Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Vereniging
  3. Vakgroep glas
  4. Circulair glas

Circulair glas: wat is dat?

Vlakglas is een circulair product. Het vlakglas wordt door Vlakglas Recycling Nederland verzameld en daarna vervoerd naar vlakglasrecyclingbedrijven. Wat gebeurt er dan mee?

Van glasafval tot schone grondstof

Deze recyclingsbedrijven verwerken het glasafval tot een nieuwe, schone grondstof van hoge kwaliteit. Er komen alle mogelijke soorten vlakglas binnen, zoals draadglas, gelaagd glas, gekleurd glas en isolatieglas. Het recyclingbedrijf moet deze glassoorten eerst bewerken tot een eindproduct dat voor 100% uit puur glas bestaat. Het vlakglasafval moet dus worden ontdaan van strips, folies, ijzer en andere vervuilingen.

Met het vlakglasafval dat wordt ingeleverd, wordt nieuw glas gemaakt. Schoon vlakglas is 100% herbruikbaar. De gescheiden inzameling en recycling hiervan sluit dan ook prima aan bij een circulaire economie. Uitgangspunt is de cradle-to-cradle filosofie: materiaal wordt na gebruik volledig hergebruikt in een ander product. Er is een optimale kringloop, zonder restafval of kwaliteitsverlies.

Voordelen?

Vlakglasrecycling is goed voor het milieu. Het bespaart grondstoffen én energie. Bovendien vermindert recycling en efficiënt transport de CO2-uitstoot. Daarnaast bespaart het inleveren van vlakglas voor iedereen veel geld. Zowel inzamelen als recyclen is een stuk goedkoper als het georganiseerd gebeurt.

Op de website van Vlakglas Recycling Nederland lees je uitgebreid door over de vijf belangrijkste voordelen van het recyclen van vlakglas.

Lees in deze pdf hoe in 2050 vlakglas klimaatneutraal moet zijn in heel Europa.