Duurzame modulaire bruggen tegen minimale kosten

Afbeelding Duurzame modulaire bruggen tegen minimale kosten
maandag 7 juni 2021

Meren, plassen, rivieren, kanalen, grachten en sloten… Nederland is een waterrijk land. Maar ook een dichtbevolkt land, vol mensen die snel ergens heen willen of moeten. En dat betekent bruggen. Gangbare bruggen zijn veelal van niet-duurzame en niet-flexibele materialen gemaakt. Ze kosten bovendien veel geld en ontwerptijd, én zijn niet aan te passen op een veranderend verkeersaanbod of te verplaatsen bij een herinrichting. Het Amsterdamse bedrijf Pontiflex ontwierp modulaire fiets- en voetgangersbruggen van duurzame materialen: snel plaatsbaar, aanpasbaar, demontabel en snel verplaatsbaar.

Dubbel duurzaam

Pontiflex-bruggen worden volgens een prefab modulair ontwerp gemaakt van duurzame, biologisch afbreekbare en/of herbruikbare materialen, zoals FSC-hout, gerecycled plastic, biocomposiet of geopolymeerbeton. De gepatenteerde brugdekmodules zijn op voorgespannen kabels, stangen of liggers geschroefd en vormen zo een rigide brugdek. De elementen zijn naar keuze voorzien van een antislipprofiel of een reguliere slijtlaag en kunnen los van elkaar worden vervangen. De bruggen zijn verplaatsbaar en zijn door TNO en Nebest grondig getest op stijfheid, sterkte, levensduur en duurzaamheid. Kosten voor ontwerp, bouw en onderhoud zijn minimaal. En wil je het brugdek na verloop van tijd uitvoeren in een ander materiaal, dan kan dat probleemloos en tegen minimale kosten.

Opgave

De mobiliteit in ons land neemt toe, zeker het fietsverkeer. Mede daardoor staat Nederland voor de opgave om 40.000 bruggen te bouwen in de komende 20 jaar. In Europa moet 70% van de bruggen de komende 10 jaar worden vervangen. En waarom dan niet kiezen voor op een oplossing die duurzamer, goedkoper, flexibeler en sneller is? De gemeente Wageningen is over de brug: in de Wageningse wijk Bellefleur-Pomona ligt sinds de zomer van 2020 een nieuwe, modulaire en maximaal circulaire fiets- en voetgangersbrug. En in het Sloterpark in Amsterdam-West komen twee nieuwe, modulaire en maximaal circulaire fiets- en voetgangersbruggen. Pontiflex-bruggen kunnen ook worden toegepast als loopbruggen binnen en tussen gebouwen.

Pontiflex is op zoek naar nog veel meer launching customers en wil graag samenwerken met partijen uit onze sector om de circulaire brug verder te brengen. Heb je interesse of wil je meer van deze innovatie weten? Neem dan contact op met Pontiflex.

Bouwinnovatieshop op debouwmaakthetslim.nl

De duurzame modulaire brug van Pontiflex is één van de innovaties uit de Bouwinnovatieshop van debouwmaakthetslim.nl: een digitaal platform met nog veel meer bouw- en infrainnovaties die kunnen bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke opgaven.  Enerzijds is deze website een showroom van wat er in de bouw aan innovaties voorhanden is. Anderzijds kunnen marktpartijen hier met elkaar in contact komen, bijvoorbeeld als afnemer van de innovatie, als kennispartner en zelfs als investeerder.

Op zoek naar meer inspiratie? Ga naar debouwmaakthetslim.nl

Harry Wisse accountmanager bouw & infra groot/vakgroepsecretaris ingenieursbureaus voor bouwondernemingen & deltabouwers