• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Vernieuwde Financieringswijzer Energiezuinig (ver)bouwen juli 2020 staat online

Vernieuwde Financieringswijzer Energiezuinig (ver)bouwen juli 2020 staat online

vrijdag 17 juli 2020

Edgar van Niekerk

Beleidsadviseur Duurzaamheid
Afbeelding Vernieuwde Financieringswijzer Energiezuinig (ver)bouwen juli 2020 staat online

De meest recente versie van de 'Financieringswijzer Energiezuinig (ver)bouwen' staat online. Het document is voor het eerst in 2013 gelanceerd en wordt periodiek geüpdatet. De nieuwste versie is deze maand aangepast. We geven de belangrijkste wijzigingen in onderstaand artikel aan.

De Financieringswijzer biedt een overzicht van de huidige financieringsmogelijkheden. Bouwbedrijven kunnen hiermee klanten adviseren over hun financieringsmogelijkheden voor energiezuinig (ver)bouwen. Technisch is het mogelijk energiezuinig, neutraal of zelfs energieleverend te (ver)bouwen. Steeds meer mensen willen ook een comfortabele energiezuinige of -zuinigere woning.

Regelingen voor bouw of verbouwing woning

Het verkrijgen van financiering voor verbouwen of bouwen is lastig. Veel partijen weten de financiële mogelijkheden, die er wel zijn, vaak niet te vinden. Er bestaan diverse regelingen en financieringsconstructies voor energiezuinig (ver)bouwen. De Financieringswijzer geeft een actueel overzicht van deze financieringsconstructies. Naast subsidies wordt aangegeven welke tijdelijke regelingen er bestaan en welke financiële producten banken aanbieden.

Wijzigingen onder elkaar

Naast dat de Financieringswijzer een nieuwe lay-out en opbouw heeft gekregen, is een aantal wijzigingen doorgevoerd. De belangrijkste aanpassingen in de update van juli 2020 zijn:

  • De Renovatieversneller is toegevoegd. Dit betreft een subsidie van in totaal 100 miljoen euro om huurwoningen innovatief en betaalbaar te verduurzamen.
  • De Stimuleringsregeling aardgasvrije huurwoningen (SAH) is toegevoegd. Het gaat om een subsidie om bestaande huurwoningen aardgasvrij te maken.
  • Bij de SEEH-regeling wordt in de periode van 1 juni 2020 t/m 31 december 2020 niet 20%, maar 30% van de kosten vergoed bij het indienen van minimaal twee energiebesparende maatregelen.

De Financieringswijzer van Bouwend Nederland betreft een momentopname en is met zorgvuldigheid samengesteld. De uitwisseling van ervaringen met de financiering van klimaatneutraal bouwen is belangrijk om actueel te blijven. Bouwend Nederland nodigt je daarom uit om bij te dragen aan de actualisering van dit instrument. Voor aanvullingen, vragen of opmerkingen over de Financieringswijzer kun je contact opnemen met Edgar van Niekerk.