Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Vereniging
  3. Vakgroep glas
  4. Over vakgroep glas
  5. Partners

Partners vakgroep GLAS

Op deze pagina zie je met welke partners vakgroep GLAS samenwerkt.

BPFV en STOOV

Pensioenfonds BPFV en de Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor de Vlakglasbranche (STOOV) zijn partners van de vakgroep. Op deze pagina lees je meer over BPFV en STOOV.

Kenniscentrum Glas

Kenniscentrum Glas is makelaar in glaskennis en het merkonafhankelijke platform voor de professionele markt. Nadruk ligt daarbij op informatie over normen en richtlijnen, toe te passen soorten glas en productkennis. Dit alles wordt aangeboden aan alle branches en beroepsgroepen die direct of indirect met vlakglas te maken hebben. Dus bijvoorbeeld architecten, aannemers, gevelbouwers, schilder- glaszetters, controlerende instanties etc. Vanzelfsprekend is Kenniscentrum Glas ook leverancier van kennis voor de glasbranche zelf.

Kenniscentrum Glas biedt een breed pakket aan producten en diensten zoals bijvoorbeeld: scholing en training, seminars, workshops, technische documentatie en technisch advies. Ook via de digitale kennisbank wordt informatie aangeboden.

In opdracht van de Vakgroep GLAS verzorgt Kenniscentrum Glas de technische portefeuille. De ontwikkeling van normen en richtlijnen neemt daarin een centrale plaats in. Namens de Vakgroep GLAS is Kenniscentrum Glas dan ook in veel technische commissies en werkgroepen actief.

Je kunt bij Kenniscentrum Glas onder andere terecht voor de volgende zaken:

  • Glasadvies of glastechnisch advies
  • Glasdikteberekeningen
  • Technische vragen over glas
  • Scholing over glas
  • Cursussen voor de glaszetter
  • Cursussen voor de glasmonteur
  • Workshops en seminars over glas
  • Documentatie over glas

Vlakglas Recycling Nederland

Vlakglas Recycling Nederland (VRN) is een initiatief van Vakgroep GLAS en de Nederlandse Glas Federatie (NGF) om op een verantwoorde manier vlakglasafval in te zamelen en te recyclen. Vlakglas is de verzamelnaam voor de verschillende soorten glas die gebruikt worden in de woning- of utiliteitsbouw. Jaarlijks genereert de woning- en utiliteitsbouw vele duizenden tonnen aan vlakglasafval. De stichting Vlakglas Recycling Nederland zet zich in voor het systematisch verzamelen en recyclen van dit afval. Door vlakglasafval gescheiden van ander bouwafval te verzamelen en te recyclen wordt het milieu gespaard. Niet alleen wordt er minder afval gestort, er wordt eveneens minder energie verbruikt. De productie van nieuw glas uit glasscherven verbruikt minder energie dan de productie uit de originele grondstoffen zand en soda.

Voor jou als ondernemer
Als ondernemer in de glasbranche heeft u natuurlijk te maken met vlakglasafval. Vlakglas Recycling Nederland biedt hiervoor dé oplossing.

Inzamelpunten
Breng je vlakglasafval naar een inzamelpunt van Vlakglas Recycling Nederland. Veel vlakglasafval? Dat kunt u naar een op- en overslagpunt brengen. Kijk op www.vlakglasrecycling.nl en klik op de optie 'Inzamelpunten'. Er is vast een inzamelpunt bij u in de buurt.

Container
Wil je het vlakglasafval zelf inzamelen? Op uw eigen terrein of bij een renovatieproject op locatie? Dat kan. Op aanvraag levert Vlakglas Recycling Nederland een container, waar je het vlakglasafval in kunt verzamelen. Bel Vlakglas Recycling Nederland voor de mogelijkheden en tarieven via 088-567 8820 of stuur een e-mail.

  • Leden van de vakgroep krijgen 30% korting op de huur van een container bij projecten op andere locaties.
  • Leden van de vakgroep krijgen 100% korting op de huur van een container op eigen locatie.

Schoon vlakglasafval
Vlakglas Recycling Nederland adviseert hoe je op een veilige manier, schoon vlakglasafval in kunt inzamelen. Vlakglas Recycling Nederland zamelt al het vlakglasafval in, om het vervolgens te laten recyclen. Er wordt alleen schoon vlakglasafval geaccepteerd, omdat alleen daarvan nieuw glas gemaakt kan worden.

Glass for Europe

Glass for Europe is de branchevereniging voor Europese producenten van vlakglas. Glass for Europe heeft vier leden: AGC Glass Europe, de NSG-groep, Saint-Gobain Glass en Sisecam-Trakya Cam en werkt samen met Guardian. In totaal zijn er meer dan 16.000 mensen werkzaam voor deze bedrijven in de Europese Unie. Van de 58 Europese floatovens zijn er 52 in het bezit van deze vijf bedrijven. Gezamenlijk zijn de bedrijven verantwoordelijk voor 90% van de vlakglasproductie in Europa.

Vakgroep GLAS werkt nauw samen met Glass for Europe, met name op het gebied van de nationale en internationale belangenbehartiging van vlakglas en de glasbranche. Glass for Europe beschikt over een uitstekend netwerk in Brussel en de vijf bedrijven beschikken over veel data over vlakglas en de glasbranche in het geheel. Regelmatig worden er interessante rapporten gepubliceerd met daarin de visie van Glass for Europe op Europese regelgeving, glas en duurzaamheid, productregelgeving, normen, etc.