV en UAV-GC een hogere rangorde toegewezen dan BIM protocollen.

Joppe Duindam
Manager Brancheontwikkeling & Verenigingszaken
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 5 september 2024
Subsidieregeling cyberweerbaarheid voor mkb

Wil je aan de slag met het verhogen van de cyberveiligheid van je onderneming? Dan is het goed om te weten dat maandag 2 september de subsidieregeling Mijn Cyberweerbare Zaak is geopend. De subsidie geldt voor kleine bedrijven tot en met 50 werknemers en een jaaromzet van maximaal €10 miljoen. De regeling staat ook open voor zzp'ers.

Dinsdag 20 augustus 2024
Op zoek naar meer uitvoeringskracht voor innovaties

De vinding ligt op de plank, de seinen staan op groen, het team staat op scherp, maar steeds opnieuw komt er iets tussen. Veel mkb'ers in de bouw en infra zullen deze situatie herkennen: innovatie komt vaak maar slecht op gang door de drukte van alledag. De Hanzehogeschool Groningen wil met Regio Noord helpen de uitvoerende innovatiekracht bij mkb-bedrijven te vergroten.

Maandag 8 juli 2024
'Samen bouwen aan digitale vooruitgang'

Het aanbod van ons om deel te nemen aan een onderzoek naar de invloed van BIM op functies in de bouw, kwam voor Maas-Jacobs op het juiste moment. Vanaf volgend jaar gaan ze de ontwerpfase van alle projecten in 3D uitvoeren. Wat betekent dat voor de taken van medewerkers, en hoe ervaren zij deze taken? Het onderzoek leverde waardevolle inzichten op, vertelt BIM-manager Patrick van Dongen.