Voortrekker

Column in OTAR (maart 2019)

Open Erasmusbrug Rotterdam

Nederland is een waterland. Onze kennis op dat gebied brengt ons de hele wereld over. Wij zijn een land dat op het gebied van watermanagement voorop loopt en voor een groot deel zijn wij het water ook de baas. Solide sluizen, sterke dijken en veilige kusten: het zijn allemaal voorbeelden voor een goede infrastructuur. Vervanging en renovatie zijn essentieel in het op peil houden van onze hoogwaardige infrastructuur. Met de provinciale statenverkiezingen net achter de rug hoop ik dat de nieuwe bestuurders lef hebben en hun nek durven uit te steken. Als het gaat om vervanging en renovatie van infrastructurele bouwwerken is voor ons namelijk een lange termijn planning van het grootste belang. Bouwers willen weten waar ze de komende jaren aan toe zijn.

Ik ben blij dat ook Rijkswaterstaat druk doende is met het nadenken over de toekomst.  Rijkswaterstaat kan als geen ander voor de troepen uitlopen in opdrachtgeverland. Maar wat wij graag zouden zien is dat Rijkswaterstaat meer de rol op zich neemt als de voortrekker onder de opdrachtgevers. Als grote opdrachtgever heeft Rijkswaterstaat een voorbeeldfunctie en Rijkswaterstaat moet die rol nadrukkelijker oppakken.

Wat wij nu zien is dat Rijkswaterstaat steeds minder aantrekkelijker wordt als opdrachtgever. Bedrijven willen niet zomaar meer voor iedereen werken en daarmee delft Rijkswaterstaat steeds vaker het onderspit. Dit komt onder meer door de grote risico’s die met de omvangrijke projecten van Rijkswaterstaat gepaard gaan.

Samenwerken en met elkaar in gesprek gaan, dat is ons uitgangspunt. Gezamenlijk - opdrachtgever, opdrachtnemers en kennisinstellingen - maken we namelijk Nederland. Als Bouwend Nederland werken wij graag samen met Rijkswaterstaat aan toekomstbestendige infra in Nederland, waarin innovatie en duurzaamheid een belangrijke rol spelen. Nederland moet aantrekkelijk blijven en dat betekent dus dat ook Rijkswaterstaat zijn best moet doen om aantrekkelijk te blijven als opdrachtgever.

Nog heel even terug naar het water, waar dit themanummer om draait. We maken hier kennis met de nieuwe Deltacommissaris Peter Glas. Bij deze wil ik hem van harte feliciteren en hem succes wensen met zijn nieuwe omvangrijke en belangrijke taak.