Logo Bouwend Nederland

5 tips voor een actuele Risico-inventarisatie en –evaluatie

Donderdag 15 februari 2024

Als ondernemer in de Bouw & Infra ben je volgens de Arbowet verplicht om een Risico-inventarisatie –en evaluatie (RI&E) op te stellen én deze actueel te houden. Maar wanneer actualiseer je de RI&E en hoe doe je dat? ArboDuo (onderdeel van ArboNed) geeft je 5 tips.

Wat is een RI&E?

Met de RI&E breng je alle arbeidsrisico’s in jouw bedrijf in kaart, zodat je deze gericht kunt aanpakken. Zo houdt je jouw medewerkers veilig, gezond en met plezier aan het werk. In feite bestaat de RI&E uit twee delen: een lijst met alle veiligheids- en gezondheidsrisico’s en een Plan van aanpak om die risico’s op te lossen.

5 tips voor een actuele RI&E

Omdat arbeidsrisico’s dagelijks kunnen veranderen, is het belangrijk om jouw RI&E en Plan van aanpak up-to-date te houden. Wij geven je 5 tips:

1. Continu actualiseren: In de Arbowet staan geen termijnen voor het bewaren van de RI&E. Vanuit goed werkgeverschap is het verstandig om jouw RI&E en het Plan van aanpak ieder jaar tegen het licht te houden. Zo beperk je de kans op ongevallen en verzuim.

2. Direct aanpassen bij veranderende interne factoren: Bij belangrijke veranderingen in jouw bedrijf ben je  verplicht om je RI&E en het Plan van aanpak direct aan te passen. Denk bijvoorbeeld aan de ingebruikname van nieuwe werkprocessen of nieuwe apparatuur, een flinke stijging van het aantal medewerkers en een verbouwing of nieuwbouw van je bedrijfspanden. Door deze wijzigingen kunnen er nieuwe arbeidsrisico’s ontstaan.

Vind een sparringpartner voor jouw RI&E met 'Mijn Preventie-expert"

3. Houd veranderende externe factoren in de gaten: Kijk niet alleen naar factoren binnen je bedrijf, maar ook daarbuiten. Is er nieuwe wetgeving van toepassing op jouw bedrijf? Dan ben je ook verplicht om jouw RI&E daarop aan te passen.

4. Evalueer het Plan van aanpak regelmatig: Het Plan van aanpak vormt de basis voor de aanpak van de arbeidsrisico’s in jouw bedrijf. Daarom is het belangrijk om dit Plan vaker te evalueren dan de RI&E zelf. Ga bijvoorbeeld na of afspraken zijn nagekomen en beoordeel of de maatregelen het gewenste effect hebben. Maar kijk ook kritisch naar oorzaken van ongevallen of verzuim. Misschien geeft dit nieuwe inzichten en moet je nieuwe maatregelen invoeren of bestaande meer prioriteit geven. Neem deze aanpassing op in je Plan van aanpak.

5. Houd de preventiemedewerker op de hoogte: De preventiemedewerker is in jouw bedrijf betrokken bij het opstellen van de RI&E. Als deze medewerker op de hoogte is van belangrijke veranderingen, zoals een verbouwing of nieuwe werkprocessen, dan kan hij of zij direct het Plan van aanpak erbij pakken. Zo voorkomt je bedrijf nieuwe arbeidsrisico’s. Heb je minder dan 25 medewerkers in dienst? Dan kan je als werkgever ook zelf de rol van preventiemedewerker op je nemen.  

BNL Ledenvoordeel

Gerelateerd nieuws

Donderdag 9 mei 2024
Gezonde en vitale medewerkers, minder verzuim én voldoen aan de Arbowet? ArboDuo vertelt je hoe

Als werkgever in de Bouw & Infra wil je goed voor jouw mensen zorgen. Gezonde en vitale medewerkers zijn immers onmisbaar voor het succes van je bedrijf. Ze presteren doorgaans beter en verzuimen minder. Hoewel de verantwoordelijkheid voor een gezonde leefstijl vooral bij je medewerkers ligt, betekent dit niet dat je hier als werkgever geen invloed op kunt uitoefenen. Maar hoe doe je dat? ArboDuo (onderdeel van ArboNed) geeft je tips en handvatten.

Maandag 22 april 2024
BNL Special Ledenvoordelen, Academy & Advies - Voorjaar 2024

De nieuwe editie van het BNL Special ledenservice magazine, voorjaar 2024, is uit. Vol met nieuws, ontwikkelingen en informatie over financiële ledenvoordelen, trainingen en adviesdiensten. Daarnaast komt een aantal lidbedrijven aan het woord over producten en diensten die zij bij/via ons afnemen.

Donderdag 11 april 2024
De gezondheid en vitaliteit van uw medewerkers verbeteren

Gezonde en vitale medewerkers maken uw bedrijf. Zeker in deze krappe arbeidsmarkt waarin goed personeel schaars is. Hoe zorgt u er als ondernemer in de bouw voor dat uw medewerkers gezond en vitaal aan het werk zijn en blijven? ArboDuo (onderdeel van ArboNed) helpt u hier graag bij.