Lidbedrijven zorgen voor netuitbreiding Liander

Afbeelding Lidbedrijven zorgen voor netuitbreiding Liander
donderdag 19 mei 2022

Liander heeft na aanbesteding het werk voor programma NuLelie gegund aan drie aannemers(combinatie). Aannemerscombinatie Heijmans I Pol Infratechniek I Van Voskuilen, aannemer Van Gelder en aannemers Alsema I Van Vulpen gaan de komende vier jaar in opdracht van Liander het elektriciteitsnet in Friesland en de Noordoostpolder uitbreiden. Met een omvang van 37 projecten, ruim 2.100 km kabels en circa 300 transformatorhuisjes is het werk verdeeld in drie deelgebieden. De totale contractwaarde van de gunning is zo’n 250 miljoen euro. Lees verder voor meer informatie.

De toename van de vraag naar elektriciteit en de snelle groei van meer windmolens en zonneparken zorgen ervoor dat het druk is op het elektriciteitsnet. Zelfs zo druk dat er gebieden zijn waar bedrijven geen of extra capaciteit kunnen krijgen of leveren. De drie deelgebieden in Friesland en de Noordoostpolder vormen samen het programma Netuitbreiding Lelie, afgekort als NuLelie. Hierin worden meerdere middenspanningsverbindingen gerealiseerd en waar nodig transformatorhuisjes vervangen of nieuw geplaatst. De circa 300 transformatorhuisjes zijn middenspanningsruimtes en distributieruimtes. Vanuit deze ruimtes gaat onder meer elektriciteit richting woningen en bedrijven. Hiermee wordt de capaciteit op het elektriciteitsnet vergroot.

Lees hier het hele artikel en meer informatie over het programma NuLelie. Als vakgroep Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer zijn we trots dat onze lidbedrijven een actieve bijdrage leveren in de energietransitie in deze bijzondere samenwerking met netbeheerders.

Yvonne de Rijck Adviseur Techniek Vakgroep Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer