Doe niets en beweeg

JBN regio Zuid doet goede move met Erik Scherder

Afbeelding Doe niets en beweeg
vrijdag 25 november 2022

Zo'n honderd JBN'ers en 'gewone' leden van regio Zuid namen op 24 november deel aan een inspirerende lezing van professor Erik Scherder. Met zijn bevlogen stijl van presenteren, die we kennen van tv, wist hij de aanwezigen vanaf de eerste seconde te boeien, mee te laten denken en te laten squatten!

Geen gemakkelijk leven is een fijn leven

Ruim 60 deelnemers in de zaal en meer dan 40 volgers via de livestream werden door Erik Scherder meegenomen in een verhaal met veel informatie over de werking van ons brein en hoe we daar goed voor kunnen zorgen. Hij had voor de aanwezigen diverse tips:

  • Zet af en toe je default modus aan gedurende minimaal 20 minuten. Oftewel, doe eens even niets om je hersenen rust en ruimte te geven voor nieuwe ideeën en creativiteit
  • Beweeg om te investeren in je cognitieve functies! Onderbreek het vele zitten en zorg dat je dagelijks de beweegnorm haalt voor een goede doorbloeding en daarmee goed functioneren van je hersenen. Bij de beweegnorm moet je denken aan minimaal 30 maar liefst een uur matig intensief bewegen per dag. Hij gaf het goede voorbeeld door de zaal mee te nemen in een korte squatoefening. 

  • In de eerste 30 jaar van je leven bouw je je cognitieve reserve op door nieuwe indrukken, uitdagingen, diversiteit aan activiteiten et cetera. Dat zorgt voor een goede fysieke én mentale gezondheid op latere leeftijd.
  • Na je 30e kun je ook werken aan je cognitieve reserve maar dan gaat het niet meer vanzelf. Je moet actief op zoek naar nieuwe uitdagen én daar moeite voor doen. Geen gemakkelijk leven is een fijn leven!

De slotboodschap - met een knipoog - van Erik Scherder was dat de bouw en infra een moeilijke periode doormaakt met diverse crises en uitdagingen, maar dat we daar ook ons voordeel mee doen!

Jong en 'oud' in gesprek

In het tweede deel van de bijeenkomst gingen JBN'ers en 'gewone' leden met elkaar in gesprek over het verhaal van Erik Scherder, samenwerking tussen jong en 'oud'. In geanimeerde gesprekken werden veel ervaringen uitgewisseld.

Een gezamenlijk diner vormde de afsluiting van deze geslaagde middag. Gevraagd naar hun mening over deze middag luidde het antwoord van deelnemers unaniem en enthousiast: 'Inspirerend!'.

Yvonne van Zijl adviseur sociale zaken regio zuid