1. Home
  2. Nieuws
  3. Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit half jaar uitgesteld

Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit half jaar uitgesteld

Maandag 6 november 2023

Heeft jouw organisatie 100 of meer werknemers? Dan ben je vanaf 1 juli 2024 verplicht te rapporteren over het zakelijke verkeer en het woon-werkverkeer van je medewerkers. Dit is de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM). Deze regeling zou per 1 januari 2024 ingaan, maar is nu een half jaar opgeschort.

Handreiking beschikbaar

Welke gegevens je nodig hebt, staat in de handreiking 'Gegevensverzameling werkgebonden personenmobiliteit'. In die handreiking staan ook tips hoe je de gegevens verzamelt. Je hebt bijvoorbeeld deze gegevens nodig:

  • Het totaal aantal kilometers dat jouw werknemers in een kalenderjaar hebben afgelegd voor zakelijk en woon-werkverkeer.
  • Jaartotaal aan kilometers verdeeld in soort vervoermiddel en brandstoftype.

Wanneer geldt de verplichting voor jou?

Deze rapportageverplichting geldt bij 100 medewerkers of meer. Het gaat om het aantal werknemers dat ten minste 20 uur per maand in dienst is op 1 januari van het rapportagejaar. Detacheringen tellen in beginsel niet mee, tenzij er een arbeidsovereenkomst is afgesloten. Vrijwilligers tellen niet mee.  

Waarom rapporteren?

Nederland heeft afgesproken de CO2-uitstoot te verminderen. De CO2-uitstoot van zakelijk verkeer en woon-werkverkeer van werknemers hoort daar ook bij. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil daarom bekijken hoeveel CO2 het zakelijk verkeer en het woon-werkverkeer van werknemers uitstoot. Op dit moment zorgen zakelijk verkeer en woon-werkverkeer samen naar schatting voor meer dan 50% van de gereden kilometers in Nederland.

De eerste paar jaar wil de overheid vooral data verzamelen. Naar verwachting zal op basis van de verzamelde data voor 2026 een CO2 plafond worden ingesteld voor werkgerelateerde kilometers. 

Overgangsregime vanwege uitstel naar 1 juli

Hoewel de datum van het verplichte rapporteren verschoven is naar 1 juli 2024, mag je er als werkgever voor kiezen om wél al op 1 januari 2024 met de rapportage te beginnen. Voor werkgevers die per 1 juli gaan registreren, geldt dat de halfjaarlijkse uitkomst van 2024 geëxtrapoleerd wordt naar het hele jaar.

Willemijn Visscher
Coördinator meerjarenprogramma's
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 14 april 2025
Landelijke uitrol alternatieve betalingsregeling verloopt voorspoedig

In de infrasector staat gemiddeld 25% van de gerealiseerde omzet open aan vorderingen. De tijd tussen het moment dat de kosten worden gemaakt en de ondernemer deze betaald krijgt, legt een fors beslag op de liquiditeit. En daarmee wordt het ook een rem op investeringen en de snelheid van betalen aan de ketenpartners. De alternatieve betalingsregeling biedt hiervoor een oplossing. Logisch dus dat hier veel animo voor is.

Maandag 7 april 2025
Deelnemers Aanbestedingscongres vóór vergaande versoepeling aanbestedingsvoorschriften

De raadplegingen voor een herziening van de Europese Aanbestedingsrichtlijn zijn begonnen. De Europese Commissie geeft zelf al een schot voor de boeg met haar beleid om de administratieve lasten voor bedrijven en overheden fors te verlagen. Op het Aanbestedingscongres 2025, waar ruim 70 publieke opdrachtgevers en ondernemers bijeen kwamen, klonk duidelijk door dat daar grote behoefte aan is.

Donderdag 3 april 2025
Rijksvastgoedbedrijf kiest voor langjarige samenwerkingen bij onderhoud vastgoed

De krapte op de arbeidsmarkt is groot. Er moet efficiënter worden gewerkt en dat vraagt om een andere samenstelling van opdrachten. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft een nieuw soort contract in voorbereiding: het geïntegreerd instandhoudingscontract (GIC). Al het onderhoud dat in een vastgoedcomplex moet plaatsvinden wordt ondergebracht in een enkel contract bij een enkele marktpartij.