1. Home
  2. Kennis
  3. Cao
  4. Cao bouw en infra

Cao Bouw & Infra

De cao Bouw & Infra is belangrijk voor onze sector, zowel op beleids- als praktisch niveau. Op deze pagina vind je meer informatie over de cao-onderhandelingen en het achterliggende beleid. Daarnaast vind je ook informatie over de toepassing van de cao Bouw & Infra in de praktijk. De cao Bouw & Infra loopt van 1 januari 2025 tot en met 31 maart 2027.

Special lonen en arbeidsvoorwaarden Bouw & Infra 2025

Er is een aangepaste loonspecial beschikbaar. Hierin lees je onder meer voorbeeldloonkosten en nettoloonberekeningen op basis van de salarissen, belastingtarieven, SV- en BTER-premies zoals die gelden per 1 januari 2025.

Loon- en salaristabellen 2025

Hieronder kun je de loon- en salaristabellen downloaden die gelden vanaf periode 5 (bij vierwekelijkse verloning) of vanaf 1 mei 2025 (bij maandverloning). Daarnaast kun je ook de toeslagen, bonussen en vergoedingen per 1 mei 2025 downloaden.

Nieuws over de cao bouw en infra

Dinsdag 22 april 2025
Bouw & Infra cao webinar op 6 mei: meld je aan!

Op dinsdag 6 mei organiseren we een online webinar waarin we alle gemaakte afspraken bespreken en uw vragen beantwoorden. Het webinar is ook later terug te kijken.

Dinsdag 1 april 2025
Overeenstemming over nieuwe cao Bouw & Infra

Op 31 maart werden cao-partijen het, na vijf maanden onderhandelen, eens over een nieuwe cao Bouw & Infra met een looptijd van 27 maanden van 1 januari 2025 tot en met 31 maart 2027.

Donderdag 13 maart 2025
Onderhandelingen cao Bouw & Infra hervat op 31 maart

Op 6 december 2024 schortten de vakbonden het overleg over de nieuwe cao Bouw & Infra op. Onlangs ontvingen wij een uitnodiging van FNV en CNV om de gesprekken te hervatten. De onderhandelingen worden op maandag 31 maart voortgezet.

In en uit dienst

In hoofdstuk 1 wordt het in- en uitdienst treden geregeld. Denk hierbij aan de intredekeuring, de functie-indeling en de arbeidsovereenkomst. Maar er zijn ook bepalingen opgenomen over de beëindiging van de arbeidsovereenkomst.

Arbeidsduur en tijdsgerelateerde toeslagen

Hoofdstuk 2 gaat over arbeidsduur en werktijden. Hierin worden onderwerpen als de basisregeling, de kaderregeling, regeling verschoven uren infra, overwerk en spaarurenmodel, onderhoudswerk op zaterdag, ploegendienst en bereikbaarheidsdienst besproken. De toeslagen die verbonden zijn aan deze regelingen kan je vinden op de overzichtspagina vergoedingen en tijdsgerelateerde toeslagen.

Vrije dagen en verlof

In de cao Bouw & Infra hebben werknemers recht op verschillende soorten verlofdagen (vakantiedagen, roostervrije dagen, extra roostervrije dagen oudere werknemers, feestdagen, stervensbegeleidings- en rouwverlof en kort verzuim). Voor al deze verlofdagen gelden eigen regels.

Inkomen

Hoofdstuk 4 van de cao behandelt het inkomen van de werknemers. In dit hoofdstuk vind je de loondefinities, de regels rondom de garantielonen van bouwplaatswerknemers en -leerlingen, uta-salarissen, de afgesproken loon- en salarisverhogingen, vakantietoeslag en het Individueel budget, Tijdspaarfonds (TSF) en pensioen.

Toeslagen en vergoedingen

In de cao zijn verschillende toeslagen en vergoedingen opgenomen. Denk hierbij aan de reiskosten- en reisurenvergoedingen, vergoeding werken op verafgelegen werken, vergoeding werkkleding en gereedschap, EHBO en BHV vergoeding, vergoeding vakbondscontributie, en vergoeding ziektekostenverzekering. Deze kan je vinden op de webpagina over deze toeslagen. 

Opleiding en ontwikkeling

In hoofdstuk 6 cao Bouw & Infra zijn diverse bepalingen over opleiding ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid te vinden. Scholing voor behoud van vakmanschap en stage lopen in de bouw & infra worden toegelicht. Daarnaast is ook de vierdaagse werkweek 55+ regeling hier te vinden. 

Veiligheid en gezondheid

Hoofdstuk 7 gaat over hoe werknemers veilig en gezond kunnen werken. Denk hierbij aan arbobeleid en verzuimbeleid, bijzondere veiligheids- en arbobepalingen. Maar ook de regeling onwerkbaar weer en vorst ww.

Arbeidsongeschiktheid en werkloosheid

Werknemers worden wel eens ziek. In hoofdstuk 9 kan je lezen wat er in de cao staat over wachtdagen, loondoorbetaling bij ziekte, arbeidsongeschiktheid als gevolg van werk voor derden, re-integratie en bonus re-integratie, pensioenopbouw in het tweede ziektejaar. Een overzicht hiervan zie je op deze pagina.

Training: Wegwijs in de cao Bouw & Infra

In een dag op de hoogte van alle ins & outs rondom de cao voor de bouw- en infrasector!

Bekijk ook

Cao BTER

Naast de cao Bouw & Infra, geldt er nog een cao Bedrijfstakeigen regelingen voor de Bouwnijverheid (cao BTER).

Cao Railinfra

Voor de bedrijven die actief zijn in de aanleg en het onderhoud van het Nederlandse spoorwegnet is een aparte cao van kracht, de cao Railinfra.