Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Shovel valt om door instabiele ondergrond

Shovel valt om door instabiele ondergrond

Maandag 6 november 2023

De werkgroep Leren van Arbo-incidenten heeft een eerste flyer uitgegeven. Deze flyer bespreekt een incident waarbij een shovel omvalt omdat de ondergrond onvoldoende draagvermogen heeft. De machinist zet zich op tijd schrap in de cabine en loopt gelukkig geen letsel op. Incidenten met shovels komen helaas vaker voor. Vaak zijn ze het gevolg van afwijkende omstandigheden en bijzondere situaties. Wees daar alert op. Deze flyer is interessant voor iedereen die met een shovel werkt.

Vanuit de Governance code Veilige Energienetten (GVE) is sinds begin 2023 de werkgroep Leren van Arbo-incidenten actief. Deze landelijke werkgroep richt zich op arbeidsincidenten die plaatsvinden bij het werken aan energienetten. Denk hierbij aan snijden, vallen, beknellen, fysieke overbelasting en aanrijdingen. Elektriciteits- en gasincidenten vallen buiten de scope, omdat hiervoor twee specialistische werkgroepen onder de GVR (BEI VIAG) actief zijn.

Ondersteuning door brancheverenigingen

De werkgroep Arbo-incidenten wordt ondersteund door brancheverenigingen Netbeheer Nederland, Bouwend Nederland en Techniek Nederland. De leden zijn een mix van 16 netbeheerders en aannemers, zoals Gasunie, TenneT, Enexis, Rendo, VolkerWessels, BAM, Heijmans en Van Vulpen. Incidenten worden aangemeld via de besloten registratie-omgeving en elk kwartaal in een open sfeer besproken. Over leerzame incidenten worden toolboxflyers opgesteld. Deze worden via de leden en landelijke nieuwsberichten verspreid. In de toekomst zullen ook andere producten worden gemaakt, zoals reflectiekaarten of toolboxfilms.

Meer informatie

De toolboxflyer kun je hier bekijken. Bekijk ook de pagina van 'De bouw maakt het veilig'. De opgenomen reflectie- en discussievragen kun je gebruiken om in gesprek te gaan. Daarnaast heeft vorig jaar Van Vulpen ervaringen gedeeld naar aanleiding van een shovelincident en is er beeldmateriaal ontwikkeld. Dit is hier terug te lezen.
Heb je vragen over de werkgroep of wil je graag een incident indienen? Dat kan via jouw branchevereniging, Yvonne de Rijck, of met de werkgroep incidenten

Yvonne de Rijck
Adviseur techniek vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 13 juni 2024
Onderwijsdag van de Bouw steeds grootser.

Vrijdag 7 juni was het weer de Onderwijsdag van de Bouw. Traditioneel de dag voorafgaand aan de Dag van de Bouw. De vakgroep was deze dag te gast bij Alsema bv en Van Gelder groep.

Woensdag 12 juni 2024
Uitvoeringsakkoord voor versnelling in verzwaring lokale netten

Het is voor de Nederlandse samenleving en economie van cruciaal belang om het elektriciteitsnet fors uit te breiden. Dat is nodig om alle woningen, bedrijven en bouwlocaties ook in de toekomst te kunnen aansluiten. Netbeheer Nederland, Bouwend Nederland en Techniek Nederland slaan de handen ineen om de uitvoering te versnellen. De drie partijen ondertekenden daartoe gisteren het Uitvoeringsakkoord voor de verzwaring van laag- en middenspanningsnetten. Michel Heijdra, directeur-generaal Klimaat en Energie van EZK, nam het akkoord in ontvangst.

Woensdag 12 juni 2024
ONG staat op de agenda en is zichtbaar

Tijdens de algemene ledenvergadering kwamen op 4 juni werden eerst een aantal vakgroepzaken besproken. Daarna vertelde Jarig Steringa (Gasunie) over hun visie op de gasinfrastructuur tot 2050. Waarna Peter Blesgraaf (kwartiermaker ledengroep warmte koude infrastructuur) de zaal mee nam in zijn ervaringen in de warmtesector. De dag werd met een BBQ afgesloten op het dakterras.