Waken over zorgvuldige aanbestedingen

"85 tot 90% van de kwesties waarmee wij ons bemoeien loopt succesvol af"

Afbeelding Waken over zorgvuldige aanbestedingen
maandag 22 augustus 2022

De Stichting Aanbestedingsinstituut Bouw & Infra, ook wel Aanbestedingsinstituut, bewaakt de kwaliteit van aanbestedingen. Verloopt een procedure zuiver, dan worden daar de aanbestedende partij en de opdrachtnemer beter van, is de gedachte. Aanbestedingsadviseur Jos van Alphen vertelt: "Wij zijn vraagbaak, klaagmuur en waakhond, en helpen onze leden snel."

Aanbestedingsland kent twee groepen opdrachtgevers. De eerste zijn de publieke diensten en de speciale sectorbedrijven, de nutsbedrijven. Zij zijn gebonden aan de Aanbestedingswet. De tweede groep omvat de private partijen. Deze varieert van corporaties tot particuliere opdrachtgevers. Binnen deze groep zijn geen wettelijke voorschriften. Beide groepen werken heel anders. Opdrachtnemers kunnen met vragen over een aanbesteding bij het Aanbestedingsinstituut terecht.

Logo Stichting Aanbestedingsinstituut

Succesvolle score

"Het aanbestedingsinstituut bewaakt de transparantie en het verloop van openbare aanbestedingen", vertelt aanbestedingsadviseur Jos van Alphen. "Elk jaar controleren wij 1.300 openbare aanbestedingen op 80 kenmerken. Dragen lidbedrijven terechte klachten aan, dan trekken wij aan de bel. Dat doen wij ook regelmatig op eigen initiatief als wij zelf grote fouten in aanbestedingen bespeuren. 85 tot 90% van de kwesties waarmee wij ons bemoeien loopt succesvol af. Dit betekent dat de aanbesteder met terugwerkende kracht zijn procedure verbetert, en voortaan beter volgens de regels gaat werken."

Discussie

Leden van Bouwend Nederland die zich benadeeld voelen door de eisen van een aanbesteding kunnen kosteloos met hun klacht bij het Aanbestedingsinstituut terecht. Klachten worden vertrouwelijk behandeld. "Wij brengen die onder onze vlag over aan de aanbesteder. Maar wij blijven buiten eventuele discussies die vanwege tegengestelde belangen tussen de ondernemer en de aanbesteder ontstaan."

Doelmatige procedures

Het gebeurt nogal eens dat ondernemers onterecht door de aanbesteder in de procedure worden achtergesteld door onevenredige eisen te stellen, en dat mag niet. Vaak is dat uit onwetendheid, weet Jos. "Aanbestedingen zijn complexe procedures. Soms gaan aanbesteders te kort door de bocht. Wij wijzen ze daar dan op. Wij werken aan een doelmatige procedure, waarbij aanbesteders en ondernemers elkaar op basis van reële eisen en kwaliteiten weten te vinden. Dat voorkomt aan beide kanten veel tijd, energie, geld en ergernis."

Spel zonder spelregels

Bij aanbestedingen van particulieren en private partijen werkt het nét even anders. Jos: "Je speelt hier als ondernemer feitelijk mee aan een spel zonder spelregels. Het kan zomaar gebeuren dat je ondanks de scherpste offerte de opdracht toch niet krijgt. De kans om daar iets aan te doen is helaas klein. Wij bieden onze leden graag de service om de gang van zaken tegen het licht te houden en te bespreken."

Heb je een aanbestedingsvraag?

Voel je je benadeeld of denk je dat dingen niet kloppen? Vraag dan gratis vrijblijvend advies aan bij het Aanbestedingsinstituut, telefoon 079-3252 122 of e-mail aanbesteden@bouwendnederland.nl. Je vragen worden altijd vertrouwelijk behandeld.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine BNL Special Ledenvoordelen, Academy & Advies, editie voorjaar 2022. Klik hier om het hele magazine te lezen.