NIS2: nieuwe wet voor digitale veiligheid
Woensdag 24 mei 2023
Digitale veiligheid wordt steeds belangrijker. Vanuit Europa is op 10 november 2022 een nieuwe richtlijn aangekondigd: NIS2, met wettelijke verplichtingen. Deze richtlijnen betekent dat een flink aantal bedrijven verplicht maatregelen moet nemen op het vlak van cybersecurity. De ingangsdatum: 18 oktober 2024. De Eerste en Tweede Kamer moeten deze nieuwe richtlijn nog vertalen naar Nederlandse wetgeving.
Voor wie?
Deze nieuwe wetgeving is verplicht voor essentiële en belangrijke bedrijven. Die zullen zichtzelf op een hoog niveau cyberveilig moeten maken. Tevens hebben zij zorgplicht in de toeleveringsketen. Simpelweg gezegd: zij gaan de bedrijven die aan hen leveren ook een aantal cybersecurity maatregelen opleggen. Hoeveel maatregelen en hoe zwaar die zullen zijn, hangt af van de risicoanalyse.
Wat doet Bouwend Nederland voor je?
We verwachten dat opdrachtgevers in onder andere de drinkwatervoorziening, rioolwaterafvoer en energievoorziening strengere regels rondom veilig digitaal werken zullen opstellen voor hun samenwerkingspartners. Denk aan maatregelen op het gebied van kennis, toegang tot data en cyberveiligheid.
Bouwend Nederland zoekt nu eerst uit wat de nieuwe wetgeving concreet gaat beteken voor bouw- en infrabedrijven. Daarbij trekken we samen op met andere brancheverenigingen en MKB-Nederland en VNO-NCW. Informatie en hulpmiddelen zullen we aanbieden via het platform Samen Digitaal Veilig.
Verder lezen
Meer informatie over de NIS2 vind je op deze overheidssite.
Je kan ook de website van het Digital Trust Center bekijken voor extra uitleg.
Gerelateerd nieuws
Studenten van de opleiding Robotica werden enthousiast van het idee van ondernemer Maikel Schouw om een voegrobot te ontwikkelen. Het prototype is naar verwachting eerste kwartaal 2025 klaar.
Wil je aan de slag met het verhogen van de cyberveiligheid van je onderneming? Dan is het goed om te weten dat maandag 2 september de subsidieregeling Mijn Cyberweerbare Zaak is geopend. De subsidie geldt voor kleine bedrijven tot en met 50 werknemers en een jaaromzet van maximaal €10 miljoen. De regeling staat ook open voor zzp'ers.
De vinding ligt op de plank, de seinen staan op groen, het team staat op scherp, maar steeds opnieuw komt er iets tussen. Veel mkb'ers in de bouw en infra zullen deze situatie herkennen: innovatie komt vaak maar slecht op gang door de drukte van alledag. De Hanzehogeschool Groningen wil met Regio Noord helpen de uitvoerende innovatiekracht bij mkb-bedrijven te vergroten.