Zo ga je van communicatieprofessional naar kopersbegeleider

donderdag 12 augustus 2021

Anne de Jonge

Adviseur Onderwijs & Arbeidsmarkt Regio Oost
Afbeelding Zo ga je van communicatieprofessional naar kopersbegeleider

Ellen Baartman was toe aan een nieuwe uitdaging. Nadat ze een aantal jaar werkzaam was als communicatieprofessional, vond ze het de hoogste tijd voor een hele andere carrière. Hoe begin je zo'n zoektocht en waar precies lagen haar competenties en interesses?

Wat voor Ellen heel belangrijk was: van welke werkzaamheden kreeg ze energie? Om daar een goed antwoord op te vinden, besloot ze om deze zoektocht samen met een loopbaancoach te doen. Ze wist één ding zeker. Ze wilde in de bouw wilde blijven werken, omdat ze dol is op de no-nonsense aanpak en mentaliteit.

Traject met kop en staart

Na vele ontmoetingen binnen haar netwerk, kopjes koffie en inspirerende gesprekken met nieuwe contacten werden de kaders steeds duidelijker en zo kwam ze uiteindelijk uit bij de functie van kopersbegeleider. Ze vindt het adviseren van kopers die aan de vooravond van een groot en superleuk avontuur in hun leven staan geweldig. Bovendien is ze nu betrokken bij de aankoop van een mooie nieuwe woning! Het is een mooi traject met een kop en een staart en dat is precies waar Ellen naar op zoek was.

Missende kennis aanvullen met opleiding

Tijdens haar zoektocht kwam ze er achter dat het voor aannemers of recruiters moeilijk is om iemand te plaatsen zonder bouwkundige opleiding of ervaring als kopersbegeleider. Daarom zocht ze contact met het BOB (opleidingen in de bouw). De opleidingsmanager van de opleiding kopersbegeleiding gaf aan wat ze nog moest leren voor ze aan de slag kon met de opleiding. Ellen dook in de regelgeving en technische informatie omtrent bouwen en kon in september beginnen met haar opleiding.

Via de televisieserie Je Gaat Het Maken op RTL 4 kwam ze bij Bouwend Nederland uit. Bij ons legde ze haar dilemma voor en de vraag of ze hulp kon krijgen. Ze was vooral op zoek naar een bedrijf waar ze een dagje mee kon lopen of een bedrijf dat wilde investeren en vervolgens een super gedreven kopersbegeleider in zijn team zou krijgen.

Binnen no-time zicht op nieuw werk

We namen contact op met Bouwmensen in Apeldoorn die zij-instromers begeleiden naar een passende functie in de bouw. Al de volgende dag kreeg Ellen een belletje en een paar dagen later zat ze aan tafel met Martien van Reen en Berry Schut. Aan het eind van het gesprek beloofden Martien en Berry een oproep te plaatsen voor een werk-/leertraject bij bedrijven waar zij mee samenwerken. De volgende dag zag ze de oproep al langs komen op LinkedIn.

Enkele dagen later werd ze benaderd door een recruiter van een groot bouwbedrijf die aangaf dat hij de ideale startfunctie voor haar had waarbij Ellen een kopersbegeleider zou ondersteunen en tegelijkertijd het vak zou kunnen leren. Daar is ze uiteindelijk ook aan de slag gegaan. Berry bleek ook al een werk-leerplek te hebben gevonden voor Ellen. Gelukkig had zich nog iemand gemeld en kon Berry dus iemand anders blij maken met dit traject. Iedereen gelukkig aan het einde en Ellen is helemaal op haar plek als kopersbegeleider!

Bouwmensen helpt zij-instromers te informeren, enthousiasmeren en omscholen naar mooie beroepen in de bouw. Voor meer informatie neem je contact op met Bouwmensen bij jou in de buurt.