Afdeling Midden-Holland leert alles over boeien en binden

Joost Swaan

donderdag 28 november 2019
Afbeelding Afdeling Midden-Holland leert alles over boeien en binden

Goed personeel krijgen is één ding, goed personeel houden is een ander verhaal. De leden van afdeling Midden-Holland werden daar 22 november jl. uitgebreid over geïnformeerd tijdens de themabijeenkomst ‘Boeien en binden van personeel’.

Wie kan er beter over zo’n specifiek personeels-onderwerp vertellen dan iemand uit de HR-praktijk? Daarom had afdeling Midden-Holland Harold Schenk uitgenodigd om naar Bouwmensen Midden-Holland in Hoofddorp te komen. Schenk is strategisch HR-adviseur bij De Jong & Laan accountants. Niet specifiek een bouwbedrijf weliswaar, maar de middelen om personeel te boeien en te binden zijn redelijk universeel, zo bleek tijdens de bijeenkomst.

Open deuren, maar toch...

Schenk maakte er een interactieve sessie van met veel vragen aan de deelnemers. 'Wat zijn volgens jullie redenen voor een werknemer om op te zeggen en ergens anders te gaan werken?', vroeg Schenk bijvoorbeeld. De groep van een kleine twintig aanwezigen noemde zaken als geen marktconform salaris, te weinig verantwoordelijkheid, stress, een werkplek die niet in orde is.
En op de vraag waar je personeel juist mee trekt, opperde de groep – waaronder ook een aantal HR-specialisten –  zaken als salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden, flexibel werken. Geen hogere wiskunde wellicht, maar de vraag is natuurlijk waarom bedrijven dan toch gewilde werknemers kwijtraken. 

Tweerichtingsverkeer

Schenk wees er op dat het belangrijk is om te achterhalen waar je werknemers blij van worden, waar je als werkgever hun loyaliteit mee wint. En er tijd voor vrij te maken om daar dan bewust mee aan de slag te gaan. “Ga maar eens koffie drinken met zo’n werknemer en vraag eens hoe het buiten het werk gaat.” Ook gaf hij aan dat loyaliteit geen éénrichtingsverkeer is maar een ruil waarbij werkgever en werknemer voor elkaar het eigenbelang opzij zetten. 

Al met al een geslaagde laatste bijeenkomst van 2019 voor Midden-Holland want zoals één van de deelnemers na afloop concludeerde: 'De meeste dingen wist ik wel maar het is heel goed om er een uurtje heel bewust mee bezig te zijn.'