• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Gedeputeerde Cees Loggen reikt Noord-Hollandse woningbouwers de hand

Gedeputeerde Cees Loggen reikt Noord-Hollandse woningbouwers de hand

Jan Overtoom

woensdag 27 november 2019

Jan Overtoom

regiomanager regio randstad noord
Afbeelding Gedeputeerde Cees Loggen reikt Noord-Hollandse woningbouwers de hand

Het kennismakingsgesprek van 21 november met gedeputeerde Cees Loggen leverde een onverwacht snel succes op. Er komt een speciale Bouwtafel Noord-Holland waar de woningbouwers samen met de provincie naar oplossingen gaan zoeken voor de vastlopende woningbouw.

Overleg met de Provincie over de woningbouwopgave in Noord-Holland is er wel meer, maar doorgaans zitten daar ook de projectontwikkelaars bij. Specifieke zaken voor de uitvoerende bouw staan dan wat minder centraal. Vandaar dat het regiokantoor juist voor de woningbouwers een exclusief overleg met gedeputeerde Cees Loggen organiseerde. Om kennis te maken en om een aantal prangende vraagstukken te bespreken. Achttien van de grotere bouwbedrijven hoorden de gedeputeerde tijdens het zeer geanimeerde en aangename gesprek de plannen en beleidsvoornemens voor de komende vier jaren toelichten. Meer bouwen in het groen bijvoorbeeld, maar dan wel circulair en klimaatadaptief. Loggen vroeg de bouwers hem te helpen die begrippen goed in te vullen. Een aanbod waar ze graag gebruik van maken. 

Slagvaardigheid wordt gewaardeerd

Tijdens het gesprek kwam ook de actuele problematiek rondom stikstof en PFAS aan de orde. Alle aanwezige bouwers voorzien dat dit grote problemen voor de woningbouw gaat opleveren. Lopende projecten bieden nu nog voldoende werk maar de afgifte van vergunningen stokt door de problemen. Voor het 1e en 2e kwartaal verwachten de bouwers dan ook een forse terugval in de woningbouwproductie. Dat is niet alleen slecht nieuws voor de bedrijven, maar ook voor woningzoekenden, gemeenten en de provincie. De gedeputeerde deelde de zorgen van de bouwers en stelde ter plekke voor om een Bouwtafel in te richten. Aan dat overleg moet dan een aantal vertegenwoordigers vanuit de aanwezige bouwers deelnemen om samen met de provincie de problemen te bespreken en oplossingen te bedenken. Ook de invulling van de beleidsvoornemens gaat bij de Bouwtafel aan de orde komen. Het voorstel van de gedeputeerde viel in zeer goede aarde bij de bouwers.
Komende weken gaat Bouwend Nederland aan de slag om de kaders voor de Bouwtafel Noord-Holland op te stellen. Dan kan nog voor de Kerst een eerste bijeenkomst plaatsvinden.