• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Maxime Verhagen zet snelweg af: Griezelig hoe dicht het verkeer langs je raast

Maxime Verhagen zet snelweg af: Griezelig hoe dicht het verkeer langs je raast

Afbeelding Maxime Verhagen zet snelweg af: Griezelig hoe dicht het verkeer langs je raast
woensdag 2 februari 2022

De veiligheid van wegwerkers moet worden verbeterd. Daarom werken Rijkswaterstaat en Bouwend Nederland samen aan de verbetering van de veiligheid bij wegwerkzaamheden. "Juist tijdens werkzaamheden vinden er veel ongelukken plaats", ziet onze voorzitter Maxime Verhagen. "Mensen letten niet op het verkeer of negeren met opzet de rode kruizen. Met alle gevolgen van dien." Samen met Bob Demoet, HID PPO bij Rijkswaterstaat, ging Verhagen de A20 op bij Rotterdam om eigenhandig een afzetting te plaatsen in het kader van een Safety Walk. Het doel: bewustwording van de veiligheidsrisico's bij het management.

'Iedereen elke dag veilig thuis'

Vanuit het veiligheidsmotto 'Iedereen elke dag veilig thuis' organiseerde de Vakgroep Specialistische Wegenbouw samen met Rijkswaterstaat eind januari een themabijeenkomst: 'Samen Voorop in Veiligheid'. Het toenemende aantal incidenten in de afgelopen jaren bij werk en uitvoering neemt toe. Te vaak wordt materieel aangereden, zoals pijlwagens, actiewagens of botsabsorbers. Dat leidt meestal tot grote materiële schade en in enkele gevallen tot ernstig letsel van wegwerkers of -inspecteurs.

De vakgroep is daarom samen met Rijkswaterstaat op zoek gegaan naar effectieve oplossingen om de infrasector veiliger te maken. Een mooi resultaat van die zoektocht is de negendaagse afsluiting van de A12 eind september vorig jaar. Door de snelweg volledig af te sluiten, konden wegwerkers een stuk veiliger en efficiënter hun werk doen.

Vanwege de grote impact op de doorstroming van het verkeer vinden dit soort grote afsluitingen eigenlijk altijd plaats in de vakantieperiode. De afsluiting van de A12 laat zien dat de impact op het verkeer gering is, terwijl op het gebied van veiligheid enorm veel winst behaald wordt. Mede daardoor is dit een succes gebleken en voor herhaling vatbaar.

Innovaties verbeteren de veiligheid

Naast volledige wegafsluitingen zal tegelijkertijd ook met andere verkeersmaatregelen gewerkt blijven worden. Het is daarom belangrijk dat we met Rijkswaterstaat innovatie blijven stimuleren. Zo wordt geëxperimenteerd met een automatische kegelzetmachine en mattenlegger om de fysieke bewegingen van de wegwerker over de snelweg te minimaliseren.

Ook wordt nagedacht over het toepassen van een AEBS (Advanced Emergency Braking System). Dit semiautomatische remsysteem waarschuwt de weggebruiker als een botsing nadert. Grijpt de automobilist of vrachtwagenchauffeur niet in? Dan remt het systeem het voertuig automatisch af om een botsing met materieel te voorkomen.

Bouwend Nederland en Rijkswaterstaat willen het risico op aanrijding minimaliseren en de veiligheid van de uitvoerders maximaliseren. Weten hoe we dat doen? Kijk op veilig.debouwmaakthet.nl.

Johan Asscheman verenigingsmanager specialistische wegenbouw & civiele bouw