Generatietheater houdt Amsterdam een vrolijke spiegel voor
Dinsdag 2 april 2024
Heel leuk, heel herkenbaar, maar vooral heel nuttig vond afdeling Amsterdam de voorstelling van het Grote Generatietheater. Zo’n 30 deelnemers waren woensdag 27 maart naar het BIM-huis gekomen voor de onderhoudende middag.
Meerdere generaties, generatiekloven en generatieverschillen; elk bedrijf heeft er mee te maken, dus ook de leden van de afdeling Amsterdam. Om te leren hoe je ondanks die onderlinge verschillen goed kunt samenwerken, was er een speciale bijeenkomst georganiseerd. Met herkenbare en vaak hilarische sketches zette Het Grote Generatietheater de deelnemers aan het denken. Voor de gelegenheid was de leden gevraagd om een introducé van een oudere of jongere generatie mee te nemen zodat elke generatie die je op de werkvloer kunt treffen, was vertegenwoordigd: Babyboomers (protestgeneratie), Generatie X (verloren generatie), Pragmaten (patatgerneratie), Generatie Y (millennials) en Generatie Z (digital natives).
Hoe kan het beter?
De vijf acteurs van het theatergezelschap vertegenwoordigden zelf ook al die generaties. Ze begonnen met een toelichting op de specifieke kenmerken van de diverse generaties. Vervolgens werden in korte sketches herkenbare werksituaties nagespeeld om een beeld te geven van de problemen waar je door die verschillende karakters tegenaan kunt lopen. Het sollicitatiegesprek bijvoorbeeld, waarbij een Generatie Z’er een gesprek voerde met vertegenwoordigers van drie andere generaties. Dat verliep niet geweldig, het tussenjaar dat de jongere had gebruikt om te reizen bijvoorbeeld, kon op weinig enthousiasme rekenen. Aan de zaal de vraag hoe dit gesprek beter had gekund, waarop de sketch aan die hand van die tips werd overgespeeld; met meer interesse in de persoon en meer gericht op de mens dan op het proces. Zo volgden er meer sketches. De Eerste Werkdag, Bij de Koffie-automaat (“Gewone cappuccino? Met gewone koemelk?? Serieus???”), De Vergadering.
Energie-Top 3
De zaal werd niet alleen met reacties op de sketches nadrukkelijk bij de voorstelling betrokken. De deelnemers werd ook om voorbeelden gevraagd van wat er in de praktijk op de werkvloer opvalt qua generatieverschillen. Thuiswerk werd genoemd, de behoefte aan een 32-urige werkweek, de weerstand tegenoveruren maken. Ook werd er een top drie van energievreters (bijvoorbeeld issues die eindeloos doorlopen, gebrek aan initiatief en doemdenken) en een top drie van energiegevers (waardering, verantwoordelijkheid nemen, focus op hoofdzaken) samengesteld aan de hand van input uit de zaal.
Goede raad
Tips waren er uiteraard ook, en die kwamen ook vanuit de leden zelf. Zo werden ouders van Generatie Z-kinderen uitgenodigd om op het podium te vertellen hoe je nou het beste omgaat met zo’n ‘Digital Native’. “Luister naar ze, neem hun ideeën serieus en geef ze vertrouwen, verantwoordelijkheid en zelfregie”, was het advies. “Uiteraard moet je een en ander wel managen; maar doe je die dingen niet, dan gaan ze naar een andere werkgever.” Dat dit niet makkelijk is, vertelde een van de deelnemers. Als millennial werd hij bij het bouwbedrijf begeleid door een oudere werknemer die geen tegenspraak duldde; het moet zo en niet anders. De toenmalige leerling vond het lastig dat er niet naar zijn ideeën werd geluisterd, maar merkt nu hij hoe moeilijk het is om met Gen Z’ers om te gaan die van alles willen uitproberen. “Maar als je ze de ruimte geeft, dan merk je dat die ideeën echt niet altijd slecht zijn en soms zelfs het proces verbeteren. Vertrouwen geven is dus inderdaad belangrijk.” Overigens draaide het tijdens de bijeenkomst niet louter om het behagen van Generatie Z, maakte het theatergezelschap duidelijk. Aan ieder mens van elke generatie kun je de vraag stellen: wat heb je van mij nodig? Dat biedt handvatten, maar geeft mensen ook de ruimte om zelf regie en verantwoordelijkheid te nemen.
De leuke en leerzame middag op de bovenste etage van het BIM-gebouw aan het IJ werd afgesloten met een diner met uitzicht over de mooi verlichte skyline van Amsterdam.
Gerelateerd nieuws
Bij Bouwend Nederland hebben we ons ook in 2024 maximaal ingezet om te zorgen dat jullie de ruimte krijgen om te doen waar jullie goed in zijn. Samen met jullie bouwden we aan oplossingen voor de grote opgaven in woningbouw, infrastructuur en de energietransitie.
Duurzaam werken is al jaren de rode draad bij Gebr. van der Veekens uit Zaandam. Sinds 1951 is het familiebedrijf actief in de grond-, weg- en waterbouw in Noord-Holland, met een duidelijke focus op zorgvuldigheid in materiaalgebruik, samenwerking en uitvoering. Die visie sijpelt door tot in gesprekken met opdrachtgevers. Toen de provincie besloot anders naar aanbestedingen te kijken, sloot dat naadloos aan bij hun werkwijze. Hoe zorg je er samen voor dat de juiste aannemer op de juiste plek terechtkomt?
De organisatie van de regiodag Noord-Holland had in meerdere opzichten geen betere dag kunnen prikken. Donderdag 10 april was zonovergoten, het Hembrugterrein is gelardeerd met historisch (bouw)besef en met maar liefst 119 aanwezigen die op een bomvol programma waren afgekomen: deze dag kon alleen maar een groot succes worden. Een terugblik.