• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • 'Zó werkt energie in Nederland': hoe nu verder in de praktijk?

'Zó werkt energie in Nederland': hoe nu verder in de praktijk?

maandag 16 augustus 2021
Afbeelding 'Zó werkt energie in Nederland': hoe nu verder in de praktijk?

Dinsdag 29 juni is de publicatie 'Zó werkt energie in Nederland' gelanceerd, een initiatief van 21 partijen in en om de energiesector onder leiding van de Argumentenfabriek. Goed nieuws: de publicatie gaat zorgen voor meer educatiemogelijkheden. Lees hieronder verder wat dat betekent.

'Zó werkt energie in Nederland' geeft inzicht in de werking van ons energiesysteem met heldere visualisaties, overzichtelijke schema's en bondige teksten. 'Zó werkt energie in Nederland' is er voor iedereen die goed geïnformeerd aan de slag wil met energie. Het is gemaakt voor alle professionals die betrokken zijn bij het energiesysteem. Of je nu producten en diensten levert voor de energietransitie of nadenkt over jouw ondernemersperspectief op de energietransitie.

Baas B.V.

'Zó werkt energie in Nederland' werd gelanceerd tijdens de talkshow Transition Talks. Jeroen de Jong, manager Strategie en Innovatie bij Baas B.V. en lidbedrijf van onze vakgroep schoof aan (bekijk de video) om te vertellen over hoe zij met hun bedrijf bijdragen aan de energietransitie. Een mooi voorbeeld is het opzetten van een warmtenetwerk in een wijk in Amsterdam, waarbij nauw wordt samengewerkt met de bewoners. Voor Baas B.V. geeft dit een nieuwe wending in opdrachtgeverschap en hoe je dit samen goed oppakt.

Educatie

Dat de behoefte aan technisch personeel groot is, dat weten we. Tegelijkertijd is men vaak onbekend met de uitdagingen die de energietransitie en het werken in de ondergrondse infra met zich meebrengen. Daarom heeft 'Zó werkt energie in Nederland' educatiemateriaal ontwikkeld om inzicht te geven in de complexe vraagstukken binnen de energiesector. Jongeren bijvoorbeeld kun je hiermee al laten nadenken over hun eigen rol en verantwoordelijkheid binnen dit geheel. Zo is er een lespakket voor groep 7 en 8 van de basisschool, een masterclass voor het voortgezet onderwijs, dat tevens online is in te zetten. Tot slot is er een masterclass ontwikkeld voor professionals met betrekking tot de energietransitie.

WarmteCarrousel

Ook aan de young professionals wordt gedacht. Stichting EnergieCoalitie gaat vanaf september verschillende traineeships (WarmteCarrousel) organiseren met bedrijven uit de duurzame warmteketen. Lidbedrijf A. Hak is één van de initiatiefnemers van de stichting en roept andere lidbedrijven op zich ook aan te sluiten. De WarmteCarrousel is een tweejarig traineeship voor technische young professionals met een afgeronde opleiding en maximaal twee jaar werkervaring. Zij volgen het traineeship bij drie verschillende bedrijven binnen de keten: de uitvoering, engineering én bij de opdrachtgever. Er wordt begonnen met het verbinden van verschillende bedrijven op het gebied van warmtenetwerken. In een later stadium willen ze dit ook voor andere energievormen organiseren.

Krijg je hier energie van? Doe mee met één of beide initiatieven of bezoek de websites voor meer informatie, want, zoals Stichting EnergieCoalitie aangeeft, alleen sámen kunnen we ons vakgebied aantrekkelijk(er) maken en de energietransitie verwezenlijken.