Protocol samen veilig doorwerken in de maak

Afbeelding Protocol samen veilig doorwerken in de maak
dinsdag 24 maart 2020

Maandag 23 maart heeft het kabinet verscherpte maatregelen genomen in de strijd tegen het coronavirus. Dit betekent onder meer dat alle bijeenkomsten, evenementen en samenkomsten verboden worden tot 1 juni 2020. Onder de term bijeenkomsten en samenkomsten valt de bouwplaats niet. Desalniettemin roepen maatregelen zoals het houden van 1,5 meter afstand tot elkaar, vragen op over de manier waarop veilig kan worden doorgewerkt in de bouw- en technieksector. Om die vragen te beantwoorden wordt op op zeer korte termijn het protocol ‘samen veilig doorwerken’ gepresenteerd.

Het protocol is een van de resultaten van het overleg tussen minister Knops van BZK en minister Van Veldhoven van Milieu en Wonen met Bouwend Nederland voorzitter Maxime Verhagen en Doekle Terpstra (voorzitter van Techniek Nederland). Doel van dit overleg was om duidelijke afspraken te maken om er voor te zorgen dat de sector, zoveel als mogelijk, veilig kan blijven doorwerken. De bouw- en technieksector is immers een essentiële motor voor de Nederlandse economie.

Het protocol biedt duidelijkheid aan bedrijven, opdrachtgevers, klanten en werknemers over of en hoe er in bouw- en technieksector veilig doorgewerkt kan worden ten tijde van de coronacrisis. Ook de manier waarop werkzaamheden bij mensen thuis veilig door kunnen gaan komen aan bod. Uitgangspunt van dit protocol zijn de geldende adviezen en maatregelen van het RIVM.

Input voor het protocol wordt geleverd door onder andere Bouwend Nederland, Techniek Nederland en de rijksoverheid. Zodra het protocol definitief is, wordt gezorgd voor materialen (zoals posters en flyers) die kunnen worden ingezet om werknemers en opdrachtgevers duidelijkheid te geven over de gewenste gedragsrichtlijnen.

Totdat het protocol van kracht is, blijven de huidige richtlijnen gelden. Ook op de werkvloer moet zoveel als mogelijk de RIVM-richtlijn van 1,5 meter afstand nageleefd worden, zowel bij het vervoer naar en van de bouwplaats als op de bouwplaats zelf. Meer informatie over de huidige richtlijnen is te vinden op de website van Bouwend Nederland.  

Bekijk voor de aanvullende afspraken die de Rijksoverheid tijdens het overleg met de sector maakte dit nieuwsbericht. 

 

Coronacrisis | Vragen en antwoorden

Op deze pagina vindt u een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden van leden.

Naar themapagina Coronacrisis

Tags

Corona