Logo Bouwend Nederland

Generatietheater houdt Amsterdam een vrolijke spiegel voor

Dinsdag 2 april 2024

Heel leuk, heel herkenbaar, maar vooral heel nuttig vond afdeling Amsterdam de voorstelling van het Grote Generatietheater. Zo’n 30 deelnemers waren woensdag 27 maart naar het BIM-huis gekomen voor de onderhoudende middag.

Meerdere generaties, generatiekloven en generatieverschillen; elk bedrijf heeft er mee te maken, dus ook de leden van de afdeling Amsterdam. Om te leren hoe je ondanks die onderlinge verschillen goed kunt samenwerken, was er een speciale bijeenkomst georganiseerd. Met herkenbare en vaak hilarische sketches zette Het Grote Generatietheater de deelnemers aan het denken. Voor de gelegenheid was de leden gevraagd om een introducé van een oudere of jongere generatie mee te nemen zodat elke generatie die je op de werkvloer kunt treffen, was vertegenwoordigd: Babyboomers (protestgeneratie), Generatie X (verloren generatie), Pragmaten (patatgerneratie), Generatie Y (millennials) en Generatie Z (digital natives).

Hoe kan het beter?

De vijf acteurs van het theatergezelschap vertegenwoordigden zelf ook al die generaties. Ze begonnen met een toelichting op de specifieke kenmerken van de diverse generaties. Vervolgens werden in korte sketches herkenbare werksituaties nagespeeld om een beeld te geven van de problemen waar je door die verschillende karakters tegenaan kunt lopen. Het sollicitatiegesprek bijvoorbeeld, waarbij een Generatie Z’er een gesprek voerde met vertegenwoordigers van drie andere generaties. Dat verliep niet geweldig, het tussenjaar dat de jongere had gebruikt om te reizen bijvoorbeeld, kon op weinig enthousiasme rekenen. Aan de zaal de vraag hoe dit gesprek beter had gekund, waarop de sketch aan die hand van die tips werd overgespeeld; met meer interesse in de persoon en meer gericht op de mens dan op het proces. Zo volgden er meer sketches. De Eerste Werkdag, Bij de Koffie-automaat (“Gewone cappuccino? Met gewone koemelk?? Serieus???”), De Vergadering.

Energie-Top 3

De zaal werd niet alleen met reacties op de sketches nadrukkelijk bij de voorstelling betrokken. De deelnemers werd ook om voorbeelden gevraagd van wat er in de praktijk op de werkvloer opvalt qua generatieverschillen. Thuiswerk werd genoemd, de behoefte aan een 32-urige werkweek, de weerstand tegenoveruren maken. Ook werd er een top drie van energievreters (bijvoorbeeld issues die eindeloos doorlopen, gebrek aan initiatief en doemdenken) en een top drie van energiegevers (waardering, verantwoordelijkheid nemen, focus op hoofdzaken) samengesteld aan de hand van input uit de zaal.

Goede raad

Tips waren er uiteraard ook, en die kwamen ook vanuit de leden zelf. Zo werden ouders van Generatie Z-kinderen uitgenodigd om op het podium te vertellen hoe je nou het beste omgaat met zo’n ‘Digital Native’. “Luister naar ze, neem hun ideeën serieus en geef ze vertrouwen, verantwoordelijkheid en zelfregie”, was het advies. “Uiteraard moet je een en ander wel managen; maar doe je die dingen niet, dan gaan ze naar een andere werkgever.” Dat dit niet makkelijk is, vertelde een van de deelnemers. Als millennial werd hij bij het bouwbedrijf begeleid door een oudere werknemer die geen tegenspraak duldde; het moet zo en niet anders. De toenmalige leerling vond het lastig dat er niet naar zijn ideeën werd geluisterd, maar merkt nu hij hoe moeilijk het is om met Gen Z’ers om te gaan die van alles willen uitproberen. “Maar als je ze de ruimte geeft, dan merk je dat die ideeën echt niet altijd slecht zijn en soms zelfs het proces verbeteren. Vertrouwen geven is dus inderdaad belangrijk.” Overigens draaide het tijdens de bijeenkomst niet louter om het behagen van Generatie Z, maakte het theatergezelschap duidelijk. Aan ieder mens van elke generatie kun je de vraag stellen: wat heb je van mij nodig? Dat biedt handvatten, maar geeft mensen ook de ruimte om zelf regie en verantwoordelijkheid te nemen.

De leuke en leerzame middag op de bovenste etage van het BIM-gebouw aan het IJ werd afgesloten met een diner met uitzicht over de mooi verlichte skyline van Amsterdam.

Lydia de Wit
Verenigingsmanager Regio Randstad Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 29 april 2024
Boeiende bijeenkomst in de bollenstreek voor Infraplatform

Infraplatform Randstad Noord sloeg donderdag 25 april twee vliegen in een klap. Bij lidbedrijf AW-Groep in Hillegom werd de ledenvergadering gecombineerd met interessante en informatieve presentaties. Duurzaamheid was de rode draad.

Woensdag 24 april 2024
Uitnodiging Bouwfestival 30 mei Alkmaar

Meld je nu aan voor het Bouwfestival op 30 mei in Hal25 in Alkmaar. Met sprekers, workshops, rondleiding bouwplaats, racen, gratis ritjes met elektrische bussen, foodtrucks, zanger, etc.

Dinsdag 23 april 2024
Ooms Bouw & Ontwikkeling viert hun 111-jarig jubileum

Op zaterdag 20 april vierde Ooms Bouw & Ontwikkeling haar 111-jarig bestaan. Tijdens de spetterende feestavond werden medewerkers, opdrachtgevers, leveranciers, onderaannemers en bekenden van het bedrijf meegenomen in de rijke historie van het toonaangevende lidbedrijf uit Scharwoude.