Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Vereniging
  3. Vakgroep glas
  4. Wat is vlakglas

Wat is vlakglas?

Vlakglas is een verzamelnaam voor glassoorten die gebruikt worden in de woning- en utiliteitsbouw. Denk bijvoorbeeld aan ramen, kozijnen en deuren. Vlakglas wordt daarom ook wel vensterglas genoemd. Ook design- en interieurglas kunnen onder de noemer vlakglas vallen.

Om glas te maken, zijn er verschillende grondstoffen nodig. Deze zijn hoofdzakelijk zand, soda en kalk. De juiste hoeveelheid van elke grondstof in de mengeling zorgt ervoor dat de beste beglazingen kunnen worden gemaakt.

Hoe wordt vlakglas gemaakt?

Dit mengsel gaat dan een speciale glasoven in die temperaturen tot 1600 graden Celsius kan genereren. Door deze hoge temperatuur smelten de grondstoffen samen tot één vloeibaar geheel dat verder verwerkt kan worden. We noemen dit nu nog geen glas, maar een vloeibare substantie waar uiteindelijk glas van gemaakt kan worden. Vaak wordt hiernaar gerefereerd als zijnde 'vloeibaar glas'.

Wat is het floatproces?

Het floatproces wordt tegenwoordig bijna overal gebruikt voor de productie van vlakglas. Bij deze technologie vloeit gesmolten glas over een bad van gesmolten tin. Floatglas wordt verkocht in grote bladen om dan verder te worden verwerkt.

Soorten vlakglas

Er zijn verschillende soorten vlakglas. Glas kan op vele manieren in gebouwen worden toegepast. Op deze website vind je meer informatie over de verschillende toepassingen van vlakglas.