Regio Oost organiseert bijeenkomst over duurzaamheidsverslaglegging CSRD
Maandag 10 maart 2025
Op 4 maart organiseerde Regio Oost van een bijeenkomst over CSRD, een afkorting die de meeste leden bekend in de oren klinkt, maar waarvan velen zich afvragen wat dit nu precies inhoudt en in hoeverre de Corporate Sustainability Reporting Directive impact heeft op hun bedrijf. Vijftig leden waren aanwezig in het Van der Valk hotel in Apeldoorn en werden door verschillende sprekers verder ingelicht over deze manier van duurzaamheidsverslaglegging die vanuit de Europese Unie wordt opgedragen.
Een week voor de bijeenkomst bracht de Europese Commissie een Omnibus simplificatiepakket uit, met als doel de bestaande duurzaamheidsregelgeving te vereenvoudigen en de administratieve lasten voor bedrijven te verminderen. Momenteel is het pakket een voorstel en moet het nog behandeld worden door het Europees en Nederlandse parlement dus het is mogelijk dat er nog wijzigingen volgen op wat er nu voorligt”, vertelt Jessie Mons, adviseur Markt en Overheid bij Regio Oost. In het voorstel is de drempel van bedrijven die een CSRD-verplichting hebben, verhoogd van bedrijven met 250 werknemers naar 1000 werknemers. Dit betekent dat diverse bedrijven die al in voorbereiding waren op de CSRD, nu niet meer verplicht zijn om eraan te voldoen. Toch bleek uit onze bijeenkomst dat verschillende leden die onder die drempel vallen, toch nog steeds willen starten of doorgaan met CSRD, juist vanwege intrinsieke motivatie en de strategische waarde voor hun bedrijf.
Duidelijke duurzaamheidsstrategie
Na de officiële opening van de bijeenkomst, kwamen Maarten van der Bent van Roosdom Tijhuis en Julia van der Valk van de Duurzame Adviseurs aan het woord. Zij deelden niet alleen hun inzichten over CSRD, maar hadden ook een gesprek met elkaar over hoe een bedrijf met CSRD aan de slag kan gaan en wat hierbij belangrijke adviezen zijn. Daarnaast benadrukten zij, naast de externe verplichtingen, ook de interne meerwaarde van CSRD: een duidelijke duurzaamheidsstrategie helpt bedrijven hun eigen doelstellingen beter te formuleren en efficiënter te werken. Daarom is het ook belangrijk om het onderwerp intern breed aan te pakken en de verschillende disciplines in een bedrijf erbij te betrekken.
De volgende sprekers in de bijeenkomst waren Jessie Mons en Nathalie van Dalen, die aangaven wat Bouwend Nederland qua ondersteuning biedt op het gebied van CSRD. “Onze doelstelling is om de leden te informeren over de huidige stand van zaken rondom de duurzaamheidsverslaglegging en het bieden van diverse hulpmiddelen via onze kennispagina op de site. Daarnaast hebben wij bepaalde expertise in huis en kunnen we hen voorzien van advies via onze ledenvoordeelpartner, opnemen in werkgroepen of helpen aan een netwerk van contacten, onafhankelijk van waar ze zich precies in het proces van de implementatie van CSRD bevinden. We blijven de ontwikkelingen nauwlettend volgen en zullen onze leden blijven informeren over mogelijke veranderingen.”
Meer weten?
Heb je vragen over CSRD? Stuur een mail. Heb je interesse in de regionale contactgroep duurzaamheid, een regionale werkgroep CSRD of heb je andere vragen over duurzaamheid, neem contact op met Jessie Mons.
Gerelateerd nieuws
Met een eenvoudige nieuwe scan kan je zien wat de status en mogelijkheden binnen je bestaande aansluiting en gecontracteerd vermogen zijn, gebaseerd op je energieverbruik in de afgelopen maanden. Het rapport geeft je goede handvatten om zelf, of samen met een energieadviseur, acties te nemen. Bedrijven die verduurzamingsprojecten uitvoeren, kunnen hun klanten wijzen op de scan.
Op 13 maart 2025 vond de voorjaarsbijeenkomst afdeling Stedendriehoek/Salland, plaats bij het prachtige Paleis Het Loo. De bijna 30 deelnemers werden ontvangen in Stal 1, een van de originele stallen die is omgebouwd tot een sfeervolle ontvangstruimte en eetgelegenheid op het stallenplein.
Opgegroeid in een familiebedrijf, heeft Anouk Mulder van jongs af aan de dynamiek van de bouwsector leren kennen. Wat begon met bezoekjes aan 'de vloer' is uitgegroeid tot een bewuste carrièrekeuze. Tegenwoordig vervult ze een veelzijdige rol bij Mulder Aannemersbedrijf, waar ze zich onder meer richt op klantcontacten en marketing. "Het geeft me energie om veel verschillende taken te hebben, initiatief te nemen en de ruimte te krijgen voor ontwikkeling", vertelt ze enthousiast. Met een passie voor persoonlijke groei en innovatie deelt de 27-jarige haar kijk op het werk in de bouw én het lidmaatschap van Jong Bouwend Nederland. "Jongeren kijken toch vaak anders aan tegen vernieuwingen en veranderingen."