• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Wkb verlegt taken en verruimt functies: werkvoorbereider wordt werkcoördinator

Wkb verlegt taken en verruimt functies: werkvoorbereider wordt werkcoördinator

Collega-aannemers aan het woord over proefproject Wkb

Afbeelding Wkb verlegt taken en verruimt functies: werkvoorbereider wordt werkcoördinator
maandag 31 januari 2022

Na de eerste sessie in juli vorig jaar vond vrijdag 21 januari opnieuw een sessie plaats waarin ervaringen met de Wkb met collega-aannemers gedeeld werden. Paul Uppelschoten, directeur van Huybregts Relou (VB Groep) uit Son, was met zijn team bereid om zoveel mogelijk praktische inzichten en bevindingen te delen uit het proefproject ‘Renovatie 7 + 14 woningen te Gemert’. De kwaliteitsborger bij dit project, Arjen Modderman van Vertex nam ook deel aan het gesprek.


Klik op de afbeelding hierboven of op deze link om het webinar terug te kijken (alleen leden)

Paul Kuijpers begeleidt leden van Bouwend Nederland bij de implementatie van de Wkb en zorgde er in deze digitale sessie voor dat de relatie tot het Bouwbesluit, de link met de Omgevingswet, het leerproces voor zowel (het hele team bij de) aannemer als de borger, de rol en het werk van de borger zoveel mogelijk aan bod kwamen. Zo werd genoemd dat het juist de rol van de borger is om tegenstrijdige zaken uit het bouwplan te signaleren en die op te nemen in het borgersplan. Als voorbeeld werden de toegepaste dakplaten met een afwijkende rc-waarde genoemd.

Van werkvoorbereider naar werkcoördinator

Bas van der Zanden, planontwikkelaar bij Huybregts Relou vertelde dat zij hun werkvoorbereiders inmiddels omgedoopt hebben tot werkcoördinatoren, omdat zij voortaan het gehele traject van een bouwproject betrokken blijven. Voor Huybregts Relou zijn de wensen van de eindgebruikers nog altijd het belangrijkst, waardoor sturen op het Bouwbesluit naar een ‘voldoende’ resultaat, voor hen niet toereikend is. Bij dit plan in Gemert betrof het overigens Nul-op-de-Meter woningen, waardoor de kwaliteitseisen toch al een hoger level hebben dan de Bouwbesluit-eisen. Maar wanneer je voor de Wkb als leidraad het Bouwbesluit (of Stabu-methodiek) aanhoudt dan kom je een eind.

Termen als ‘gerechtvaardigd vertrouwen’, ‘collectief komen we tot het gewenst resultaat’ en ‘het spel met elkaar spelen (borger-aannemer-opdrachtgever)’ vielen op.

De aannemer is ervan overtuigd dat het gaandeweg juist fijn wordt ervaren dat je je opdrachtgever er telkens van kan overtuigen dat de kwaliteit gewaarborgd is. Wanneer we het met z’n allen vanuit deze bril bekijken, wordt werken volgens de Wkb minder als een opgave ervaren en brengt het ons juist veel goeds.

Handige downloads

Leden van Bouwend Nederland kunnen hierboven de opname van de digitale sessie van 21 januari terugkijken. De presentatie bij de sessie, de factsheet 'Hoe start ik een proefproject Wkb?' én een overzicht van alle vragen en antwoorden uit de sessie kun je hieronder downloaden.

Eén van de suggesties van een collega in de chat om volgende keer een uitvoerder aan het woord te laten, namen we ter harte. De volgende bijeenkomst vindt plaats op maandag 10 mei om 16.30 uur (online of nader te bepalen locatie live). Daarin schenken we vooral aandacht aan kleinere projecten, zoals bijv. de (ver/nieuw)bouw van één woning.