Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Nis2 nieuwe wet voor digitale veiligheid

NIS2: nieuwe wet voor digitale veiligheid

Woensdag 24 mei 2023

Digitale veiligheid wordt steeds belangrijker. Vanuit Europa is op 10 november 2022 een nieuwe richtlijn aangekondigd: NIS2, met wettelijke verplichtingen. Deze richtlijnen betekent dat een flink aantal bedrijven verplicht maatregelen moet nemen op het vlak van cybersecurity. De ingangsdatum: 18 oktober 2024. De Eerste en Tweede Kamer moeten deze nieuwe richtlijn nog vertalen naar Nederlandse wetgeving.

Voor wie?

Deze nieuwe wetgeving is verplicht voor essentiële en belangrijke bedrijven. Die zullen zichtzelf op een hoog niveau cyberveilig moeten maken. Tevens hebben zij zorgplicht in de toeleveringsketen. Simpelweg gezegd: zij gaan de bedrijven die aan hen leveren ook een aantal cybersecurity maatregelen opleggen. Hoeveel maatregelen en hoe zwaar die zullen zijn, hangt af van de risicoanalyse.

Wat doet Bouwend Nederland voor je?

We verwachten dat opdrachtgevers in onder andere de drinkwatervoorziening, rioolwaterafvoer en energievoorziening strengere regels rondom veilig digitaal werken zullen opstellen voor hun samenwerkingspartners. Denk aan maatregelen op het gebied van kennis, toegang tot data en cyberveiligheid.

Bouwend Nederland zoekt nu eerst uit wat de nieuwe wetgeving concreet gaat beteken voor bouw- en infrabedrijven. Daarbij trekken we samen op met andere brancheverenigingen en MKB-Nederland en VNO-NCW. Informatie en hulpmiddelen zullen we aanbieden via het platform Samen Digitaal Veilig.

Verder lezen
Meer informatie over de NIS2 vind je op deze overheidssite.

Je kan ook de website van het Digital Trust Center bekijken voor extra uitleg.

Dennis Mollet
beleidsadviseur digitalisering
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 8 juli 2024
'Samen bouwen aan digitale vooruitgang'

Het aanbod van ons om deel te nemen aan een onderzoek naar de invloed van BIM op functies in de bouw, kwam voor Maas-Jacobs op het juiste moment. Vanaf volgend jaar gaan ze de ontwerpfase van alle projecten in 3D uitvoeren. Wat betekent dat voor de taken van medewerkers, en hoe ervaren zij deze taken? Het onderzoek leverde waardevolle inzichten op, vertelt BIM-manager Patrick van Dongen.

Vrijdag 28 juni 2024
Slimmer samenwerken met het digitaal bouwwerkdossier

Vorige week is het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO) gelanceerd. Het DSGO kent negen belangrijke bouwstenen, waaronder standaarden, uitwisselingsprotocollen en zaken als identificatie en autorisatie. Joppe Duindam, manager brancheontwikkeling en verenigingszaken: “Beter digitaal samenwerken is cruciaal om een groot aantal maatschappelijke uitdagingen op te lossen. Het recent door Ketenstandaard gepubliceerde whitepaper over het digitaal bouwwerkdossier beschrijft hoe deze digitale samenwerking goed kan werken voor onze sector.”

Maandag 17 juni 2024
Lancering Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving

Het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO) is klaar voor gebruik: op 18 juni wordt versie 1.0 van het afsprakenstelsel gelanceerd en officieel overgedragen aan de markt. Met DSGO is een veilige, betrouwbare en gecontroleerde toegang tot digitale informatie vanuit de hele keten in de ontwerp-, bouw- en technieksector een flinke stap dichterbij.