Logo Bouwend Nederland
 1. Home
 2. Kennis
 3. Arbeidsvoorwaarden en beloning
 4. Reiskosten

Reiskosten

In hoofdstuk 5 van de cao Bouw & Infra worden de overige vergoedingen en toeslagen besproken. Het gaat hier onder andere om de reiskosten- en reisurenvergoedingen voor de bouwplaatswerknemers, de reiskostenvergoeding voor de uta-werknemer, de werkkleding- en gereedschapsvergoeding en de bijdrage voor de ziektekostenverzekering.

Zowel bouwplaats- als uta-werknemers hebben recht op een reiskostenvergoeding. Daarnaast hebben bouwplaatswerknemers ook recht op een reisurenvergoeding.

Reiskostenvergoeding bouwplaatswerknemers

In artikel 5.9 cao Bouw & Infra staat dat bouwplaatsmedewerkers recht hebben op een reiskostenvergoeding als zij meer dan 15 kilometer van hun woning naar het werk en terug moeten reizen. Voor bouwplaatswerknemers gelden de volgende regels:

 • Vervoer zal zo veel mogelijk als groepsvervoer plaatsvinden.
 • De werkgever is gerechtigd het vervoermiddel aan te wijzen.
 • De kosten van het openbaar vervoer (laagste klasse) worden vergoed.

 

Als de werknemer naar het oordeel van de werkgever met een ander vervoermiddel dan het openbaar vervoer moet reizen gelden de volgende vergoedingen:

 • Voor het gebruik van een rijwiel (per dag) €0,80.
 • Voor het gebruik van een rijwiel met een hulpmotor (per kilometer) €0,07 met een minimum per dag €0,89.
 • Voor het gebruik van een motorvoertuig op minder dan vier wielen (per kilometer) €0,22.
 • Voor het gebruik van een auto (per kilometer) €0,32.

Bouwend Nederland Brandstof

Bespaar met een tankpas van Bouwend Nederland Brandstof op jouw brandstofkosten en profiteer van betaalgemak, uitgestelde betaling en recht op btw-aftrek.

Reiskostenvergoeding uta-werknemers

Uta-werknemers hebben recht op een reiskostenvergoeding voor het woon-werkverkeer van €0,19 per gereisde kilometer, zie artikel 5.9.4 cao Bouw & Infra. Als de uta-werknemer op last van de werkgever in een andere plaats moet werken dan waarvoor de dienstbetrekking is aangegaan, heeft de werknemer bij vervoer met de eigen auto recht op een reiskostenvergoeding van €0,32 per kilometer. Dit recht is opgenomen in artikel 5.9.5 cao Bouw & Infra.

Chauffeurstoeslag voor bouwplaatswerknemers

De cao Bouw & Infra kent in artikel 5.9.3 een bestuurderstoeslag. Het gaat om een vergoeding voor de chauffeur, die door de werkgever als zodanig is aangewezen of gedurende ten minste twee kalenderweken feitelijk als zodanig optreedt. Voor elke dag dat de werknemer het vervoer van een of meer meerijder(s) naar en van het werk verzorgt en dit met een eigen auto doet, heeft hij recht op de volgende vergoeding.

Enkele reis Toeslag
0-30 km € 6
31-65 km € 9
66 km en meer € 12

 

Wil je meer weten?

Neem contact op met Bouwend Nederland Advies. Ons team van specialisten geeft je graag antwoord.

Modelcontracten Bouwend Nederland

Profiteer als lid ook van onze kant en klare modelcontracten op het gebied van bouw & aanbesteding en personeel & organisatie.

Bekijk ook

Toeslagen en vergoedingen

Naast loon hebben jouw werknemers recht op verschillende toeslagen en vergoedingen.

Bijtelling

Heb je vragen over het rijden van een auto van de zaak?