Bewust Veilig-dag is bij Max Bögl tweerichtingsverkeer

Extra aandacht voor veiligheid is altijd welkom, vinden ze bij Max Bögl. Daarom doet het infrabedrijf al jarenlang mee met de Bewust Veilig-dag. De eerste aankondigingsposters zijn al eind februari opgehangen.
Repeterend werk doen ze nauwelijks bij Max Bögl, elk project is wel uniek. Dat maakt het minder makkelijk om standaardveiligheidsmaatregelen te treffen, die moeten meestal wel op het specifieke project worden afgestemd. En aan elk project zitten wel flinke veiligheidsrisico’s, legt KAM-manager John Luttikhuizen uit. "We zijn een infabedrijf en doen veel ondergronds werk. Denk aan tunnels en parkeergarages bijvoorbeeld. Maar we maken ook bruggen en wegen, dus we werken niet alleen in de diepte, maar ook op hoogte, op en onder water, langs de weg. Je kunt wel zeggen dat ons werk hoog risicovol is." Daar komt nog eens bij dat de in Amsterdam gevestigde infrabouwer een Duits moederbedrijf heeft (één van grootste aannemers die onze oosterburen hebben) dat zelf veiligheid hoog op de agenda heeft en op dit vlak ook hoge eisen stelt aan de ‘buitenlandse’ dochters. Niet verwonderlijk dus dat veiligheid bepaald geen onderschoven kindje is bij Max Bögl Nederland.
Geen spelletjes, maar een gesprek
Dat de zestig werknemers tellende Nederlandse vestiging zelf geen bouwplaatspersoneel op de loonlijst heeft, maar die vaklieden inhuurt, maakt daarbij volgens Luttikhuizen geen verschil. "Uiteindelijk ben je als aannemer verantwoordelijk voor de mensen die je inhuurt, dus wij adviseren en ondersteunen ze net zo als we zouden doen wanneer het onze eigen mensen zouden zijn." Dat betekent dat die bouwplaatsmedewerkers op 29 maart met de Bewust Veilig-dag een bezoekje van de directeur van Max Bögl aan de bouwplaats kunnen verwachten. "We pakken dat heel simpel aan", zegt Luttikhuizen, die er als KAM-manager uiteraard bij is. "Geen spelletjes of een quiz dus, maar gewoon een kop koffie en wat lekkers in de keet en een gesprek over de veiligheid. Dit jaar gaan we het specifiek over de mensen zelf hebben. We willen met ze in gesprek over hoe belangrijk het is dat ze iedere avond – of ieder weekend, wat regelmatig het geval is bij onze buitenlandse collega’s – weer veilig en gezond naar huis kunnen. We willen het hebben over hoe ze daar zelf aan kunnen bijdragen en, misschien nog wel belangrijker, wat zij vinden wat wij als management daar, buiten hetgeen we allemaal al doen, aan kunnen bijdragen. Een open gesprek waarbij ieders mening er toe doet. Zij weten immers vaak beter dan wij hoe de praktijk werkt, en daar kunnen wij als management weer veel aan hebben voor andere projecten."
Extra aandacht, langdurig effect
Het klinkt als een gewone toolboxmeeting maar dat is het niet. En niet alleen vanwege de koffie en de aanwezigheid van de directeur, maar ook omdat er ruim de tijd voor wordt genomen. "De bijeenkomsten duren zolang als nodig is. Dat kan betekenen dat we met een uur klaar zijn, maar we hebben ook meegemaakt dat we een hele ochtend bezig waren. Dat maakt niet uit. We vinden de Bewust Veilig-dag gewoon ontzettend belangrijk. We zijn elke dag bezig met veiligheid, maar zo’n speciale dag betekent extra aandacht ervoor. En dat heeft effect. Je merkt dat het blijft hangen, mensen blijven er lang over napraten. Dat is heel belangrijk voor het veiligheidsbewustzijn."Â
Rondje langs de velden
Het kon 29 maart wel eens een lange dag worden. Het project ringweg Groningen wordt weliswaar gedaan door de projectdirecteur aldaar, maar de overige projecten liggen niet heel dicht bij elkaar. "We hebben een ondergrondse fietsenstalling in Den Haag en een windmolenpark in Dronten. En natuurlijk ons eigen kantoor in Amsterdam, want ook dat personeel moet goed op de hoogte zijn van alles wat er speelt op het gebied, bijvoorbeeld met het oog op de tenders." Lukt het 29 maart niet om alle bouwplaatsen te bezoeken dan is dat volgens Luttikhuizen geen probleem. "Dan plakken we er gewoon nog een Bewust Veilig-dag aan vast!"
Â