Boeiende bijeenkomst in de bollenstreek voor Infraplatform
Maandag 29 april 2024
Infraplatform Randstad Noord sloeg donderdag 25 april twee vliegen in een klap. Bij lidbedrijf AW-Groep in Hillegom werd de ledenvergadering gecombineerd met interessante en informatieve presentaties. Duurzaamheid was de rode draad.
Zo’n dertig leden van het Infraplatform Randstad Noord waren donderdag 25 april naar Hillegom gekomen voor de ledenbijeenkomst. Gastheer was een van hun mede-leden, de AW-Groep. De ontvangst was in de voormalige watertoren die het multidisciplinaire bedrijf een aantal jaren geleden aankocht en heeft opgeknapt. Lars Bouwman, architect in dienst van de AW-groep, vertelde over het gebouw en de verbouwing ervan. De watertoren is niet meer als watervoorziening in gebruik, maar als bedrijfsverzamelgebouw en conferentie-/evenementenlocatie. Er zijn een paar verdiepingsvloeren in de toren gemaakt met werk- en vergaderruimtes. In het voormalige waterbassin is met een bescheiden podium en een ronde tribune een opstelling gemaakt voor presentaties en kleine concertjes.
Klimaatadaptief en natuurinclusief
AW-Groep, dat zelf geen kantoor houdt in de watertoren maar in de aanbouw, heeft bij de transformatie heel nadrukkelijk voor een duurzame insteek gekozen. Zo is een deel van het materiaal van de watertoren hergebruikt bij de verbouwing. Met het oog op klimaatadaptatie is er een daktuin gemaakt en rondom het gebouw groeien en bloeien het hele jaar door planten en bloemen, wat de biodiversiteit bevordert.
Betoninnovaties
De duurzame aanpak van de verbouwing staat niet op zichzelf. AW-Groep is mede-eigenaar van de betoncentrale waar het zogeheten duurzame Bollenbeton wordt gemaakt. De betoncentrale ligt op het terrein naast de watertoren dus de leden konden ook daar een kijkje nemen. Tijdens die rondleiding kregen ze tekst en uitleg over de productie van het bouwmateriaal. Bij de vervaardiging van Bollenbeton wordt voor een deel schoon sloopafval gebruikt. Grote brekers vergruizen het materiaal waarop het wordt hergebruikt voor nieuwe betonmortel. Helemaal CO2-neutraal is Bollenbeton nog niet, maar er worden steeds meer innovatieve stappen gezet om de CO2-uitstoot ervan zo laag mogelijk te maken.
Kansen voor waterstof?
Na de boeiende en informatieve rondleiding volgde de ledenvergadering. In het voormalige waterbassin werd teruggeblikt op 2023 en vooruitgekeken naar wat er voor 2024 op het programma staat. Aansluitend verzorgde Beerenschot een presentatie (hier te downloaden) over de kansen van waterstof waar het gaat om emissieloos bouwen. Daarbij ging het met name om het materieel waar de infrabedrijven mee werken; van kleine walsjes en vorkheftrucks tot grote kraanmachines. De uitleg maakte duidelijk dat vooral bij het grote materieel waterstof een rol kan spelen omdat elektrificeren daarvoor nog vaak een grote uitdaging blijkt. Daarnaast lijkt de netcongestie de kansen voor materieel op waterstof in plaats van elektrisch materieel ook te vergroten. Evengoed waren de aanwezigen ook sceptisch over waterstof, met name omdat voor de productie ervan nog altijd gas wordt gebruikt. Elektrisch materieel lijkt voor de meesten de voorkeur te krijgen bij de overgang naar emissieloos bouwen.
Excursie in juli
De aangename bijeenkomst werd afgesloten met alle gelegenheid om te netwerken tijdens de borrel en het smakelijke walking dinner. De volgende bijeenkomst van het Infraplatform RRN is op 4 juli. Meer informatie over deze excursie volgt binnenkort.
Gerelateerd nieuws
Bij Bouwend Nederland hebben we ons ook in 2024 maximaal ingezet om te zorgen dat jullie de ruimte krijgen om te doen waar jullie goed in zijn. Samen met jullie bouwden we aan oplossingen voor de grote opgaven in woningbouw, infrastructuur en de energietransitie.
Duurzaam werken is al jaren de rode draad bij Gebr. van der Veekens uit Zaandam. Sinds 1951 is het familiebedrijf actief in de grond-, weg- en waterbouw in Noord-Holland, met een duidelijke focus op zorgvuldigheid in materiaalgebruik, samenwerking en uitvoering. Die visie sijpelt door tot in gesprekken met opdrachtgevers. Toen de provincie besloot anders naar aanbestedingen te kijken, sloot dat naadloos aan bij hun werkwijze. Hoe zorg je er samen voor dat de juiste aannemer op de juiste plek terechtkomt?
De organisatie van de regiodag Noord-Holland had in meerdere opzichten geen betere dag kunnen prikken. Donderdag 10 april was zonovergoten, het Hembrugterrein is gelardeerd met historisch (bouw)besef en met maar liefst 119 aanwezigen die op een bomvol programma waren afgekomen: deze dag kon alleen maar een groot succes worden. Een terugblik.