Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Kennis
  3. Werkuren en reizen

Werkuren en reizen

Sta je voor de uitdaging om de werkweek aan te passen voor medewerkers van 55 jaar en ouder volgens de cao Bouw & Infra? Ontdek hoe de vierdaagse werkweek werkt en bekijk het jaarschema voor 2024. Daarnaast zijn er specifieke regels voor reisurenvergoeding bij bouwplaatsmedewerkers. Leer meer over de arbeidsduur en werktijden in de bouw- en infrasector. Ontdek ten slotte wanneer de arbeidstijdenwet van toepassing is en leer over de verplichtingen voor jou als werkgever.

De vierdaagse werkweek voor 55-plussers

Als je medewerkers de leeftijd van 55 jaar bereiken, hebben ze het recht om jou als ondernemer te vragen de werkweek aan te passen naar vier dagen. Volgens artikel 6.5 van de cao Bouw & Infra. De vierdaagse werkweek behoudt het dienstverband, waarbij jouw medewerkers elke week een betaalde verlofdag opnemen zonder loonverlies. Ze kunnen ook verzoeken om de extra vrije dagen in te ruilen voor loon en terug te keren naar een vijfdaagse werkweek. Ontdek hoe dit er precies uit kan komen te zien.

Bekijk vierdaagse werkweek en 55-plus
Van 5 naar 4 dagen; iets voor jou?
Veelgestelde vragen

Regels over reisuren voor bouwplaatsmedewerkers

Reisuren zijn de uren die jouw bouwplaatswerknemers besteden aan hun woon-werkverkeer, vergoed tegen het garantieloon. Er geldt een normregeling voor het aantal uit te betalen reisuren per vervoermiddel. Bij onwerkbaar weer behoudt de werknemer, volgens de cao, het recht op reisurenvergoeding. Bekijk de tabel voor specifieke afstanden en uitbetalingen.

 

Bekijk reisuren

Welke regels voor arbeidsduur en werktijden gelden voor jouw medewerkers?

We vertellen over alles waar je rekening mee moet houden voor de arbeidsduur en werktijden van jouw personeel. Er gelden namelijk aparte regels voor de bouw- en infrasector. Hierbij komen onderwerpen aan bod zoals de kaderregeling en de basisregeling. 

 

Bekijk arbeidsduur en werktijden

Vergroot je kennis

Lonen en arbeidsvoorwaarden

Vertaal de theorie van de Special Lonen & Arbeidsvoorwaarden naar de praktijk in deze training

Praktisch Personeelsbeleid: verbeter je P&O

Wil je je personeels- en organisatiezaken goed op orde hebben? Dan is dit de training voor jou!

Het overwerk- en spaarurenmodel: hier houd je rekening mee

Soms moeten je werknemers buiten het reguliere werktijdenvenster (7.00 - 19.00 uur) aan de slag. In de cao Bouw & Infra staat beschreven wat wel en niet mag omtrent overwerken. Om het je gemakkelijk te maken hebben we de belangrijkste inzichten voor je op een rij gezet. Waarbij je ontdekt dat overwerken niet verplicht is en structureel overwerk niet is toegestaan. Een overwerktoeslag is verplicht. Lees snel verder wat voor jou van toepassing is.

 

Bekijk overwerk- en spaarurenmodel

Wanneer is de arbeidstijdenwet van toepassing?

Bij het inzetten van personeel moet je je houden aan de Arbeidstijdenwet, die bepaalt hoe lang werknemers mogen werken en wanneer rust verplicht is. De wet geldt voor alle werknemers, inclusief stagiaires, uitzendkrachten, en gedetacheerden. In sommige situaties geldt de wet ook voor zelfstandigen, vooral waar de veiligheid van anderen in het geding is, zoals in vervoer, mijnbouw, of civiele onderwaterbouw. Lees snel verder.

 

Bekijk arbeidstijdenwet

Bekijk ook eens

Arbeidsvoorwaarden en beloning

Lees meer over bepalingen uit de cao, de wet en andere regelgeving. Zo kun je meteen aan de slag.

Pensioen en arbeidsongeschiktheid

Alle informatie over pensioen en arbeidsongeschiktheid die jij nodig hebt voor jouw bedrijf.

In- en uitdiensttreding

Stapt een medewerker uit dienst? Vind handige tips wat je als werkgever kunt doen.

Arbeidsomstandigheden

Benieuwd of jouw bedrijf de juiste arbeidsomstandigheden creëert voor jouw medewerkers?

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 10 oktober 2023
Ga in gesprek met het ministerie over duurzaam reizen

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil graag in contact komen met mkb-bedrijven (tot 100 medewerkers) in de bouw en industriesector om erachter te komen hoe keuzes over reizen gemaakt worden. Het gesprek is digitaal op dinsdag 7 november van 16.00 tot 17.00 uur.

Donderdag 5 oktober 2023
Infradialogen nodigen uit tot goed gesprek met infraondernemers

Welke ontwikkelingen spelen er in de infrasector. Hoe kan je hier als bedrijf op inspelen. En hoe bepalen we samen de lobbykoers. Daarover gaan voorzitter Arno Visser en algemeen directeur Fries Heinis van Bouwend Nederland in gesprek met infraleden. De eerste bijeenkomst in Amsterdam leverde al een goede discussie op.

Maandag 11 september 2023
Uitkomsten UTA-onderzoek input voor CAO onderhandelingen

Bouwend Nederland heeft met belangstelling kennis genomen van de uitkomsten van het onderzoek onder UTA-medewerkers. In de huidige CAO werd afgesproken te onderzoeken wat ervaringen, wensen en eventuele knelpunten van UTA-medewerkers zijn.