Cobouw Awards 2022: dit zijn de winnaars

Afbeelding Cobouw Awards 2022: dit zijn de winnaars
dinsdag 22 november 2022

Op dinsdag 22 november zijn in het AFAS Theater in Leusden de Cobouw Awards uitgereikt. In zeven categorieën zijn bouw-/infraprojecten én mensen in het zonnetje gezet. Uiteraard feliciteren we alle winnaars en in het bijzonder onze leden. Lees in dit artikel wie er, per categorie, allemaal gewonnen hebben.

Dit jaar zijn de Cobouw Awards uitgereikt aan het allerbeste werk in de categorieën Duurzaamheid, Digitalisering en Innovatie. Daarnaast zijn er prijzen uitgedeeld voor de best presterende bouwonderneming (Cobouw50 Award), aanstormend talent in de bouwsector (Young Talent Award), is er een aanmoedigingsprijs voor het meest duurzame bouwbedrijf en is bekend geworden wie de Bouwvrouw van het Jaar is.

Innovatie

In de rubriek Innovatie wint Circlewood met de Houtkern Bouwmethode. Met dit flexibele bouwsysteem kan tot 70 meter hoogte in hout en CLT worden gebouwd. Houten prefabmodules worden gekoppeld met een slimme stalen knoop die niet alleen montage en remontage makkelijk maakt, maar ook brandscheiding en akoestische ontkoppeling verzorgt.

Duurzaamheid

Paul de Ruiter Architects wint met het nieuwe hoofdkantoor en warehouse van HAVEP Workwear de duurzaamheidsaward. Het Amsterdamse architectenbureau tekende een duurzaam en volledig circulair gebouw waarbij veel natuurlijke materialen zijn gebruikt. Het pand is in april van dit jaar opgeleverd en HAVEP noemt het zelf het "het meest circulaire utiliteitsgebouw van de Benelux". De houten draagconstructie is volledig demontabel, er zijn warmtepompen, 1600 zonnepanelen en het gebouw is energieneutraal.

Digitalisering

CroonWolter&Dros ontwikkelde het 'Common Data Environment' dat dienst doet "als Single Source of Truth tijdens het datagedreven ontwerp en de constructie van een bouwwerk voor alle disciplines en de levensduur". Oftewel, een car wash voor data-proces waarbij wordt gezorgd voor integriteit en consistentie van alle data in een bouwproject. Mooie digitale innovatie wat ons betreft, van harte CroonWolter&Dros!

Young Talent

De Young Talent Award gaat in 2022 naar Nienke Groenewegen van Van Hattum en Blankevoort, een dochteronderneming van VolkerWessels. Nienke is tendermanager/tenderstrateeg. Naast haar passie voor infrastructuur ziet ze ook nog kansen voor verbetering, vooral op het gebied van digitalisering en duurzaamheid. Daarnaast vindt ze diversiteit belangrijk in de bouw en infra.

Bouwvrouw van het Jaar

Dit jaar is Marieke Mentink van Dura Vermeer Bouw Hengelo Bouwvrouw van het Jaar. Namens iedereen van de vereniging feliciteren we haar met deze titel. Marieke werkt sinds 2012 bij Dura Vermeer Bouw Hengelo en is ze vanuit de directie verantwoordelijk voor Klant & Markt. Dit jaar is ze een speciaal traject gestart om meer bewustwording te creëren rondom thema's als genderdiversiteit, culturele diversiteit en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

SDG Award

De aanmoedigingsprijs voor het meest duurzame bouwbedrijf gaat in 2022 naar Heijmans, waarvoor onze felicitaties. Heijmans eindigde bovenaan het rijtje doordat het uitgebreid schrijft over haar Sustainable Development Goals en daarmee ook concrete kpi's en kengetallen noteert. Heijmans neemt bovendien veel initiatief om haar logistieke keten te vergroenen door met haar inkoopbeleid leveranciers aan te sporen om CO2 te reduceren.

Cobouw50 Award

De winnaar van de Cobouw50 Award is dit jaar Coen Hagedoorn. Het bouw- en onderhoudsbedrijf wint de prijs voor best presterend bouwbedrijf voor de derde keer. Geen enkel ander bedrijf is dat gelukt tot op heden. Wij feliciteren de directie, Jan en Coen, met deze erkenning. Het was voor Coen Hagedoorn een mooi jaar met een omzetstijging van 24% naar €295 miljoen, de winst groeide 40% mee naar €25 miljoen. Dit jaar nam het bedrijf uit Huizen twee bedrijven over: Installatiebedrijf M. van Meurs uit Elst en Renovatiespecialist Koenders Totaalbouw uit Duiven. 

De winnaar van vorig jaar, Bouwgroep Dijkstra Draisma, werd dit jaar tweede. Ook hen feliciteren wij.