Kade-inspectie: een totaalbeeld boven én onder water

Afbeelding Kade-inspectie: een totaalbeeld boven én onder water
vrijdag 26 november 2021

Lieuwe van der Meer, de founding father van Kade-Inspectie in het Friese Lemmer, kreeg vanuit de gemeente Alkmaar waar hij destijds werkte de vraag de staat van de kade onderwater te onderzoeken. Waar kades bovenwater in goede staat lijken te zijn, kan de situatie onderwater te wensen overlaten. Met een GoPro-camera aan een stok, gekoppeld aan een laptop met co├Ârdinaatbepaling, plantte Van der Meer een aantal jaren geleden het zaadje voor zijn latere bedrijf: in januari 2016 was de oprichting van de V.O.F. Kade-Inspectie een feit.

"Inmiddels is de GoPro voor onderwater voor een sonar ingewisseld", licht Van der Meers dochter Carolien Meinders toe, die in januari 2019 tot het bedrijf is toegetreden. "Troebel water of hoge stroomsnelheden hebben geen negatief effect op de sonarbeelden. Werken met sonarapparatuur geeft een ontzettend gedetailleerd beeld van de situatie onderwater. Werkelijk iedere oneffenheid is te zien." Naast het inspecteren van kademuren behoren inspecties van damwanden, sluizen en bruggen tot de core business van Kade-Inspectie. "Waar onze sonar onderwater alles vastlegt, doet onze High Resolutioncamera, bevestigd aan een statief op de boot, dit bovenwater. De beelden van de HR-camera en de sonar, inclusief alle GPS-co├Ârdinaten, worden uiteindelijk samengevoegd. Aan de hand van deze beelden wordt door ons een rapport met een gedegen advies opgesteld en aan onze opdrachtgever overhandigd."

3D

Sinds kort heeft Kade-Inspectie twee werkzaamheden aan de dienstverlening toegevoegd om het product completer te maken. "De beelden bovenwater kunnen wij nu ook in 3D opnemen. Hiervoor werken wij samen met onze toeleverancier Eyefly. Hierna interpreteren wij de opnames zelf voordat we ze in de rapportage opnemen. Deze 3D-opnames kunnen we met een drone vastleggen, maar in stedelijk gebied wordt veelal gekozen voor het bevestigen van deze camera op het statief aan boord."

Totaaloplossing

Als tweede dienst beschikt Kade-inspecties sinds kort over de mogelijkheid van singlebeam opnames. Hierdoor kunnen bodemhoogten vlak voor de kade in beeld worden gebracht om ze vervolgens naast ontwerptekeningen te leggen en te kunnen vergelijken. Meinders: "Bij problemen aan kades is deze informatie een aanvulling op onze sonarbeelden. Waar wij problemen opsporen op de sonarbeelden, kunnen we zien of de bodem daar ook afwijkingen laat zien. Dit zou kunnen betekenen dat er bijvoorbeeld te diep gebaggerd is, waardoor paalfunderingen bloot zijn komen te liggen met uitspoeling en daardoor mogelijk verzakkingen achter de kade tot gevolg. Kortom: wij leveren een totaaloplossing met een gedegen advies waarbij we altijd naar de nieuwste ontwikkelingen zoeken".

Annette Korving-Leijenaar secretaresse regio Noord