STAP-budget voor scholing en ontwikkeling

Afbeelding STAP-budget voor scholing en ontwikkeling
vrijdag 22 april 2022

Werkenden en werkzoekenden kunnen een STAP-budget van maximaal €1000 per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling Je kunt deze subsidie gebruiken voor een training, cursus of opleiding. De subsidie heet STAP. Dat staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie. Op deze pagina houden we je op de hoogte van nieuws omtrent de subsidie.

Met het geld uit het STAP-budget kun je een opleiding, training of cursus volgen. De overheid wil dat je als werkende of werkzoekende kunt beslissen over uw ontwikkeling tijdens uw loopbaan. Zo heb je meer kansen om je baan te houden of om een nieuwe baan te vinden. 

STAP-budget aanvragen en voorwaarden

Je kunt als werkende of werkzoekende het STAP-budget aanvragen via Stapuwv.nl. Dit kan per persoon één keer per jaar. Er zijn wel een aantal voorwaarden. Je moet achttien jaar of ouder zijn en nog geen AOW ontvangen. Ook moet de training, cursus of opleiding in het STAP-scholingsregister staan. Als de aanvraag is goedgekeurd, wordt het bedrag betaald aan de opleider. UWV beheert de aanvragen en voert deze uit. 

Krijg STAP-ontwikkeladvies

Heb je een opleiding van maximaal MBO2-niveau afgerond en ben je op zoek naar een geschikte opleiding? Dan kun je gratis advies krijgen van een adviseur. Je kunt zelf een loopbaanadviseur of loopbaanbedrijf benaderen: sinds 1 april 2022 kunnen loopbaanadviseurs deelnemers registreren die bij hen een ontwikkeladviestraject gaan volgen. De loopbaanadviseurs kunnen vanaf 1 mei 2022 de subsidie voor het ontwikkeladvies aanvragen bij UVB via het aanvraagportaal van Mijn Uitvoering Van Beleid van het ministerie van SZW. Er zijn 15.000 ontwikkeladviezen voor €700 per advies beschikbaar.

Omscholen en baan houden of wisselen

Als je je laat om- of bijscholen kun je voorkomen dat je baan verliest. Ook heb je meer kans om een andere baan te vinden. Werk verandert namelijk snel. Steeds meer werk is digitaal. Hierdoor komen er nieuwe banen bij, terwijl andere banen verdwijnen. In de bouw, infra, zorg, techniek en het onderwijs zijn momenteel veel vacatures.

Nieuwe ronde aanvragen opent 2 mei

Op maandag 2 mei kan je vanaf 10.00 in een nieuwe ronde een aanvraag doen voor het STAP-budget. Elke twee maanden start een nieuwe aanvraagronde. In de eerste ronde van 1 maart vroegen in een paar dagen tijd ruim 35.000 mensen STAP-budget aan. 55% van de aanvragen werd gedaan door mensen met mbo-niveau of lager, 45% had hbo- of wo-niveau. Met name werkenden (80%) maakten gebruik van het STAP-budget. Van hen had 27% een tijdelijk contract, 17% van de aanvragers was zzp'er.

Gratis scholing via Nederland Leert Door

Je kunt ook gratis online scholing volgen via Nederland Leert Door. Dat is één van de andere subsidieregelingen van de overheid die jou helpt bij het vinden, behouden of veranderen van werk. Het scholingsaanbod van Nederland Leert Door telt ruim 800 opleidingen. Er zijn dit jaar circa 55.000 trajecten beschikbaar. Kijk voor meer informatie over het STAP-budget en Nederland Leert Door op Hoewerktnederland.nl.

Meer informatie voor opleiders

Een STAP-budget aanvragen kan alleen als de scholingsactiviteiten in het scholingsregister staan. Opleiders kunnen voor meer informatie over het scholingsregister terecht bij DUO. 

STAP-budget vervangt fiscale aftrek scholingskosten

Het STAP-budget is een subsidieregeling voor scholing en ontwikkeling. Tot 1 januari 2022 was het voor werkenden en werkzoekenden mogelijk om bij de aangifte inkomstenbelasting scholingskosten af te trekken. Sinds 1 januari zijn deze kosten niet meer aftrekbaar. 

De overheid wil dat mensen met het STAP-budget zelf kunnen kiezen voor het volgen van een opleiding of cursus. Ook als je bijvoorbeeld te weinig geld heeft om (bij)scholing te volgen. Daarom vervangt het STAP-budget de fiscale aftrek scholingskosten. 

Cor Wittekoek verenigingsmaneger vakgroep glas