• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Kiezer in Midden Nederland zoekt ander huis dan provinciebestuurders willen bouwen

Kiezer in Midden Nederland zoekt ander huis dan provinciebestuurders willen bouwen

Afbeelding Kiezer in Midden Nederland zoekt ander huis dan provinciebestuurders willen bouwen
zondag 12 maart 2023

Kiezers in Overijssel en Gelderland zoeken andersoortige woningen dan de bestuurders van diezelfde provincies willen bouwen. Dat blijkt uit onderzoek dat brancheorganisatie Bouwend Nederland heeft laten uitvoeren in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart. Flevoland neemt de regionale woonbehoefte juist wél serieus.

Veel inwoners van Overijssel en Gelderland willen graag een huis met een tuin aan de rand van hun stad of dorp. Provinciebestuurders maken echter vooral plannen voor binnenstedelijke ontwikkelingen, vaak appartementencomplexen in het hart van steden en dorpen. Dat is niet alleen tegen de voorkeur van de bewoners in, maar is ook duurder en gaat veel trager door de meer complexe omgeving, zegt Wilbert Schellens, regiomanager van Bouwend Nederland Oost. ‘Bestuurders moeten zich beter in de woonbehoefte verdiepen voor ze plannen maken. Met de enorme woningnood hebben we niet de luxe om alleen binnenstedelijk te bouwen.’ Gelderland moet tot 2030 100.000 nieuwe woningen krijgen en Overijssel 42.300.

Bouwend Nederland heeft onderzoeksbureau Invior per provincie onderzoek laten doen naar de voorkeuren van kiezers en bestuurders. Daarnaast heeft het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) op verzoek van Bouwend Nederland per provincie onderzocht waar de grootste uitdagingen voor de bouw liggen.

Snel regels nodig voor stikstofproblematiek

Om vaart te kunnen maken met woningbouw is ook de stikstofproblematiek een belangrijke hindernis in Midden-Nederland. ‘Kiezers geven in het onderzoek aan dat ze zowel ruimte voor natuur als woningbouw belangrijk vinden’, zegt Schellens. ‘We hebben dus snel regels nodig die zorgen voor natuurbehoud maar ook woningbouw weer volop mogelijk maken. Wij denken dat dat mogelijk is, omdat woningbouw relatief heel weinig bijdraagt aan stikstofuitstoot.’

Flevoland: op koers met woningbouw, maar netcapaciteit is risico

In Flevoland blijkt dat er sneller gebouwd kan worden als bestuurders iets flexibeler omgaan met het uitgangspunt van de minister dat 60 procent van de nieuwbouwwoningen ‘betaalbaar’ moet zijn: sociale huur of het lagere segment koopwoningen. ‘Flevoland heeft de woonbehoefte van inwoners onderzocht en kiest voor 50 procent’, zegt Schellens. ‘Als een van de weinige provincies ligt Flevoland op koers voor de nieuwbouwopgave tot 2030. Het zou goed zijn als in alle provincies goed naar de regionale woonbehoefte wordt gekeken in plaats van rigide vast te houden aan percentages.’

Flevoland heeft relatief weinig stikstofproblemen. Op het gebied van verduurzaming is emissieloos werken daarom de grootste uitdaging voor de Flevolandse bouwsector. ‘De beperkte capaciteit van het elektriciteitsnet is de belangrijkste factor die roet in het eten kan gooien’, aldus Schellens.

Landelijk beeld: tempo woningbouw te laag

Nederland ligt nog onvoldoende op koers om de ambitie van minister De Jonge – 900.000 nieuwe woningen voor 2030 – waar te maken. Dat komt deels door de focus van bestuurders op binnenstedelijke ontwikkeling. Dat duurt langer, is complexer en veel duurder dan nieuwbouw aan de randen. Ook het te kleine aandeel ‘harde’ bouwplannen (35 procent) vormt een risico. De stikstofimpasse en de nadruk op betaalbaarheid bemoeilijken de woningbouwopgave. Bouwend Nederland roept gemeenten en provincies op om bij de uitwerking van de provinciale woondeals samen met bouwers en ontwikkelaars te zorgen voor voldoende harde, uitvoerbare bouwplannen om zo de afgesproken aantallen woningen te kunnen realiseren. Er moeten daarbij geen extra eisen aan nieuwbouw worden gesteld die strenger zijn dan de wet. Dat gebeurt nu vaak wel, bijvoorbeeld op het gebied van bouwmaterialen, ontwerp of milieu.

Samenwerking provincie en bouw optimaliseren

Provincies moeten belangrijke keuzes maken over duurzaamheid, energie, woningbouw, bereikbaarheid, natuur en stikstof. De bouwsector is altijd nodig om de provinciale bouwambities te realiseren. Benieuwd hoe Bouwend Nederland de samenwerking wil optimaliseren? Lees hier onze inzet op hoofdlijnen.

Rapporten van alle provincies

Overkoepelend beeld

Noord Nederland
Veel noordelijke woningbouwplannen nog in ideeënfase

Friesland
Groningen
Drenthe

Midden Nederland
Flevoland
Gelderland
Overijssel

Randstad
Kiezer in Randstad zoekt ander huis dan provinciebestuurders willen bouwen

Noord-Holland
Utrecht
Zuid-Holland

Zuid Nederland
Inwoners Noord-Brabant en Limburg willen huis met tuin, provincie plant hoogbouw in centrum
Overleg over woningbouw in Zeeland voorbeeld voor hele land

Limburg
Noord-Brabant
Zeeland

Richard Massar senior communicatieadviseur/woordvoerder