Duurzaamheid raakt ook verzekerbaarheid
Donderdag 11 april 2024
Prima als de opdrachtgever duurzaam wil bouwen, maar niet alleen voor risico aannemer! Duurzaamheid is belangrijk en leden van Bouwend Nederland werken er uiteraard aan mee. Door hergebruik van materialen of door gebruik van duurzaam gewonnen natuurlijke bronnen. En daarbij mag verwacht worden dat de aannemer met zijn tijd meegaat qua keuzes van materialen en werkwijzen. Toch is de praktijk weerbarstiger zoals blijkt uit de navolgende 2 voorbeelden uit de schadepraktijk van bouwverzekeringen.
Duurzaam hout versus klimaatverandering
Verzekeraars hebben grote zorgen over houtbouw, met name als het gaat om brandrisico’s, vocht/schimmel e.d. en bij hoogbouw constructieve aspecten. Soms overdreven, waarbij de Bouwend Nederland-verzekeringspartners er gelukkig in slagen tot genuanceerde kaders te komen. Maar soms ook terecht zoals bleek uit het navolgende voorbeeld. Een opdrachtgever wilde de gehele binnenafwerking van een gebouw in duurzaam hout. Tegelijkertijd zat er druk op budget en tijd, zodat de directievoerder deze alvast wilde zien aangebracht terwijl het pand nog niet wind/waterdicht was. Om zeker te zijn dat dit verantwoord kon werd ervoor gekozen het binnenwerk in de zomer aan te brengen zodat de blootstelling aan vocht beperkt zou blijven. Waar dit in het verleden altijd een gebruikelijke werkwijze was, bleek de zomer van 2023 extreem nat en de duurzame materialen zeer vochtgevoelig. Gevolg: alle binnenwerk is onherstelbaar beschimmeld en zal moeten worden verwijderd en vernieuwd. Leermoment: aannames qua weersomstandigheden in verleden zijn niet meer bruikbaar voor het heden, zeker niet bij gebruik van kwetsbare duurzame materialen. De herstelkosten worden geclaimd bij de CAR-verzekeraars, maar CAR-verzekeraars stellen (zeker voor de toekomst) vragen bij de voorzienbaarheid van dit soort schades. En de aannemer en opdrachtgever zullen sowieso de strijd nog moeten aangaan over niet gedekte vertragingsschade die niet onder de CAR is gedekt.
Gecertificeerd hergebruikt materiaal geen 100% zekerheid
Bij een infrabouwer wil een opdrachtgever uit circulaire duurzaamheidsoverwegingen graag dat gebruik wordt gemaakt van eerder elders toegepaste bouwstoffen, dus hergebruik. Het materiaal is door de leverancier van de aannemer voorzien van alle beschikbare certificeringen. Op zich al positief, want dat is lang niet altijd het geval. Toch blijkt dit hergebruik ertoe te leiden dat niet de kwaliteit wordt gerealiseerd die de opdrachtgever hiervan mocht verwachten. Geen materiële schade, dus de CAR-verzekeraar geeft niet thuis. Toch wijst de opdrachtgever naar de aannemer want die heeft immers ongeschikte materialen toegepast. Dat dit de keerzijde was van de duurzame ambities van de opdrachtgever wordt even minder relevant geacht. Maar certificering is papieren bewijs gebaseerd op specifieke normen en steekproeven, het biedt echter geen garantie, dus ook de leverancier gaf geen thuis. Let dus op bij contractering rond hergebruik van materialen en maak vooraf met duurzame opdrachtgevers afspraken over risico’s die je zelf niet kunt beïnvloeden.
Meer weten? De adviseurs van In-Staet denken graag met je mee.
Wil je weten hoe het in jouw situatie zit met de verantwoordelijkheden van betrokken partijen, neem dan gerust contact op met Bouwend Nederland Advies kijk op: Advies op maat (bouwendnederland.nl)
Gerelateerd nieuws
Marktdag Waterschap De Dommel brengt markt en overheid samen Met ruim 130 aanwezigen, waaronder infrabouwers, ingenieursbureaus en vertegenwoordigers van de gemeente en het waterschap, was de marktdag die Bouwend Nederland in samenwerking met Waterschap de Dommel op 9 april organiseerde in Boxtel een waardevolle bijeenkomst. “De opgaven voor de komende jaren zijn zo groot, dat maakt slimme en goede samenwerking belangrijker dan ooit”, aldus Beatrice Dormans, Regiomanager Zuid van Bouwend Nederland. “Daarom hebben wij de handen in elkaar geslagen met het waterschap om op deze dag met markt en overheid in gesprek te gaan over de toekomst.”
De subsidieregeling SSEB voorziet in een tegemoetkoming bij de aanschaf van, of ombouw naar, emissieloos materieel. Daarnaast is er subsidie mogelijk voor vernieuwende ideeën om de emissieloze machines en de laadinfrastructuur te verbeteren. Hoe die aanvraag precies werkt, hoor je op 22 mei in een webinar van RVO.
Emissieloos bouwen en vervoeren wordt steeds meer de norm. Maar hoe bereid je je medewerkers voor op deze transitie? SOMA Bedrijfsopleidingen en SOMA College voorzien in deze vraag met een nieuwe elektrische graafmachine en een uitgebreid cursusaanbod rondom emissieloos werken.