Leerzame excursie naar Brussel met Noordelijke Bestuurders

Afbeelding Leerzame excursie naar Brussel met Noordelijke Bestuurders
woensdag 6 juli 2022

Terwijl de bus vertrekt vanuit Hoogkerk richting het zuiden van Nederland, zwaaien wij ook het zonnige weer uit om later die dag in een regenachtig Brussel aan te komen. Met een gezelschap van circa 25 personen is de agenda voor 2 dagen leeggeruimd om kennis op te doen over het Europees Parlement, om te netwerken en om geïnspireerd te raken tijdens een projectbezoek.

Cityport of Utrecht

Tijdens de busreis richting Brussel hebben we een pitstop in Nieuwegein om de 'Cityport of Utrecht' te bezoeken. Frank Ardesch heet ons welkom en introduceert ook Ben van Hees, Regina Horbach (provincie Utrecht), Peter de Bruijn (interregionaal / provinciaal) en Geert Jan van de Wielen (Citybarge). Utrecht slibt dicht en groeit hard. Bevoorraden van bouw- en infraprojecten met materieel en materiaal wordt daardoor steeds lastiger. Dankzij Cityport of Utrecht kunnen bedrijven nu het water voor vervoer gebruiken, én blijft de binnenstad bereikbaar en leefbaar. Cityport of Utrecht Is een stadshub: een opslag- en overslaglocatie die beschikbaar is voor de benodigde partijen uit de logistieke keten. Naast minder uitstoot, minder geluidsoverlast en minder verkeersdruk zorgt Cityport ook voor meer lokale werkgelegenheid.

 

De intentieovereenkomst 'Varen waar het kan, rijden als het moet' draagt bij aan de leefbare stad van de toekomst. Het potentieel van (bouw)logistiek over water, met als gevolg een schonere lucht, minder logistieke bewegingen maar ook een modal-shit van weg naar water werden goed duidelijk tijdens de presentatie. Na het hartelijke ontvangst vervolgden wij onze reis richting Brussel om de dag af te sluiten met een stadswandeling en diner. 

De Europese Unie in relatie tot Bouwend Nederland

De volgende dag werden wij in het Holland House in Brussel ontvangen door René Meyboom, beleidsadviseur Europa. Tijdens zijn presentatie werd er stil gestaan bij de werking van de Europese Unie, en ook hoe de European Council, de European Commission, het European Parliament en de Council of the EU zich tot elkaar verhouden. De besluitvorming vanuit de Europese Unie is van grote invloed op het beleid in Nederland, en dat er vanuit Bouwend Nederland een vertegenwoordiger zich inzet voor de belangen van de bouw- en infrasector is van groot belang. René licht toe dat huidige Europese dossiers op het gebied van duurzaamheid, de interne markt maar ook de invloed van COVID vergaande gevolgen hebben voor regelgeving in Nederland. De afhankelijkheid van politiek Den Haag ten opzichte van besluitvorming vanuit de Europese Unie is niet te onderschatten.

Vervolgens werd er een presentatie gegeven door Mara Bubberman, EU-vertegenwoordiger van Noord-Nederland. Drenthe, Groningen, Friesland zijn tezamen met de steden Assen, Emmen, Groningen en Leeuwarden verenigd in het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). De bestuurlijke opdracht vanuit SNN is afgegeven om de Noord-Nederlandse belangen in het regionale, nationale en internationale speelveld te behartigen. Tijdens de presentatie van Mara werd er inzicht gegeven in het besluitvormingsproces van de EU, met daarbij aandacht voor beïnvloeding van de Brusselse agenda. Daarna volgende informatie over de EU Green Deal, waar het bouwen en renoveren om efficiënt met energie en grondstoffen om te gaan als leidraad centraal staat. 

Afsluitend werd er een wandeling gemaakt door het Europees kwartier, met een rondleiding in de indrukwekkende vergaderzaal en uitleg over de bevoegdheden en de rol van het Europees Parlement. Een inspirerende plek wat ook wel gezien wordt als het kloppende hart van de Europese democratie, waar Europese parlementsleden bijeenzitten tijdens plenaire vergaderingen. We kijken terug op een inspirerende reis, met nieuwe contacten en nieuwe kennis over de werking van het Europese parlement. 

 

Willemijn Visscher verenigingsmanager / programmamanager mobiliteit regio-noord