BOIJMANS DEPOT wint Glas Award 2021

BOIJMANS DEPOT wint Glas Award 2021

donderdag 16 september 2021

Irene Taal

Secretaresse vakgroep GLAS
Afbeelding BOIJMANS DEPOT wint Glas Award 2021

Op 16 september 2021 reikte Bouwend Nederland Vakgroep GLAS voor de 10e keer de prestigieuze Glas Award uit. Vijf projecten waren genomineerd uit 24 inzendingen. De strijd was een nek aan nek race. Uiteindelijk sleepte het eerste publiekstoegankelijke kunstdepot ter wereld de award in de wacht.

Het Depot Boijmans van Beuningen

Het depot is een veertig meter hoge schaal van glas met een perfecte natuurlijke spiegeling. Hoekige deurposten of raamkozijnen mochten de bolvormige lijnen niet onderbreken. In het ontwerp dat door ABT B.V. en partners gerealiseerd is zijn onder meer 26 unieke sferisch gebogen glazen panelen opgenomen. De bolvormige zwaai- en zwenkdeuren die de sferische vorm van het geheel in stand houden vormen een bijzonder element. Daarnaast is de glasgevel zo uitgevoerd dat het spiegelende glas het naastgelegen Erasmus Medisch Centrum niet stoort. Alles bij elkaar genoeg redenen voor de leden om dit project met meer dan een kwart van de stemmen bovenaan te laten eindigen.

 

Jury en leden

Bij de jury stond met 23% van de stemmen het Kantoorgebouw Pharos in Hoofddorp bovenaan. Het ontwerp van Cube architecten is gerealiseerd door Pilkington Nederland B.V. en partners. Kenmerkend voor de innovatieve duurzaamheidsoplossingen in het ontwerp zijn smartwindow componenten die energie opwekken. Ook zijn ze uitgerust met sensoren die gevelfuncties kunnen aansturen voor een aangenaam klimaat. Het Boijmans Depot kreeg van de jury 20% van de stemmen, maar de stemming door de leden was doorslaggevend.

 

UITSLAG GLAS AWARD 2021

 

 

Leden

Jury

1

Het Depot Boijmans van Beuningen, Rotterdam

27%

20%

2

The Looking Glass, PC Hooftstraat, Amsterdam

22%

20%

3

Fietsenstalling KJ Plein, Den Haag

21%

17%

4

Kantoorgebouw Pharos, Hoofddorp

15%

23%

5

St. Nicolaaskerk, Denekamp

15%

20%

Extra prijzen van de jury

Naast de Glas Award reikte de jury twee extra prijzen uit: de Aanmoedigingsprijs voor jong aanstormend glastalent en de Innovatie award voor grensverleggende projecten. Deze laatste ging naar het project The Looking Glass van Octatube. Onder meer roemde de jury de combinaties van glas met andere bouwmaterialen die Octatube voor deze unieke gevelbeglazing ontwikkelde. De Aanmoedigingsprijs ging naar de glassculptuur ‘Waterjonkvrouw’ van Atelier Lysippe. De jury was sterk onder de indruk van de creatieve omgang met allerlei verschillende toepassingen van glas in dit kunstwerk.

Live online uitreiking

De uitreiking van de Glas Award was te volgen via een livestream en is nu nog te bekijken via glasaward.nl.