1. Home
  2. Nieuws
  3. Samen voor duurzame inzetbaarheid

Samen voor duurzame inzetbaarheid

Maandag 12 augustus 2024

Duurzame inzetbaarheid wordt steeds belangrijker. Ook binnen de ondergrondse infra doen we zwaar werk, moeten we langer doorwerken en moeten we steeds meer werk doen, met minder mensen. De vakgroep is daarom blij met initiatieven binnen de branche die de duurzame inzetbaarheid van onze leden groter maakt.

Zo nam Andries Heshusius van Waterbedrijf Vitens contact met ons op, over een magnetische putdekselhamer die hij zelf heeft ontworpen. Andries werkt al 15 jaar bij Vitens. Eerst als monteur en sinds een paar jaar als projectmedewerker. Als monteur tilden hij en zijn collega’s continu deksels van putten. Dat dit niet altijd prettig is voor de rug, weet Andries als de beste. Daarom heeft hij een magnetische putdekselhamer ontworpen, waarmee hij het werk voor zichzelf en zijn collega’s wil verlichten.

Magnetische putdekselhamer

Andries zat in een Lekzoekteam waar ook mensen uit Kroatië bij betrokken waren, die uitleg kwamen geven over de gereedschappen voor lekzoeken. Dit Lekzoekteam gebruikte een magneet aan een handvat, dat het werk al enigszins verlichtte, maar dan liep je nog met de putdekselhamer. Andries kwam daarmee op het idee om er één stuk gereedschap van te maken, een hamer met een magneet eraan vast. Gelukkig liep hij tijdens deze zoektocht tegen de juiste personen aan, die hem hiermee helpen konden. Het voordeel van de magnetische putdekselhamer is, dat de monteurs niet meer zoveel hoeven te bukken en ook het aantal draaibewegingen drastisch verminderen. Andries: "Ik heb er na veel testen voor gekozen om er een 300 kg magneet aan vast te maken." Tijdens het proces is ook een zwaardere magneet getest, maar dan moest men toch nog extra kracht zetten en waren er weer hulpmiddelen nodig om dat te ondersteunen. Er zijn meerdere soorten tilhulpen te verkrijgen voor putdeksels, maar op de vraag wat de magnetische putdekselhamer van Andries nu zo uniek maakt, was hij heel duidelijk: "Er zijn meerdere soorten, maar niet voor afsluiters en brandkranen. Het voordeel van dit ontwerp is, dat er een punt aan zit die in de deksels past en een hamer om de deksel een tik te geven zodat deze los schiet. Bovendien zijn de lifters die al bestaan voor de grote rioolputten en het zware werk. Deze putdekselhamer is voor het lichtere werk en de gangbare putten en deksels."

Infrabeurs Hardenberg

De magneten die Andries gebruikt, komen van magneetvissen. In samenwerking met de eigenaar van de magneetvissen is het laatste type magnetische putdekselhamer ontworpen en zijn zij op de Infrabeurs in Hardenberg terecht gekomen. Op de Infrabeurs hebben zij veel mensen kunnen bereiken met demo's en flyers, die mensen weer konden inbrengen bij werkoverleggen binnen hun bedrijf. Ook konden de bezoekers de magnetische putdekselhamer zelf testen. Het ontwerp van Andries is tevens genomineerd voor de Nudge Duuzaamheid Challenge. Dit is een programma waarin werknemers met een technisch, praktisch of ondersteunend beroep worden uitgedaagd passende oplossingen te vinden om het bedrijf waarvoor ze werken duurzamer te maken. De magnetische putdekselhamer van Andries was één van de vier winnende projecten binnen Vitens. Hiermee kon Andries door naar de landelijke editie waar tien bedrijven aan meedoen. Hij kon daardoor zijn plan verder uitbreiden en leren van en met de andere teams.

Hoe nu verder?

Binnen Vitens en ondertussen ook bij Waterbedrijf Groningen zijn er al meerdere magnetische putdekselhamers verdeeld onder de medewerkers. Ook zijn er in de regio diverse bedrijven zoals campings, aannemers, rioleringsbedrijven en een pretpark die er ondertussen mee werken. Zelfs bij de plaatselijke gereedschapswinkels zijn ze al te koop. Dit betekent niet dat Andries nu klaar is met zijn project. Hij is druk bezig om het verder in Nederland onder de aandacht te brengen.

Duurzame Inzetbaarheid

De Vakgroep geeft graag aandacht aan dit soort mooie initiatieven. Wil je meer weten over de magnetische putdekselhamer? Bekijk dan eens de pitch.

Kom je graag in contact met Andries? Stuur dan een bericht naar Bernadette Maat-de Boer. Bekijk wat Bouwend Nederland doet met betrekking tot Duurzame Inzetbaarheid. Heb jij zelf, of jouw bedrijf, ook een mooi initiatief om te delen? Laat het ons weten. We komen graag bij je langs.

Bernadette Maat - de Boer
Adviseur onderwijs & arbeidsmarkt vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 12 mei 2025
Het Skills Paspoort helpt (nieuw) personeel sneller en beter in te zetten

De schaarste aan (technisch) personeel zal de komende tijd alleen maar toenemen. Om ons personeel niet te verliezen aan andere sectoren, zijn we als ondergrondse infra continu bezig processen te verbeteren om (nieuw) personeel sneller en beter in te kunnen zetten binnen onze branche. Eén van die processen is het inzetten van een Skills Paspoort.

Donderdag 1 mei 2025
Laat je onder druk niet verleiden tot onbevoegde handelingen

In woonwijken worden door de energietransitie meer en vaker werkzaamheden uitgevoerd aan het gas- en elektriciteitsnetten. Deze werkzaamheden kunnen mede door de omgeving zorgen voor onvoorziene omstandigheden. Wanneer er sprake is van tijdsdruk, is het extra moeilijk om hiermee om te gaan. De werkgroep Leren van Arbo-incidenten heeft een nieuwe toolboxfilm uitgebracht. In deze film wordt een voetganger aangereden door een kraan tijdens graafwerkzaamheden. Gelukkig is er in dit geval geen sprake van letsel. Doel van deze toolboxfilm is om met elkaar het gesprek aan te gaan over hoe met vergelijkbare situaties om te gaan.

Maandag 28 april 2025
Nieuwe update handhaving Arbeidsinspectie straatwerk

Zoals al eerder vermeld, inspecteert de Nederlandse Arbeidsinspectie dit jaar en in 2026 op fysieke belasting bij straatwerk. Dit heeft tot een groot aantal stilleggingen geleid omdat er niet machinaal/mechanisch werd bestraat waar dat wel mogelijk was. We hebben met de arbeidsinspectie gesproken om meer duidelijkheid te krijgen wanneer een project stilgelegd zal worden. We blijven hierover ook met hen in gesprek.