Minor Cost Engineering al twaalf jaar een Haagse Hit

Afbeelding Minor Cost Engineering al twaalf jaar een Haagse Hit
vrijdag 3 december 2021

De minor Cost Engineering aan de Haagse Hogeschool blijf onverminderd populair. Achttien studenten volgden dit jaar de twaalfde editie van de praktijkgerichte leergang; allemaal met succes.

Tien weken lang doken studenten Bouwkunde (acht) en Civiele Techniek (tien) in de boeiende wereld van calculeren en kostenbeheersing. Dat deden ze aan de hand van een levensechte eindcase uit de koker van o.a. Rijkswaterstaat en het Rijksvastgoedbedrijf: gebiedsontwikkeling in de Schieveense Polder inclusief aanpassing van het tracé van de A13. De opgave was om een plan te maken waarbij de aanpassing van de infrastructuur bekostigd wordt van uit de ontwikkeling van het naastgelegene gebied; door onder meer de bouw van woningen en bedrijfspanden. 

Docenten uit de praktijk

Begeleiding was er zoals gebruikelijk door specialisten uit de bouw en infrasector; van ERA Contour, Bouw5D, BAM Infra, BAM Wonen, Heijmans Woningbouw, Dura Vermeer, Versluys en Hopman en Schreuder. Die praktijkinbreng is een van de grootste redenen van het succes van de minor. Ontwikkelingen in de sector gaan zo snel dat ze door het reguliere onderwijs haast niet bij te benen zijn. De bijdragen door hybride docenten die dagelijks in de praktijk van de bouw en infra werken, zijn dan ook van grote waarde.

Geen cadeautjes

Heel belangrijk is dat de studenten daadwerkelijk op bouwplaatsen en bij de bedrijven kunnen komen om daar van de praktijk te proeven. "We waren dan ook erg blij dat we dit jaar weer veel fysieke bijeenkomsten konden doen; bij de bedrijven maar ook op het kantoor van Bouwend Nederland", zegt Bram Kranenburg. De docent Bouwkunde begeleidt vanuit de Haagse Hogeschool samen met collega Carin Hoogeboom (docent Civiele Techniek) de praktijkgerichte minor. "We zijn onder meer verantwoordelijk voor de toetsing; dat alles netjes volgens de spelregels van het onderwijs verloopt." Logisch; de minor is 15 studiepunten waard en die moeten eerlijk verdiend worden. Er worden dus geen cadeautjes gegeven; een van de vier teams waarin de studenten werkten, moest nog wat verbeterwerk aan hun invulling van de eindcasus verrichten maar uiteindelijk scoorden alle achttien studenten een dikke voldoende.

Enthousiasme alom

De docenten kijken ook al naar volgend jaar en zijn nu al bezig om zoveel mogelijk studenten enthousiast te maken voor de minor. De lovende recensies over de voorgaande leergangen zullen zeker helpen. "De waardering voor de minor Cost Engineering is erg hoog, bijna nog positiever dan voor het reguliere onderwijs!", zegt Kranenburg. Ondanks de lastige situatie doen bedrijven veel moeite voor de studenten en laten ze hen over de vloer komen terwijl de eigen medewerkers soms thuis aan het werk zijn. Ook dat een groot deel van het hybride docententeam bij de presentaties van de eindcasus acte de présence gaf zegt veel over de betrokkenheid." 

Vera van Rossem beleidsadviseur onderwijs